duminică, 7 decembrie 2008

Rate ridicate de deces in randul pacientilor cu HIV diagnosticati tarziu

Pacientii care au o afectiune definitorie-SIDA in momentul diagnosticarii lor cu HIV au o rata crescuta de mortalitate, o echipa internationala de cercetatori a publicat in editia din 30 noiembrie a AIDS. Cercetatorii considera ca rezultatele lor arata importanta diagnosticarii timpurii a infectiei HIV.  Au descoperit insa ca un numar semnificativ de pacienti diagnosticati tarziu au ajuns la o incarcatura virala nedetectabila si au obtinut o crestere a nivelului celulelor CD4 deasupra nivelului cheie de 200 celule/mm3 dupa ce terapia antiretrovirala a fost inceputa.

Totalul afectiunilor cauzate de HIV si  totalul deceselor a scazut dramatic dupa introducerea tratamentului pentru HIV eficient la sfarsitul anilor ’90. Insa, in Marea Britanie, inca mai sunt aproximativ 800 de decese cauzate de HIV intr-un an, in ciuda asigurarii gratuite a tratamentului pentru HIV si a ingrijirilor medicale adecvate. Multe dintre aceste decese apar la pacienti care sunt diagnosticati cu HIV tarziu cand deja sunt afectati foarte mult de virus. Anul trecut, medici, politicieni si activisti (din Marea Britanie) au conceput un plan de actiune pentru a reduce numarul de diagnosticari HIV facute tarziu.

O echipa internationala de cercetatori din Europa si Canada a dorit sa ajunga la o intelegere mai buna a caracteristicilor pacientilor care deja aveau o afectiune definitorie-SIDA in momentul diagnosticarii cu HIV, a rezultatelor lor ulterioare (progresia catre alta boala definitorie-SIDA sau deces) si a raspunsului la tratamentul pentru HIV.

S-au cumulat date de la opt cohorte. Au fost inclusi in analiza cercetatorilor 760 pacienti diagnosticati tarziu intre 1997 si 2004. Majoritatea pacientilor au fost barbati (78%), insa ei proveneu dintr-un spectru larg al grupurilor de risc, 36% dintre ei fiind heterosexuali, 19% homosexuali si 12% utilizatori de droguri injectabile. Varsta medie la momentul diagnosticarii a fost de 39 ani. Datele au indicat ca media nivelurilor celulelor CD4 in momentul diagnosticarii era periculos de scazuta, valoarea medie fiind de 42 celule/mm3, iar media incarcaturilor virale in momentul diagnosticarii a fost de 120000 copii/ml.

Cel mai des intalnite doua afectiuni definitorii-SIDA la momentul diagnosticarii au fost pneumonia (35%) si tuberculoza (22%), urmate de candidoza (12%), sarcomul lui Kaposi si toxoplasmoza (ambele cate 9%), citomegalovirusul (CMV 7%) si limfoamele (4%).

Informatii referitoare la prognostic au fost disponibile pentru 584 pacienti, iar un total de 110 (19%) din acesti indivizi au dezvoltat o a doua afectiune definitorie-SIDA dupa momentul diagnosticarii. Un total de 125 pacienti, si 28% din acesti indivizi au dezvoltat o noua afectiune definitorie-SIDA inainte de deces. Media nivelurilor celulelor CD4 la momentul decesului a fost de 28 celule/mm3, cu media incarcaturilor virale de 86000 copii/ml.

Decesul a aparut in medie la o diferenta de 21 zile dupa diagnosticarea HIV in randul pacientilor care nu au primit terapie antiretrovirala si la treizeci de luni dupa diagnosticare in randul pacientilor care au primit tratament cu medicamente pentru HIV.

Singurii factori asociati initial cu un risc crescut de deces au fost varsta inaintata si incarcatura virala mare.

Tratamentul pentru HIV a fost inceput de 624 pacienti (82%). Tratamentul pentru HIV a fost inceput in medie la o diferenta de 31 zile dupa diagnosticarea cu HIV. Tratamentul a fost inceput mai devreme la pacientii diagnosticati in 2004 si la cei mai in varsta sau care aveau sarcomul lui Kaposi in momentul diagnosticarii. Pacientii cu tuberculoza (TB) in momentul diagnosticarii au inceput tratamentul semnificativ mai tarziu decat ceilalti pacienti. Cercetatorii au considerat ca acest lucru s-a intamplat deoarece medicii curanti au dorit sa evite aparitia unui sindrom inflamator de reconstruire imunitara.

Nivelul mediu al celulelor CD4 la momentul in care tratamentul a fost initiat a fost 41 celule/mm3. Doua treimi din pacienti au inceput tratamentul pentru HIV cu o schema bazata pe un inhibitor de proteaza, iar 25% au inceput cu o schema bazata pe NNRTI. Unul din zece pacienti a inceput terapia cu o schema care continea trei NRTI, o combinatie de medicamente care s-a dovedit sa fie suboptimala in timpul monitorizarii.

Majoritatea (505; 89%) pacientilor care au luat tratament pentru HIV au avut cel putin o valoare a incarcaturii virale masurata sub 500 copii/ml. Incarcatura virala a ajuns la acest nivel intr-un interval mediu de 90 zile dupa ce terapia antiretrovirala a fost inceputa. Singurii factori semnificativ asociati cu o sansa sporita de a obtine o incarcatura virala sub acest nivel au fost anul calendaristic in care tratamentul a fost inceput (2003/2004) si valoarea initiala a incarcaturii virale mai mica.

Reculul incarcaturii virale a fost observat la 186 (37%) indivizi. Factorii semnificativ asociati cu acest rezultat au fost tratamentul cu o schema tripla de NRTI, tuberculoza la momentul diagnosticului HIV si diagnosticarea inainte de 1999. Factorii asociati cu un risc mai scazut de recul au fost tratamentul bazat pe un inhibitor de proteaza, diagnosticarea in 2003/2004, un moment in care era disponibil un tratament mai puternic si mai durabil si varsta mai mare in momentul diagnosticarii.

Dupa trei luni de la inceperea terapiei pentru HIV, media nivelurilor celulelor CD4 a crescut pana la 111 celule/mm3, iar dupa un an de tratament, media nivelurilor celulelor CD4 a fost de 211 celule/mm3. Din cei 587 pacienti al caror nivel al celulelor CD4 era sub 200 celule/mm3 la momentul diagnosticarii, 58% au avut doua masuratori consecutive deasupra acestei valori la o medie de un an si doua luni distanta de la inceperea tratamentului cu medicamente impotriva HIV.

”Studiul nostru evidentiaza faptul ca pacientii care au avut de la inceput o afectiune definitorie-SIDA sunt in masura sa ramana o problema clinica in viitorul apropiat, iar decesele raman des intalnite in acest grup”, au concluzionat cercetatorii, adaugand “trebuie facute demersuri pentru a incuraja testarea si diagnosticarea HIV timpurie in randul tuturor grupurilor si pentru a creste constientizarea clinica a posibilitatii aparitiei unui diagnostic de SIDA in randul indivizilor care nu sunt perceputi la risc pentru infectarea cu HIV”.

Acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu