miercuri, 14 ianuarie 2009

Asocierea dintre depresie si infectiile cu transmitere sexuala

Depresia este des intalnita la persoanele cu infectii cu transmitere sexuala (ITS), cercetatori Canadieni au raportat in editia din decembrie a Sexually Transmitted Infections. Cercetatorii sugereaza ca trebuie concepute programe pentru abordarea depresiei pacientilor cu infectii cu transmitere sexuala.

Tratarea infectiilor cu transmitere sexuala reprezinta un aspect important al controlului si prevenirii lor. Diagnosticarea cu o infectie cu transmitere sexuala poate fi un eveniment traumatic emotional care poate duce la aparitia depresiei. Mai mult, existenta depresiei ii poate indemna pe pacientii cu simptome de infectii cu transmitere sexuala sa nu caute imediat ingrijiri si tratament, sau sa nu ia masuri de precautie pentru protejarea sanatatii sexuale atat a lor cat si a celorlalti.

Determinarea asocierii dintre depresie si infectiile cu transmitere sexuala poate avea implicatii asupra sanatatii publice. Ca un rezultat, cercetatorii Canadieni au examinat raspandirea infectiilor cu transmitere sexuala si a depresiei in populatia generala.

Acesta a fost un studiu mare care a inclus 21500 indivizi participanti la sondajul Canadian Community Health din 2003. Toti aveau varstele cuprinse intre 15 si 49 ani. Sondajul a continut intrebari demografice, despre comportamentul sexual, istoricul bolilor transmise sexual, statusul marital si consumul de tutun si alcool.

Per total, 5% dintre respondenti aveau o istorie de infectii cu transmitere sexuala si 8% au raportat depresia. Barbatii au raportat mai putin ca femeile existenta atat a infectiilor cu transmitere sexuala (5% vs 6%) cat si a depresiei (6% vs 10%).

La barbati, infectiile cu transmitere sexuala au crescut riscul total de depresie cu 50% (rata de probabilitate [RP]= 1,5; rata de eroare [RE]= 5%). Cercetatorii au descoperit o relatie statistic semnificativa intre depresie si infectiile cu transmitere sexuala la barbatii cu varsta sub 35 ani (p<0,01). Ei au mai descoperit ca, in randul barbatilor, existenta unui venit material ridicat si al unui grad ridicat de educatie a crescut semnificativ riscul de asociere dintre infectiile cu transmitere sexuala si depresie. Ei au sugerat ca acest lucru poate fi datorat stigmatizarii asociate cu aceste infectii si a fricii ca aflarea diagnosticul lor poate duce la pierderea pozitiei sau a statusului lor social.

In randul femeilor, infectiile cu transmitere sexuala au crescut riscul de aparitie al depresiilor cu 80% (RP=1,8; RE=5-10%). Nici o caracteristica individuala nu a crescut aceasta asociere.

”Rezultatele noastre de la acest sondaj national certifica argumentul ca exista o asociere intre infectiile cu transmitere sexuala si depresie”, au comentat cercetatorii.

Ei au concluzionat: “centrele de educatie sexuala ar trebui sa cunoasca grupurile de pacienti cu ITS care sunt deprimati. Ar trebui concepute programe care sa abordeze problema depresiei in randul pacientilor cu ITS si care sa actioneze in consecinta”.

Acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu