miercuri, 19 noiembrie 2008

Vaccinul din celule T bazat pe un adenovirus previne SIDA la maimute, oferind sperante noi pentru abordare

Un vaccin care are la baza un adenovirus a prevenit sase maimute din sase sa dezvolte un echivalent animal al SIDA, conform descoperirilor publicate in numarul de luna aceasta al Nature. Autorii studiului cred ca abordarile vaccinurilor bazate pe vectori de adenovirus inca au potential sa previna sau sa controleze infectia cu HIV, in ciuda esecului vaccinului bazat pe adenovirus al companiei Merck de anul trecut.

Vaccinul lui Merck a folosit un adenovirus (un virus inghetat comun) ca purtator pentru a livra secvente de gene de HIV celulelor sistemului imunitar in scopul de a declansa un raspuns imunitar puternic la HIV din partea ramurii celulare a sistemului imunitar, celule ce ar trebui sa recunoasca celulele infectate cu HIV si sa le distruga.

Chiar daca vaccinul companiei Merck a aratat perspective bune in studiile pe animale, a esuat in protejarea impotriva HIV intr-un studiu mare international numit trialul STEP. Studiul a fost intrerupt in septembrie 2007 cand a devenit evident ca persoanele care au primit vaccinul erau la fel de predispuse sa fie infectate cu HIV ca si cele care au primit un vaccin fals.

Analize ulterioare au dezvaluit ca persoanele cu nivel crescut de anticorpi pentru adenovirus-5 (tulpina folosita in studiul Merck) erau semnificativ mai predispuse sa devina infectate, iar experimentele din laborator au aratat ca anticorpii pentru adenovirus-5 accelereaza raspandirea HIV printre celule atunci cand vaccinul cu adenovirus-5 este de asemenea prezent.

Descoperirile studiului Merck au condus la o deznadejde considerabila in domeniul legat de perspectivele descoperirii unui vaccin facut sa stimuleze raspunsuri celulare imunitare, mai ales orice abordare care sa includa adenovirusurile.

Studiul publicat luna aceasta in Nature, facut de Centrul Medical “Diaconeasa Beth Israel” al Universitatii Harvard, Boston, si de compania biotehnologica Crucell, arata ca vaccinul companiei Crucell provoaca importanta, amploare si calitate sporite raspunsurilor imune la maimute fata de vaccinul companiei Merck, conform conducatorului studiului Dr Dan Barouch.

Vaccinul companiei Crucell foloseste o tulpina rara de adenovirus, adenovirus-26, care a fost selectionata initial datorita ingrijorarilor ca vectorul adenovirus-5 s-ar dovedi ineficient pentru multe persoane datorita expunerii umane raspandite la adenovirus-5. In acel stadiu nimeni nu a anticipat ca expunerea anterioara la adenovirus-5 ar putea sa fie periculoasa pentru persoanele supuse vaccinului companiei Merck, chiar daca fondatorul Crucell, Dr Jaap Goudsmit a atentionat in urma cu doi ani ca vectorii de adenovirus vor trebui sa fie folositi cu atentie, din moment ce vaccinurile complementare pentru HIV, tuberculoza si malarie sunt facute folosind vectori de adenovirus.

In experimentul facut de Centrul Medical “Diaconeasa Beth Israel”, maimutele au primit o doza initiala dintr-un vaccin care foloseste un vector de adenovirus-26 recombinat pentru a livra gene de SIV (HIV-ul maimutelor), iar apoi au primit inca o doza amplificatoare cu vector de adenovirus-5.

”In majoritatea cazurilor, raspunsul imunitar dat de o singura doza de vaccin nu este suficient de puternic sau suficient de durabil pentru a oferi protectie eficienta”, a spus Dr Barouch.

Sase maimute fara caracteristici genetice care ar putea permite protectie impotriva SIV au fost vaccinate. Vaccinul le-a protejat pe toate sase de a dezvolta SIDA maimutelor, dupa o expunere masiva la o forma foarte virulenta a virusului imunodeficientei maimutelor (SIV). Chiar daca vaccinul nu a prevenit infectarea, toate animalele au controlat infectia dupa o explozie de replicare a SIV, si sunt inca in viata si controleaza infectia cu SIV dupa 500 de zile de urmarire atenta. In contrast, patru din sase maimute care au primit un vaccin placebo au murit in mai putin de un an.

Nivelul maxim al incarcaturii virale a fost redus cu 95% (de la 100 milioane copii/ml in grupul de control la 4 milioane copii/ml), iar nivelul prezis al incarcaturii virale a fost mai scazut, comparativ cu grupul de control. Doua din sase maimute au avut o incarcatura virala sub limita de detectabilitate pentru o parte substantiala a perioadei de urmarire, in timp ce restul nu au aratat vreo tendinta de crestere a nivelului virusului dupa ce a fost atins punctul stabilit pentru incarcatura virala.

Animalele au mai prezentat raspunsuri puternice ale limfocitelor T la secventele de gene Gag ale HIV folosite in vaccin, si au avut bine pastrate populatiile de limfocite CD4 din memoria centrala si sfera gastrointestinala, doua populatii de limfocite epuizate dupa infectarea cu HIV sau SIV.

Autorii au notat ca studiul lor este primul studiu al unui vaccin care are la baza un vector care a aratat o reducere semnificativa a nivelului stabilit al incarcaturii virale la animale vaccinate folosind criterii riguroase. Insa, ei au spus ca este prea devreme sa relateze daca efectul protectiv al vaccinului impotriva progresiei infectiei este datorat vectorului adenovirus-26 sau folosirii unei doze imbunatatite sau amandurora. Interesant este ca sase maimute care au primit aceeasi secventa Gag imunogena purtata insa prima data de un adenovirus-35 apoi amplificat cu un adenovirus-5 au aratat raspunsuri immunologice si virologice semnificativ mai mici dupa vaccinare. Trei din cele sase maimute au decedat in timpul perioadelor de urmarire ulterioare, la fel s-a intamplat si cu doua din patru din cele care au primit vaccin care continea doua doze de adenovirus-5.

Un studiu al vaccinului Crucell pe 48 de voluntari umani este in derulare acum la Centrul Medical “Diaconeasa Beth Israel”, insa studiul nu va folosi un adenovirus-5 ca si doza de amplificare a efectului.

”Este in mod cert mai bun decat modelele animale precedente, dar nu stim inca, si este un mare daca, daca aceaste descoperiri se vor transforma in modele umane folositoare si pline de succes”, a spus intr-un interviu Anthony Fauci, director al Institutului National de Alergologie si Boli Infectioase din Bethesda, Maryland.

Dr Bruce Walker, director al Centrului de Cercetare pentru SIDA al Universitatii Harvard, a fost mai incurajator. “Acesta este un studiu extrem de important deoarece arata ca inca exista speranta pentru vaccinurile preconizate sa apara. De asemenea da primele indicatii clare asupra nivelului si tipului de imunitate care va trebui sa fie folosita pentru ca un vaccin pentru HIV sa mearga”.

acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu