vineri, 23 ianuarie 2009

Cunoasterea tipului de sange poate duce la noi metode de lupta contra HIV

Cercetatorii au descoperit ca anumite tipuri rare de sange pot face indivizii mai putin sau mai mult vulnerabili la infectia HIV, conform unui studiu publicat in jurnalul Blood si raportat de ScienceDaily.

Cercetatorii au dezvoltat metode mai sofisticate pentru clasificarea sangelului in ultimii ani. Primul sistem de clasificarea a fost sistemul vechi de grupare a persoanelor in grupele de sange A, B si O, mai recent a aparut sistemul de grupare in functie de Rh, iar de ceva timp cercetatorii au dezvaluit o metoda noua de grupare a persoanelor in functie de caracteristicile sanguine. Noua metoda este interesata de un antigen de natura glucidica numit Pk. Unele persoane au o multime de Pk in sangele lor, in timp ce altele nu au deloc. Majoritatea se gasesc intre aceste doua criterii.

Dr Nicole Lund, PhD, de la Universitatea din Toronto, si colegii ei au descoperit in trecut ca persoanele cu boala Fabry – cauzata de lipsa unei enzime metabolizatoare de grasimi, care poate duce la probleme de ochi, rinichi si inima – care ducea la acumularea de niveluri ridicate de Pk, de asemenea aveau mai putine infectii. Acest lucru a facut-o pe echipa Dr Lund sa examineze daca nivelul Pk din sange poate influenta sau nu daca cineva devine infectat cu HIV. Echipa a studiat sangele de la trei categorii de persoane: cei cu nivel ridicat de Pk, cei cu nivel normal si cei ale caror celule nu au Pk deloc. Ei au descoperit ca celulele persoanelor care au nivelul de Pk ridicat, un grup rar care reprezinta aproximativ o persoana la un milion, erau rezistente la infectia HIV. In schimb, celulele celor care nu prezinta Pk deloc, care reprezinta aproximativ cinci persoane la un milion, sunt in mod special predispuse la infectia HIV.

Don Branch, PhD, conducatorul studiului, de la Canadian Blood Services, a relatat ScienceDaily: “Acest studiu nu sugereaza ca grupa de sange singura poate determina daca persoanele pot contacta HIV. Insa, el sugereaza ca indivizii care sunt expusi virusului pot fi ajutati sau impiedicati de tipul de sange in lupta contra infectiei”.

Un alt cercetator implicat in studiu a explicat ca aceste descoperiri pot deschide noi cai ale cercetarii pentru protejarea persoanelor de infectia HIV.

Sursa acestui articol AIDSmeds.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu