marți, 2 decembrie 2008

Cresterea nivelului celulelor CD4 sustinuta pana la cinci ani in programele terapeutice din tarile in curs de dezvoltare

Conform unei analize colaborationale la scara larga raportata in AIDS, programele antiretrovirale au condus la cresteri semnificative si sustinute ale nivelurilor celulelor CD4 in randul persoanelor din tarile in curs de dezvoltare care au avut posibilitatea sa continue terapia ARV. Printre aproape 20000 de persoane care au primit terapie antiretrovirala (TARV) in Africa, America Latina si Asia prin intermediul cohortelor clinice, media nivelurilor celulelor CD4 a crescut de la o valoare de pornire de 114 celule/mm3 la 395 celule/mm3 dupa cinci ani de tratament.

Datele pentru acest raport colaborational au fost adunate de la cohortele facute in cadrul Colaborarii ART-LINC (Antiretroviral Therapy in Low Income Countries – Terapia Antiretrovirala in Tarile In Curs de Dezvoltare) a IeDEA (International Epidemiologic Databases to Evaluate AIDS – Baza de Date Epidemiologice Internalionale pentru Evaluarea SIDA). Rezultate din aceasta analiza au fost prezentate mai devreme anul acesta la a Cincizecia Conferinta pe Retrovirusuri si Infectii Oportuniste.

Analiza s-a bazat pe date preluate de la adulti si adolescenti (15 ani sau mai in varsta) naivi de tratament care au inceput TARV din abul 1995 incadrul unuia din cele 27 de programe terapeutice din Africa, America Latina si Asia. Din cei 35010 participanti potentiali, 14779 (42%) au fost exclusi datorita lipsei de date sau datorita faptului ca le-a fost urmarit istoricul mai putin de sase luni, iar 264 au fost exclusi datorita faptului ca aveau nivelul initial al celulelor CD4 peste 500 celule/mm3. Acest lucru a facut ca populatia finala a studiului sa fie de 19967 pacienti. Varsta medie a fost de 35 ani, iar 60% din pacienti au fost femei. Nivelul mediu initial al CD4 a fost 114 celule/mm3, iar majoritatea (57%) erau intr-un stadiu avansat al infectiei HIV. Majoritatea (81%) au facut parte din programe terapeutice in Africa (22 programe), 12% din doua programe in Asia, iar 7% erau din programe in America Latina.

Nivelul mediu al celulelor CD4 al intregii populatii participante la studiu a crescut usor pe timpul luarii TARV, de la un nivel initial de 114 celule/mm3 la 263 celule/mm3 in primul an, 336 celule/mm3 dupa doi ani, 372 celule/mm3 dupa trei ani, 377 celule/mm3 dupa patru ani si 395 celule/mm3 dupa cinci ani. Numarul pacientilor monitorizati a scazut cu timpul: 820 de pacienti din opt clinici au fost urmariti activ doar pana laimplinirea a 5 anide la inrolarea in studiu.

In timp ce femeile au avut cresteri ale celulelor CD4 mai rapide si mai mari in analize univariate, femeile avand de asemenea niveluri initiale ale celulelor CD4 mai mari decat barbatii (121 vs 104 celule/mm3), aceasta diferenta de raspuns a disparut in analize multivariate. In analizele cu toate variabilele, nivelul initial al celulelor CD4 a fost cel mai important indicator al rezultatelor, cu raspunsuri mai bune pentru niveluri initiale mai mari. Varsta a fost de asemenea un indicator, participantii mai tineri aratand cresteri mai mari.

Aceste rezultate incurajatoare la scara larga demonstreaza “raspunsuri CD4 solide la TARV care este sustinuta pe timpul a catorva ani”, comparabile cu descoperirile pe termen lung din tarile dezvoltate. Chiar daca au fost diferente semnificative in caracteristicele initiale dintre cohorte, “descoperirile de ansamblu (imbunatatiri substantiale in nivelurile celulelor CD4 dupa initierea TARV) au fost consecvente de-a lungul diferitelor asezari geografice”. Insa, autorii sunt ingrijorati de faptul ca rezultatele au fost adunate doar de la cei care au continuat TARV pe toata durata studiului si de la care au fost disponibile datele monitorizarii, lucru care exclude o proportie substantiala din populatia totala.

Dat fiind faptul ca nivelul initial mare al CD4 a fost cel mai bun indicator al unui raspuns bun, acest lucru subliniaza nevoia de a se face o testare mai larga a nivelurilor celulelor CD4, fapt ce va identifica mai multe persoane care necesita tratament si “probabil… va imbunatati considerabil rezultatele tratamentului”, au spus investigatorii. Majoritatea participantilor din cohortele ART-LINC erau deja in stadii imunologice si/sau clinice avansate ale bolii; doar 6% aveau un stadiu mai putin avansat si un nivel al celulelor CD4 peste 200 celule/mm3 cand au inceput tratamentul. Investigatorii au notat ca nivelurile CD4 la inceputul TARV, “chiar daca scazute in majoritatea cohortelor ART-LINC, au crescut in ultimii ani”.

Acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu