sâmbătă, 27 decembrie 2008

Fluconazole s-a dovedit a fi mai eficient impotriva meningitei cryptococice la o doza mai mare

Un mic studiu din Uganda a aratat ca o doza de 1200mg fluconazole pe zi pare sa fie mai buna pentru tratarea meningitei cryptococice decat o doza de 400 pana la 800mg pe zi, doza tipic administrata actual la pacientii din majoritatea clinicilor medicale din Africa. Studiul a fost prezentat in editia din 15 decembrie a Clinical Infectious Disease.

Treizeci de persoane HIV-pozitive cu meningita cryptococica au fost tratate in cadrul unui studiu impartit in doua ramuri. Pacientii din prima ramura au primit 800mg fluconazole pe zi timp de doua saptamani, iar pacientii din a doua ramura au primit 1200mg fluconazole pe zi timp de doua saptamani. Dozajul pentru toti pacientii a fost redus apoi la un nivel constant de 400mg pe zi pentru inca alte opt saptamani. Pacientii care au luat doza initiala mai mare de fluconazole au avut o rata de vindecare mai rapida a infectiei decat ceilalti.

Meningita cryptococica este o inflamatie periculoasa a membranelor care acopera creierul si maduva spinarii (meninge). Este cauzata de Cryptococcus neoformans, si poate fi tratata eficient cu o medicatie antifungica cunoscuta ca amfotericina B. Insa, amfotericina B trebuie administrata intravenos si poate cauza efecte secundare severe. Un alt obstacol pentru folosirea ei in tarile cu resurse limitate este costul relativ ridicat. Fluconazole, un alt medicament antifungic, este deseori folosit in locul amfotericinei B in tarile slab dezvoltate, chiar daca se stie ca este un tratament inferior.

Studiul Ugandez a inrolat adulti HIV-pozitivi care au fost internati cu diagnosticul de meningita cryptococica pentru prima oara si care nu incepusera inca terapia antiretrovirala. A fost efectuata punctie lombara pentru recoltarea lichidului cefalo-rahidian folosit pentru analize la internare si in zilele trei, sapte si patrusprezece. In concordanta cu normele medicale pentru tratarea meningitei cryptococice, punctii lombare aditionale au fost facute la unii dintre participantii la studiu pe parcursul primelor doua saptamani pentru reducerea presiunii intracraniene.

Cercetatorii au studiat impactul a doua doze diferite de fluconazole prin compararea ratelor de vindecare ale infectiei, observate prin descresterea nivelului coloniilor de cryptococ formate in lichidul cefalo-rahidian (LCR). O rata de vindecare mai rapida a fost observata in grupul persoanelor care au primit o doza mai mare.

Important este ca ambele doze de fluconazole au fost la fel de bine tolerate. Nu au existat reactii adverse care sa necesite retragerea participantilor din studiu, iar schimbarile nivelului alanin-aminotranferazei, un marker care indica activitatea hepatica, au fost comparabile in ambele grupuri.

La doua si zece saptamani, grupurile nu au aratat vreo diferenta in mortalitate, chiar daca asemenea diferente ar fi fost foarte putin probabil sa fie observate intr-un studiu populational asa de mic. La sase luni, 30% din pacientii din grupul cu doza mai mica si 43% din pacientii din grupul cu doza mai mare traiau.

Cercetatorii si-au aratat ingrijorarea asupra starii de rau a multor participanti la studiu, notand, “trebuie depuse eforturi pentru constientizarea semnificatiei clinice a durerii de cap aparuta la pacientii cu infectie HIV posibil in ultimele stadii si este necesara gasirea unor strategii care sa faciliteze recomandarea rapida, diagnosticul si initierea terapiei pentru pacientii cu boala cryptococica sau pentru screeniningul bolii in stadii timpurii, subclinice”.

Ei au mai sugerat ca ar putea fi benefica, continuarea dozei mai mari de fluconazole la pacientii cu meningita cryptococica pana in momentul in care se incepe terapia antiretrovirala. (Toti participantii la studiu au inceput terapia antiretrovirala dupa ce au fost externati din spital).

Inflamatia severa a ficatului este un efect secundar, rar dar posibil fatal, al fluconazole. Un studiu prezentat la Conferinta Mondiala a SIDA din 2004 a sugerat ca riscul de toxicitate hepatica ar putea fi mai mare la persoanele care iau si nevirapine, deoarece fluconazole creste concentratia sanguina a nevirapine, un medicament antiretroviral care de asemenea este asociat cu toxicitate hepatica. Insa, doua studii publicate dupa acea prezentare au aratat ca fluconazole si nevirapine pot fi administrate impreuna in siguranta.

Autorii studiului Ugandez au spus ca amfotericina B ramane tratamentul de electie deoarece vindeca infectia cryptococica mai rapid. Mai mult de atat ei au propus studierea a doua strategii in tarile unde schema standard de doua saptamani cu amfotericina B nu este disponibila: adaugarea flucytosine la tratamentul optimizat cu fluconazole, sau adaugarea pe o perioada scurta a amfotericinei B la tratamentul optimizat cu fluconazole. Flucytosine este uneori adaugat amfotericinei B deoarece se considera ca ar putea grabi rata de vindecare a infectiei, ipoteza ce ar putea fi luata in considerare si in cazul fluconazole.

”Intre timp”, au concluzionat ei, “in centrele medicale din Africa unde se foloseste fluconazole, aceste date indica folosirea dozei de 1200mg pentru initierea terapiei, cu urmarirea atenta a posibilitatii de aparitie a efectelor adverse rare date de medicament”.

Acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu