vineri, 5 decembrie 2008

Daca nu puteti sa schimbati, e mai bine sa continuati sa luati tratamentul care a esuat decat sa il opriti de tot, au aratat studiile

Pacientii a caror schema terapeutica a esuat mentin niveluri stabile ale CD4 cu o incarcatura virala detectabila pana la 10000 copii/ml, atata timp cat raman pe tratamentul pentru HIV, indica un studiu prezentat acum trei saptamani la Glasgow in cadrul Al Noualea Congres International pe Terapia Medicamentoasa pentru HIV.

In contrast, pacientii care intrerup tratamentul incep sa aiba descresteri ale celulelor CD4 chiar si la niveluri mici de pana la 500 copii/ml ale incarcaturii virale. Asa ca este mai bine sa ramaneti pe un tratament care devine ineficient decat sa il opriti, au concluzionat cercetatotii.

Intre timp, alt studiu a descoperit ca este mai bine sa ramaneti pe terapie si intr-un alt scenariu, in care pacientii au ajuns la incarcatura virala nedetectabila insa nu au un raspuns bun al CD4. Asemenea pacienti au un risc mult mai mic de aparitie a SIDA sau deces decat cei care intrerup terapia, a descoperit studiul.

Ramaneti pe tratament daca aveti o incarcatura virala detectabila…

Primul studiu, coordonat de Royal Free and University College Medical School (UCMS), a revizuit istoricul unor pacienti din sapte tari europene, insa va avea cea mai buna aplicabilitate in tarile slab dezvoltate unde pacientii sunt mult mai predispusi sa ramana pe tratament chiar daca au o incarcatura virala detectabila, a spus Amanda Mocroft.

”Chiar nu stim ratele de schimbare ale nivelului CD4 sau la care nivel al incarcaturii virale nivelul CD4 incepe sa descreasca in tarile in curs de dezvoltare”, a comentat ea.

Incercand sa adreseze lipsa acestor informatii, studiul a investigat relatia dintre incarcatura virala si rata schimbarilor nivelului CD4 la 7231 pacienti europeni intre anii 1997 si 2004.

Studiul a analizat “diferentele de nivel” ale CD4. Pentru a calcula diferenta de nivel a CD4 la un pacient, trebuie sa existe cel putin trei masurari ale CD4 facute intr-o perioada de timp in care atat incarcatura virala cat si terapia pacientului sa fie stabile, cu incarcatura virala variabila nu mai mult de 0,5 log (nu mai mult de triplu). Apoi cercetatorii ar putea folosi aceste trei rezultale ale CD4 pentru a calcula o diferenta de nivel, exprimata ca media numarului de celule CD4 castigate (sau pierdute, in caz de diferenta negativa) pe an.

O terapie antiretrovirala (TARV) “stabila”, in acest caz, inseamna lipsa schimbarilor a oricarei componente a schemei terapeutice pe durata diferentei de nivel a CD4, chiar si in caz de esec.

Majoritatea pacientilor inclusi in sondaj au fost barbati albi. Mai mult de un sfert au avut diagnostic de SIDA, cu o medie a nivelurilor minime ale CD4 dinainte de terapie de 168 si o medie a incarcaturilor virale initiale de 4,6 log (40000). Cei 7231 au avut circa 59000 de diferente de nivel ale CD4 intre ei, cu o medie de sase la fiecare pacient.

Studiul a confirmat ca ramanerea pe TARV a fost mai buna decat lipsa tratamentului, indiferent de incarcatura virala. Pacientii cu o TARV stabila, cu incarcatura virala sub 500 copii/ml, au avut o o crestere medie a CD4 de 40 celule pe an.

Daca incarcatura virala s-a situat intre valorile 500 si 10000 de copii/ml, nivelul CD4 nici nu a crescut dar nici nu a descrescut atata timp cat pacientii au ramas pe TARV. Insa la incarcatura virala de peste 10000 diferenta de nivel a CD4 a devenit negativa si pacientii care au ramas pe TARV ineficienta au pierdut in medie 42 celule pe an.

Pe de alta parte, pacientii care nu au inceput niciodata tratamentul, au pierdut 40 celule intr-un an la orice nivel al incarcaturii virale detectabile (definita in acest studiu ca peste 500 copii/ml). Atunci cand incarcatura virala a depasit valoarea de 10000 copii/ml, nivelul CD4 a scazut acentuat pierzandu-se aproximativ 70 celule intr-un an.

Cel mai rau s-au situat persoanele cu intreruperi ale tratamentului, iar acest studiu a adus dovada inca o data, daca mai era nevoie, ca o data ce se incepe TARV , intreruperea tratamentului nu este o idee buna. Pacientii cu intreruperi ale tratamentului au pierdut aproximativ de doua ori mai multe celule CD4 la incarcaturi virale cuprinse intre 500 si 10000 decat pacientii care nu au inceput niciodata TARV (aprox. 70 celule pe an) si au pierdut aproximativ 110 celule pe an la incarcaturi virale de peste 10000, aproximativ de trei ori mai mult decat pacientii care au ramas pe o asa zisa TARV care a esuat.

Tipul medicamentelor folosite in schema TARV a avut de asemenea un rol in diferenta de nivel a CD4. Pacientii pe inhibitori de proteaza (PI, imbunatatiti sau neimbunatatiti) au avut o crestere mai buna a CD4 decat pacientii pe alte scheme, aproximativ 50 versus 25 celule/an la o incarcatura virala sub 500 copii/ml. La o incarcatura virala peste 10000 copii/ml toti au avut descresteri ale CD4, insa pacientii pe PI au avut descresteri mai lente. Astfel, Mocroft  a recomandat ca toate schemele terapeutice recomandate dupa esecul primei scheme sa contina un inhibitor de proteaza imbunatatit.

Ramaneti pe tratament daca aveti un nivel al CD4 scazut…

Un alt studiu de cohorta de asemenea a descoperit ca este mult mai bine sa se ramana pe terapie decat sa se opreasca in situatia in care, in ciuda atingerii unei incarcaturi virale nedetectabile, pacientii nu au avut o recuperare totala a nivelului CD4. Wendy Bannister, de asemenea de la Royal Free and University College Medical School (UCMS) , a marturisit la conferinta ca pacientii cu nivelul CD4 sub 200 care au renuntat la TARV au fost de zece ori mai predispusi la deces decat pacientii care au ramas pe TARV, chiar daca cei pe terapie aveau o incarcatura virala detectabila.

Bannister a raportat descoperirile Cohortei EUROSIDA, un grup de pacienti din sapte tari europene. Pentru a fi inclusi in studiu, pacienti trebuiau sa aiba nivelul CD4 sub 200 pe parcursul a sase luni de la o testare a incarcaturii virale. Pacientii apoi au fost impartiti in trei grupuri, primul grup a inclus pacienti pe TARV cu o incarcatura virala sub 500 (grupul A), al doilea grup a inclus pacienti pe TARV cu incarcatura virala peste 500 (grupul B), iar al treilea pe cei care nu erau pe TARV (grupul C).

Evident ca pacientii puteau sa fie in oricare din cele trei grupuri in momente diferite, iar Bannister a dat exemplul unui pacient fictiv care initial a fost pe o bi-terapie esuata si a oprit-o (grupul C), ulterior a inceput tri-terapia dar tot avea o incarcatura virala detectabila (grupul B), iar intr-un final a avut incarcatura virala nedetectabila (grupul A).

Cele trei grupuri au fost asemanatoare, chiar daca cei fara terapie erau mai putin probabil sa fie barbati si mult mai probabil utilizatori de droguri injectabile, un posibil factor de influentare a rezultatelor. Patruzeci si cinci la suta din cei fara TARV si 40% din cei pe TARV dar cu o incarcatura virala detectabila au avut nivelul CD4 sub 100 comparativ cu 20% din cei cu o incarcatura virala nedetectabila. Media incarcaturilor virale la pacientii fara TARV a fost de 72000 copii/ml, iar la cei pe TARV dar detectabili a fost 25500 copii/ml.

Rata combinata de SIDA si decese a fost de 5% pe an in grupul A, 12% in grupul B si putin sub 60% in grupul C. Insa cand s-a urmarit doar riscul de deces, pacientii pe TARV (grupurile A si B) au avut acelasi risc de deces (aproape 3% pe an) indiferent de incarcatura virala, in timp ce riscul de deces al pacientilor din grupul C a fost de 30%.

Cand s-au analizat decesele cauzate de conditia SIDA si cele cauzate de conditiile non-SIDA, s-a observat ca  prezenta TARV si incarcatura virala nedetectabila au protejat pacientii de afectiuni definitorii SIDA, insa nedectabilitatea incarcaturii virale nu i-a protejat de afectiuni ne-definitorii SIDA; intr-adevar cei din grupul B au avut cel mai scazut risc de deces cauzate de afectiuni ne-definitorii SIDA. Riscul de decese cauzate de SIDA a fost de 0,4%, 1% si 11% in grupurile A, B si C, in timp ce riscul de decese necauzate de SIDA a fost de 2%, 1% si 11%.

Riscul de zece ori mai mare de decese si boli la persoanele fara TARV poate fi partial explicat de stadiul terminal al persoanelor carora li s-a intrerupt tratament sau de faptul ca decesul a intervenit inainte sa se inceapa TARV, a comentat Bannister; insa diferentele dintre decesele cauzate sau necauzate de SIDA sunt interesante si cer investigatii viitoare.

Acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

2 comentarii:

  1. Frumos articol :)
    In cautarile mele pe web am gasit un program frumos de negociere si persuasiune. Si ca tot a venit vorba de influentare va dau si siteul: http://www.traininguri.ro . Firma se numeste Extreme Training

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca sa poti negocia OK cu medicul tau in legatura cu tratamentul antiretroviral trebuie sa stii totul despre schema ta de tratament - cum se iau medicamentele, ce reactii adevrse pot aparea, interactiunile acestuia cu alte medicamente, despre rezistenta la tratament... Cred ca fara acestea, poti face muuulte traininguri pe negociere... Cel putin asta este parerea mea...

    RăspundețiȘtergere