miercuri, 10 decembrie 2008

Deficienta de vitamina D predomina in pacientii infectati HIV

In editia din Noiembrie a AIDS Research and Human Retroviruses cercetatorii olandezi relateaza ca aproape o treime din pacientii infectati HIV au o deficienta de vitamina D. Culoarea inchisa a pielii a reprezentat cel mai important factor de risc pentru aceasta afectiune. Dintre pacientii cu pielea deschisa la culoare, mai multi pacienti care luau tratament ARV bazat pe un inhibitor de revers-transcriptaza non-nucleosidic (NNRTI) au prezentat o deficienta de vitamina D in comparative cu pacienti pe TARV bazata pe un inhibitor de proteaza.

Vitamina D este importanta pentru o sanatate optima. Este necesara pentru sanatatea oaselor si joaca un rol foarte important in reglarea sistemului imunitar. Deficientele de vitamina D au fost asociate cu un nivel al CD4 scazut, un sistem imunitar activat si cu progresia infectiei HIV.

Vitamina D poate fi obtinuta din dieta si poate fi produsa de piele prin expunerea la soare.
Deficientele de vitamina D pot avea un numar de cauze , inclusiv avansarea in varsta, o expunere redusa la soare, precum si o dieta neadecvata. Virusul HIV in sine poate afecta nivelul vitaminei D. Mai mult, vitamina D este metabolizata in corp in acelasi fel in care sunt metabolizate majoritatea medicamentelor ARV, folsind calea P450, iar o serie de date sugereaza ca inhibitorii de proteaza pot inhiba capacitatea corpului de a metaboliza vitamina D.

Nivelul in sange al 25-hidroxivitaminei D ofera cea mai buna masurare a deficientei de vitamina D.

Cercetatorii olandezi au formulat un studiu cros-sectiune ca sa examineze predominanta si cauzele deficientei  de vitamina D in 252 de pacienti seropozitivi care primeau asistenta medicala pentru infectia HIV in perioada Ianuarie-August 2006.

Nivelul vitaminei in sange a fost masurat analizand nivelul 25 hidroxivitaminei D. Cercetatorii au desfasurat de asemenea o serie de alte teste de laborator, prin care au masurat nivelul hormonului paratiroid, calciul, nivelul celulelor CD4 si incarcatura virala HIV.
Au fost colectate date despre indicatorii demografici ai pacientilor, inclusiv rasa si varsta, durata si stadiul infectiei HIV, utilizarea TARV, istoricul medical si indexul de greutate corporala. Pacientii au mai fost rugati sa completeze un chestionar cu detalii despre dieta lsi expunerea la soare.

Deficienta de vitamina D a fost definita drept un nivel sub 35nmol/l a 25-hydroxyvitamina D intre lunile aprilie si septembrie si un nivel de 25nmol/l intre septembrie si martie.  Per total, 29% din pacienti au prezentat deficienta de vitamina D. In primul set de analize al cercetatorilor, femeile au prezentat o deficienta de vitamina D mai predominanta decat cea a barbatilor (58% vs. 25%). Acesta nu a fost un efect al menopauzei pentru ca media de varsta a femeilor cu sau fara o deficienta de vitamina D a fost aceeasi (aproximativ 36 de ani).

Pacientii cu pielea mai inchisa la culoare au prezentat de asemenea un risc marit de deficienta de vitamina D, aceasta fiind prezenta la 19% din pacientii cu pielea deschisa la culoare, la 33% din pacientii de origine mediteraneana, 44% din pacientii de origine asiatica si 63% din pacientii cu pielea inchisa la culoare. Aceste informatii au fost sustinute de alte date care au indicat ca nivelul mediu al 25-hidroxivitamina D a fost seminificativ mai mare in pacientii cu pielea deschisa la culoare (60nmol/l) decat la pacientii cu pielea inchisa la culoare (27nmol/l, p<0.001)

Dintre pacientii care nu luau TARV, 25% prezentau deficienta de vitamina D , in comparatie cu 30% din pacientii care luau TARV. Intre pacientii care luau tratament ARV, a existat o deficienta de vitamina D mai predominanta la cei care luat un inhibitor de revers-transcriptaza non-nucleosidic (NNRTI) decat la cei care luau in inhibitor de proteaza (37% vs 23%).

Cand cercetatorii au stratificat rezultatele dupa culoarea pielii, au descoperit ca pacientii cu pielea de culoare deschisa care luau un inhibitor de proteaza aveau un nivel de 25-hidroxivitamina D semnificativ mai mare decat pacientii cu pielea de culoare deschisa care luau NNRTI sau nu luau tratament ARV (p<0.007).

Intr-o analliza multivariata , singurul factor asociat in mod semnificativ cu un risc crescut pentru deficienta de vitamina D  a fost culoarea pielii. Pacientii care luat si inhibitor de proteaza si NNRTI aveau un nivel semnificativ mai mare al hormonului paratiroid decat nivelul observat in pacientii care nu luau tratament ARV (p<0.000).

Concluzia cercetatorilor a fost ca “un nivel adecvat al vitaminei D este necesar pentru mentinerea densitatii minerale  osoase. Prin urmare nivelul vitaminei D in pacientii infectati HIV, mai ales la cei care au o piele de culoare inchisa sau care iau TARV care contine inhibitor de proteaza si NNRTI, trebuie evaluat masurand atat nivelul de 25-hidroxivitamina D cat si cel al hormonului paratiroid. Astfel, deficienta de vitamina D poate fi depistata devreme si tratata”

Acest material a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu