joi, 18 decembrie 2008

Aderenta la tratament: Cu cat e mai buna cu atat e mai bine

Aderenta apropiata de perfectiune ramane principalul prezicator al succesului tratamentului, conform unui studiu Canadian publicat in noiembrie in AIDS si raportat de catre aidsmap.com. Conform ultimelor date, persoanele care omit mai mult de 5 la suta din dozele lor de antiretrovirale (ARV) – nu mai mult de o doza pe luna daca este o medicatie cu o singura doza zilnica – sunt mult mai predispuse sa intampine esec terapeutic.

La inceputurile tratamentului bazat pe combinatii de ARV, studiile au sugerat ca era necesara o aderenta riguroasa pentru a mentine HIV complet suprimat si pentru a se evita dezvoltarea rezistentei la medicamente. Insa, pe masura ce tratamentul a capatat o mai buna potenta si o mai buna usurinta in administrare, au existat sperante ca ar putea fi necesara o aderenta mai putin stricta.

Pentru a determina impactul aderentei asupra succesului tratamentului folosind schemele moderne, Dr Viviane Lima, PhD, de la Centru de Excelenta pentru HIV/SIDA British Columbia din Vancouver, Canada si colegii ei au studiat istoricul a 878 pacienti HIV-pozitivi care au inceput terapia ARV pentru prima data intre ianuarie 2000 si noiembrie 2004. Majoritatea pacientilor erau barbati, 28 la suta folosisera droguri injectabile si 17 la suta avusesera un diagnostic de SIDA la momentul inceperii tratamentului. Cele mai multe persoane au inceput tratamentul cu un inhibitor de proteaza imbunatatit cu o doza scazuta de Norvir (ritonavir) sau cu un inhibitor non-nucleosidic al revers-transcriptazei.

Dr Lima si colegii ei au descoperit ca 63 la suta din persoanele cu o aderenta mai mare de 95 la suta – care corespunde omiterii doar unei singure doze pe luna pentru schemele cu administrare intr-o singura doza zilnica si doar trei doze pe luna pentru schemele cu dozare de doua ori pe zi – au avut raspunsuri bune la tratament, cu nivelul CD4 crescand cu cel putin 145 celule si incarcatura virala nedetectabila pe aproximativ toata perioada de evaluare. In schimb, doar 41 la suta din persoanele care au luat medicamentele corect 80 pana la 95 la suta din timp au avut cel mai bun raspuns la tratament. Persoanele care au omis mai mult de 20 la suta din doze au avut mai putin de 11 la suta sanse de succes al tratamentului.

Autorii au recunoscut ca tehnica lor de masurare a aderentei nu a fost cea mai stricta posibila – ei au observat datele de la farmacie asupra momentului ridicarii tratamentului pe parcursul primului an de tratament. Dr Lima si colegii ei au aratat insa, ca definitia lor pentru succesul tratamentului este mult mai riguroasa si are o perioada de investigare mai lunga decat alte studii, insemnand ca poate oferi o evaluare mai exacta a impactului aderentei asupra succesului tratamentului.

Sursa acestui material AIDSmeds.com, articolul original se gasete aici.

Cat de multe doze pierdute reprezinta diferitele niveluri ale aderentei?

Doze pierdute intr-o luna la un dozaj de o singura doza zilnica
>95% aderenta: Nu mai mult de 1 doza
>90% aderenta: Nu mai mult de 3 doze
>80% aderenta: Omiterea a mai mult de o doza pe saptamana
<40% aderenta: Cel putin trei doze pe saptamana

Doze pierdute intr-o luna la un dozaj de doua doze zilnice
>95% aderenta: Nu mai mult de 3 doze
>90% aderenta: Nu mai mult de 6 doze
>80% aderenta: Omiterea a nu mai mult de 3 doze pe saptamana
<40% aderenta: Cel putin trei doze pe saptamana

Sursa acestui material aidsmap.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu