duminică, 14 decembrie 2008

Femeile HIV-pozitive mai predispuse la Leziuni Anale Precanceroase

Femeile HIV-pozitive sunt de doua ori mai predispuse la aparitia leziunilor anale precanceroase decat omoloagele lor HIV-negative, conform unui studiu publicat in AIDS.

Studii recente au sugerat ca neoplasmul anal poate fi mai des intalnit la persoanele cu HIV. La fel ca si la cancerul de col uterin, infectia cu virusul papilomatos uman (HPV – human papillomavirus) pare sa fie factorul de risc principal pentru aparitia cancerului anal. Numeroase studii au comparat ratele de aparitie ale cancerului cervical (de col uterin) si ale leziunilor cervicale precanceroase intre femeile HIV-pozitive si HIV-negative si au gasit un risc mai crescut pentru femeile HIV-pozitive. Cateva studii, insa, au urmarit riscurile comparative pentru leziunile anale precanceroase – numite neoplasme anale intraepiteliale (AIN – anal intraepithelial neoplasis) – la femeile HIV-pozitive.

Pentru a examina ratele de aparitie ale leziunilor anale precanceroase la femei, Dr Nancy Hessol, MSPH, de la Universitatea Californiei din San Francisco si colegele ei de la Women’s Interagency HIV Study (WIHS – Studierea on-line a virusului HIV la femei) au examinat 470 femei HIV-pozitive si 185 femei HIV-negative, majoritatea cu varsta cuprinsa intre 31 si 50 ani.

Putin peste jumatate erau fumatoare si putin sub 50% dintre ele practicasera sex anal – ambii fiind factori de risc pentru leziunile anale. Este important de notat, insa, ca femeile care nu au practicat niciodata sex anal pot avea leziuni anale si cancer anal, mai ales daca au infectie cu HPV la nivelul vaginului sau cervixului.

Echipa Dr Hessol a gasit diferente semnificative intre femeile HIV-pozitive si HIV-negative. Optzeci de procente din femeile HIV-pozitive au evidentiat prezenta infectiei anale cu HPV, comparativ cu cincizeci de procente din femeile HIV-negative. Ele au mai raportat ca femeile HIV-pozitive sunt cu 40% mai predispuse sa aiba forme usoare de AIN si de trei ori mai predispuse sa aiba forme mai grave de AIN decat femeile HIV-negative. Per total, 16 procente din femeile HIV-pozitive aveau fie forme usoare fie forme mai grave de AIN.

Contrar studiilor pentru cancerul cervical, trecutul in materie de fumat al femeilor nu a parut sa influenteze aparitia AIN. Factorul cel mai mult asociat cu formele mai grave de AIN, l-a reprezentat infectia cu tulpini de HPV care sunt asociate cu aparitia cancerului. Factorul asociat cu formele usoare de AIN a fost infectia cu orice tulpina de HPV, atat cele legate de cancer cat si cele care nu au legatura cu cancerul. Chiar daca autorii studiului nu fac recomandari asupra testarilor pentru leziuni anale – cum ar fi Testul Papanicolau si anoscopia – femeile HIV-pozitive ar putea sa isi doreasca sa discute despre rezultatul acestui studiu si despre aceste proceduri cu medicii lor.

Sursa acestui articol AIDSmeds.com, articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu