miercuri, 17 decembrie 2008

HIV si mobilitatea

Treizeci de tari au deportat muncitori imigranti HIV-pozitivi, saizeci si sase de tari au discriminat calatorii HIV-pozitivi, inclusiv 19 tari din grupul OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) Europa.

Societatea Civila cere sa se actioneze, pentru indepartarea restrictiilor de calatorie si a reglementarilor pentru rezidenta pentru persoanele care traiesc cu HIV, in timp util pana la Conferinta Mondiala a SIDA din Viena 2010.

Statele trebuie sa faca orice este posibil pentru a se asigura ca discriminarea legala a persoanelor cu HIV inceteaza sa mai existe. Persoanele cu HIV trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca si ceilalti.

Este responsabilitatea politicienilor sa construiasca o societate care nu discrimineaza pe baza statusului HIV.

Sondajul facut in 2008 de catre organizatia Germana AIDS-Hilfe e.V. a aratat ca in prezent 66 din cele 186 de tari incluse in sondajul German au restrictii discriminatorii in vigoare. 30 de tari nu s-au opus de la deportarea persoanelor care traiesc cu HIV sau de la cererea de parasire a tarii, in momentul cand ei au fost diagnosticati cu HIV, o problema majora pentru muncitorii imigranti. Majoritatea tarilor cu restrictii de intrare necesita teste HIV obligatorii pentru excluderea persoanelor cu HIV.

Constatarile sunt publicate in Engleza la www.hivtravel.org (baza de date globala a restrictiilor specifice calatoriei cu HIV). Aceasta baza de date, o initiativa a Federatiei Germane a SIDA, EATG (European AIDS Treatment Group) si IAS (International AIDS Society), asigura informatii actualizate din 196 tari, pe baza reglementarilor existente care resping intrarea sau rezidenta pentru persoanele cu HIV, bazate pe legislatia tarilor respective. Atunci cand este posibil baza de date informeaza mecanismele folosite in practica pentru asigurarea implementarii si punerii in aplicare a restrictiilor de calatorie legate de HIV.

Societatea civila cere un raspuns European pentru stoparea discriminarii.

Cu 19 tari din regiunea Europeana a OMS care inca mentin restrictii specifice HIV in legislatia lor si cu viitoarea Conferinta Mondiala a SIDA in 2010 care va fi tinuta in Viena, Austria, Societatea Civila doreste sa vada aceste recomandari scoase pana in 2010 si cere un raspuns European din partea institutiilor UE, care ar trebui sa colaboreze strans impreuna, sa isi demonstreze puterea de conducere si sa dovedeasca faptul ca Europa este o gazda demna pentru organizarea conferintei.

Acele tari cu restrictii din regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt Andora, Armenia, Belarus, Cipru, Georgia, Germania (Bavaria, Saxonia, Brandenburg), Grecia, Ungaria, Israel, Kazakhstan, Moldova, Polonia, Romania, Federatia Rusa, Slovacia, Tajikistan, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan.

“Aceste restrictii includ refuzul la munca, la aplicatii pentru rezidenta si premise de studiu datorita statusului HIV, deportari, teste HIV obligatorii pentru anumite grupuri si populatii, cum ar fi femeile de serviciu, muncitorii din constructii, practicantii de sex comercial si persoanele care lucreaza in industria turismului, persoanele care vin din zone endemice si deportarea”, au specificat David Haerry si Peter Wiessner, ambii membrii ai EATG si care sunt de mult timp implicati in lupta impotriva acestor restrictii.

“Politici de excludere ca acestea sunt o rusine pentru Europa” , a spus Karl Lemmen de la Federatia Germana a SIDA. “Statele si institutiile Europene trebuie sa faca tot posibilul pentru scoaterea restrictiilor de calatorie legate de HIV de pe teritoriul lor pentru a garanta ca drepturile omului predomina si ‘valorile Europene’ exista”.

Cererea unui raspuns European pentru scoaterea restrictiilor de calatorie legate de HIV in Europa pana in 2010 a fost adoptata de Forumul Societatii Civile pe HIV din UE, care reprezinta aproximativ 40 ONG-uri Europene. Petitia doreste sa mareasca sansele pentru realizarea unor discutii la nivel European in scopul scoaterii restrictiilor pana in 2010, atunci cand Conferinta Internationala a SIDA va avea loc in Viena. Ea include propuneri concrete pentru actiuni viitoare catre Comisia Europeana si organizatii interguvernamentale cum ar fi OMS Europa, UNAIDS si IOM (Organizatia Internationala pentru Migratii).

“Restrictiile de calatorie legate de HIV, acolo unde exista, nu sunt facute doar pentru o evidenta a sanatatii publice; ele de asemenea violeaza drepturile persoanelor care traiesc cu HIV si SIDA si maresc sansele de stigmatizare, discriminare si xenofobie”, au declarat Renato Sabbadini si Gloria Careaga, co-secretari ai ILGA, Asociatia Internationala Intersex a Lesbienelor, Barbatilor Gay, Bisexualilor, Transsexualilor, un partener al projectului.

Imprastiati cererea pentru un Raspuns European si demarati actiuni in regiunea voastra. Este timpul pentru indepartarea acestor restrictii, oriunde ar avea loc.

4 lucruri pe care le puteti face:
- Trimiteti orice corectari si actualizari ale situatiei din orice tara la peter-wiessner@t-online.de
- Imprastiati aceasta informatie la oricine din comunitatea voastra, din oras sau tara...
- Impartasiti experientele voastre pozitive si negative care au legatura cu calatoriile ca persoana HIV-pozitiva. Aceste informatii pot ajuta la oferirea de informatii practice asupra cum se poate calatori in ciuda diverselor reglementari.
- Trimiteti un feedback al actiunilor voastre in privinta cestui proiect la adresa de mail peter-wiessner@t-online.de

Speram ca aceasta informatie sa va fie folositoare si va multumim pentru implicare.

Stephen Barris
International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association, ILGA
17 rue de la Charité - 1210 Brussels -Belgium
Tel: +32 (0)2 502 24 71 - Fax: +32 (0)2 609 54 19
www.ilga.org

David Haerry and Peter Wiessner
European Aids Treatment Group, EATG
Place Raymond Blyckaerts, 13 B-1050 Brussels - Belgium
Tel: +49 (0) 221 80 14 96 36 – Fax: +49 (0) 221 80 14 96 37
www.eatg.org

Karl Lemmen

German AIDS Federation, DAH
Wilhelmstr. 138 - 10963 Berlin - Germany
Tel: + 49 (0) 690 087 49 – Fax: + 49 (0) 690 087 42
www.aidshilfe.de

Aceasta informatie ne-a fost furnizata de catre Asociatia ILGA, informatia originala se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu