miercuri, 10 decembrie 2008

Pierderea minerala osoasa cauzata de HIV tratata eficient cu Zoledronate

O singura doza de zoledronate (Reclast) a imbunatatit starea oaselor pentru circa un an la pacientii HIV-pozitivi cu deficienta minerala osoasa, conform unui studiu publicat in AIDS.

Pierderea minerala osoasa – cunoscuta ca osteopenie cand este prezenta intr-o forma usoara sau moderata si ca osteoporoza cand este mai severa – este o tulburare care afecteaza mai ales femeile care au ajuns la menopauza, persoanele cu probleme tiroidiene si persoanele care au luat corticosteroizi o perioada lunga de timp. Insa, in ultimii ani au fost raportate cazuri de femei si barbati tineri HIV-pozitivi cu pierdere minerala osoasa. Din pacate putine studii au cautat tratamente pentru osteopenie si osteoporoza la persoanele care traiesc cu HIV.

Pentru a examina potentialul lui zoledronate, care a fost aprobat sub forma de o singura injectie pe an pentru femeile cu osteopenie si osteoporoza, Dr Jeannie Huang, MD, MPH, de la Universitatea Californiei din San Diego si colegii ei prima data au examinat 143 pacienti HIV-pozitivi luati in evidenta in clinica lor. Treizeci de pacienti au fost eligibili pentru studiu pentru ca aveau densitatea osoasa scazuta observata fie la nivelul coloanei vertebrale fie la nivelul soldurilor si fie li s-a administrat o injectie de 5 miligrame de zoledronate fie o doza placebo. Media varstelor participantilor a fost 48, iar 27 dintre ei au fost barbati.

La douasprezece luni distanta de la momentul primei injectii, echipa Dr Huang a descoperit ca densitatea osoasa a crescut semnificativ in ambele locuri atat la nivelul coloanei vertebrale cat si la nivelul soldurilor la persoanele care au primit zoledronate. Densitatea osoasa a crescut doar putin la nivelul coloanei vertebrale si chiar a scazut la nivelul soldurilor la persoanele care au primit placebo. Tuturor participantilor le-a fost marit aportul de calciu pe parcursul perioadei studiului, insa intr-un nivel egal, iar acest lucru nu a afectat rezultatul studiului.

Un pacient care a luat zoledronate a prezentat uveita – o inflamatie a ochiului – un efect secundar cunoscut al medicamentului. In general medicamentul a fost bine tolerat. Autorii au fost de acord ca eficienta pe termen lung a zoledronate, administrat pe parcursul a cativa ani, va trebui sa fie studiata, insa au concluzionat ca este un bun tratament candidat pentru tratarea osteopeniei sau osteoporozei persoanelor cu HIV.

Sursa acestui articol AIDSmeds.com, articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu