luni, 22 decembrie 2008

Vaccin HPV pentru barbati: Date timpurii promitatoare

O privire timpurie la un studiu al vaccinului pentru virusul papilloma uman (human papillomavirus, HPV) Gardasil la barbati si baieti a gasit mai putine infectari cu tulpini de HPV cauzatoare-de-cancer in randul celor care au primit vaccinul comparativ cu placebo, conform unui anunt facut de Merck si al unui raport facut de UCSF Today.

Gardasil este deocamdata aprobat in Statele Unite pentru prevenirea infectiei cu HPV la fetite si femei tinere. Se spera ca vaccinul va reduce numarul cazurilor de cancer de col uterin la femei. HPV poate de asemenea sa ajute la formarea cancerului anal si perineal, asa ca cercetatorii studiaza vaccinul la baieti si barbati.

Studiul raportat de Merck a inrolat 4065 barbati si baieti cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 ani. Dupa aproximativ 29 luni de urmarire post vaccinare, doar 15 dintre barbati si baieti aveau infectie persistenta cu HPV care sa fi durat sase luni sau mai mult. Acesta comparativ cu 101 cazuri de infectie persistenta in grupul care au primit placebo. In timp ce in grupul Gardasil au existat doar trei cazuri de negi genitali – cauzati si de HPV – in grupul placebo au existat 31 de cazuri.

Desi cancerul perineal este rar, cancerul anal este mult mai des intalnit la barbatii care fac sex cu barbati (men who have sex with men - MSM). Dr Joel Palefsky, MD, profesor la Universitatea Californiei din San Francisco si un cercetator care s-a ocupat de studiu, au comentat ca ratele de aparitie ale cancerului anal in randul MSM pot fi de zece ori mai mari decat cancerul de col uterin la femei. Merck a spus ca ei vor trimite datele despre efectul Gardasil la barbati si baieti catre FDA (US Food and Drug Adiministration – Agentia pentru medicamente din SUA) inainte de sfarsitul anului.

”Pentru mine, datele sugereaza ca vaccinul va functiona la barbati”, a spus Dr Palefsky. “Specialistii vor trebui sa analizeze datele cost-beneficiu pentru a ne indica cine anume trebuie vaccinat”.

Sursa acestui material AIDSmeds.com, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu