miercuri, 21 ianuarie 2009

Circumcizia scade riscul HIV cu 50% la barbatii afro-americani heterosexuali

Circumcizia a redus cu 50% riscul de infectare cu HIV la barbatii afro-americani care aveau contacte sexuale cunoscute cu femei HIV-pozitive, conform unui studiu american publicat in editia din 1 ianuarie a Journal of Infectious Diseases. Reducerea riscului HIV pentru barbatii circumcisi este similara aceleia observata in trei trialuri controlate, randomizate care au investigat eficacitatea circumciziei ca metoda de prevenire a HIV in Africa.

De cativa ani circumcizia la barbati folosita ca metoda de prevenire a HIV a beneficiat de o atentie sporita. S-a demonstrat ca celulele din preput (pielea care acopera glandul sau capul penisului) sunt vulnerabile la infectia HIV si ca circumcizia reduce riscul infectarii cu HIV la barbatii din Africa Sub-Sahariana.

Exista putine informatii despre eficienta circumciziei la barbatii heterosexuali ca metoda de prevenire a HIV.

In scopul de a evalua asocierea dintre statusul circumciziei si riscul infectarii cu HIV intr-o populatie de barbati afro-americani care frecventau clinicile de sanatate sexuala din Baltimore, cercetatorii au inteprins un studiu retrospectiv care a inclus 40571 vizite la acele clinici intre 1993 si 2000. Toti pacienti fusesera testati pentru HIV si rapoartele clinicilor notasera daca barbatii erau sau nu circumcisi si daca avusesera vreo infectie cu transmitere sexuala.

Investigatorii au reusit sa identifice un subgrup de 394 vizite facute din cauza ca barbatii respectivi au raportat ca au fost expusi la HIV in urma unor contacte sexuale cu femei diagnosticate cu infectie HIV. Acest lucru le-a permis investigatorilor sa urmareasca eficienta circumciziei ca metoda de prevenire a HIV la barbati cunoscuti cu expunere la HIV.

Majoritatea barbatilor (87%) erau circumcisi. Prevalenta HIV a fost de patru ori mai mare in subgrupul celor 394 vizite medicale facute din cauza expunerii la HIV cunoscuta decat in celelalte 40177 vizite facute de barbati fara expunere cunoscuta la HIV (12% vs 3%).

In randul celor 394 barbati care au mers la clinica din cauza expunerii la HIV cunoscuta, circumcizia a fost asociata cu o reducere semnificativa de 51% a prevalentei HIV (10% vs 22%).

Insa, in randul celor 40177 vizite facute de barbati fara expunere la HIV documentata, nu a fost nici o diferenta in prevalenta HIV intre barbatii circumcisi si cei necircumcisi (ambele 3%). In acest grup insa, prevalenta HIV a fost mai mare printre barbatii care aveau o infectie cu transmitere sexuala la nivelul glandului (7%) decat printre cei cu infectie uretrala (2%).

”Reducerea de aproximativ 50% a prevalentei observata printre barbatii cu expunere la HIV cunoscuta este comparabila ca magnitudine riscului raportat in cele trei trialuri africane (48% pana la 60%)”, au comentat investigatorii.

Ei au concluzionat: “circumcizia a fost asociata cu o prevalenta HIV semnificativ redusa printre barbatii afro-americani heterosexuali cu expunere cunoscuta la HIV care au vizitat clinici de sanatate sexuala din Baltimore… aceste descoperiri mai pot demonstra ca beneficiile circumciziei pot fi evidentiate cel mai bine in studii observationale facute pe populatii de barbati cu expunere documentata la partenere infectate HIV”.

Autorii editorialului care a insotit raportul au relatat ca, desi Academia Americana de Pediatrie recunoaste “beneficiile medicale potentiale ale circumciziei la nou-nascuti”, se considera ca “datele nu sunt suficiente pentru a se recomanda circumcizia neonatala de rutina”. Autorii au scris ca ratele circumciziei sunt in scadere in SUA si sunt scazute printre afro-americani si hispanici, grupuri cu prevalenta HIV crescuta. Ei si-au aratat speranta ca aceste descoperiri vor convinge Academia Americana de Pediatrie “sa recunoasca importanta acestei proceduri asupra sanatatii publice pentru a se preveni infectia HIV in cadrul grupurilor americane minoritare”.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu