sâmbătă, 13 decembrie 2008

Tratamentul pe baza de anticorpi controleaza SIDA la maimute

Blocarea unui receptor al celulelor imunitare, care inhiba raspunsul imunitar la infectii virale, folosind un anticorp special creat, duce la controlarea SIV (HIV-ul maimutelor), supravietuire prelungita si raspuns imunitar anti-SIV impresionant la maimute – totul fara ajutorul terapiei antiretrovirale – lucru raportat de cercetatori in Nature.

Receptorul, numit PD-1, este specific limfocitelor-T “epuizate” si este intalnit mai frecvent la nivelul limfocitelor-T specific-virale ale persoanelor care sufera de infectii virale cronice cum ar fi infectia cu citomegalovirus, virusul hepatic C si HIV, limfocite epuizate ce nu pot controla replicarea virala. Insa pana acum era neclar daca nivelul ridicat al PD-1 are vreo legatura cu infectia HIV, sau daca blocarea receptorilor PD-1 ar avea vreun impact asupra progresiei afectiunii.

Intr-o serie de experimente pe animale cercetatori de la Universitatea Emory, Atlanta, impreuna cu colegi de la Scoala Medicala a Harvard, de la Scoala Medicala a Universitatii din Pennsylvania si de la Institutul pentru Cancer Dana-Farber au demonstrat ca blocarea receptorilor PD-1 ofera o potentiala noua cale atat pentru tratarea infectiei HIV, cat si probabil pentru prevenirea ei.

Cercetatorii au testat un anticorp pentru PD-1 uman pe noua maimute din rasa macac care fusesera infectate cu SIV, echivalentul HIV la maimute, pentru perioade variate de timp. Din cele noua maimute, cinci fusesera infectate de trei luni, iar patru de aproximativ 21 de luni la momentul tratamentului cu anticorpi.

Maimutele au primit patru injectii cu anticorpi pe parcursul unei perioade de zece zile, in timp ce alte cinci maimute considerate de control au primit o vaccinare cu alt anticorp.

In timp ce patru maimute din cele cinci din grupul de control au decedat de SIDA maimutelor in patru luni, toate cele noua maimute care au primit anticorpul PD-1 erau inca in viata si sanatoase dupa sapte luni si prezentau un raspuns puternic specific din partea celulelor CD8, o scadere a incarcaturii virale SIV si o crestere a numarului de celule CD8 specifice-SIV atat in sange cat si in intestine (rezervorul major al SIV si HIV).

Scaderea sustinuta a incarcaturii virale care sa tina cel putin trei luni a fost observata doar la doua din cele noua maimute (amandoua tratate in cadrul infectiei timpurii); incarcatura virala a revenit la nivelul dinaintea tratmentului, sau a inceput sa isi revina dupa 43 de zile de tratament cu anticorpi.

Dupa administrare folosirea anticorpilor PD-1 a parut sa fie in siguranta pe parcursul scurtei perioade de studiu, fara efecte secundare vizibile si fara schimbari in markeri cum ar fi enzimele hepatice, lipidele sau hemoleucograma. Existau ingrijorari ca anticorpii PD-1, indiferent de cum sunt folositi, ar putea cauza probleme autoimune datorita unei activitati de supra-stimulare a celulelor CD8.

Blocajul PD-1 este investigat ca tratament pentru cancer si pentru hepatita C; compania Medarex are doi candidati aflati in studii clinice timpurii. Conform Nature News, o alta companie spera sa obtina permisiunea pentru a incepe studii cu anticorpii PD-1 la persoanele cu HIV in 2009.

Consortiul de cercetare existent planuieste viitoare studii cu anticorpii PD-1 pentru a testa efectele lor in combinatie cu terapia antiretrovirala, precum si efectul lor pe o perioada de timp indelungata.

Acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu