miercuri, 19 noiembrie 2008

Un transplant de maduva osoasa a vindecat un pacient infectat cu HIV?

Medicii din Germania au fost in centrul atentiei presei in legatura cu un pacient din Berlin a carei viremie HIV a fost suprimata complet in urma unui transplant de maduva osoasa. Pacientul, un barbat in varsta de 42 de ani, suferind de leucemie, a primit un transplant de maduva osoasa de la un donator al carui celule CD4 aveau o mutatie la receptorii CCR5 – receptorul principal, unul dintre cei doi receptori aflati pe suprafata CD4, pe care HIV ii foloseste pentru a se prinde de celula. La mai mult de 600 de zile de la transplant, pacientul inca are incarcatura virala nedetectabila, cu toate ca nu a primit nici macar o doza de tratament antiretroviral de la procedura.

Ce poate insemna o stire ca aceasta? Poate fi acesta Sfantul Graal al cercetarilor din sectorul HIV? Vindecarea? O astfel de procedura care ar costa cca 250.000 $ merita rezultatele? – se intreaba specialistii din domeniu…

* * *

Incercand sa trateze leucemia, a suferit o serie de inerventii ca radioterapie si chimioterapie pentru a pregati transplantul de maduva osoasa. Dar in acest caz, mai mult decat sa caute cel mai potrivit donator pentru maduva osoasa, specialistii au facut ceva foarte intelligent; au cautat ca donatorul sa aiba si mutatia naturala delta32, cunoscuta si ca mutatia CCR5. CCR5 este receptorul principal pe care HIV il foloseste in majoritatea cazurilor (mai rar foloseste receptorul CXC4). Persoanele care nu au receptorul CCR5, si anume 1,5% din populatia caucaziana din America si Europa care au mutatia naturala delta32 – sunt complet rezistenti la majoritatea tulpinilor HIV.

Transplantul de celule stem a fost un succes iar in caz de recidiva a leucemiei, se va face un nou transplant de la acelasi donator. In prezent, fara sa ia nici un fel de tratament antiretroviral pentru a trata HIV, pacientul continua sa aiba incarcatura virala (concentratie de virus) nedetectabila in sange, oase, maduva, noduli limfatici, intestine sau creier. Atat cat poate aparatura existenta sa detecteze, se pare ca HIV este inexistent in organismul acestui pacient, fiind eradicate complet. Cel putin la acest pacient a functionat ca vindecare: nu mai ia tratament anti-HIV deloc, imunitatea este la cote normale iar prezenta virusului in organism este inexistenta.

The Foundation for AIDS Research (amfAR) a convocat 10 experti in cercetare HIV, transplant de celule stem, si virologie HIV pentru a evalua situatia. Medical pacientului, Gero Hutter, a prezentat detaliile acestui caz, care au fost analizate cu atentie de toti specialistii prezenti. Grupul de specialisti a concluzionat ca cel putin in acest caz, acest tratament a functional ca leac functional impotriva HIV. Dr. Hutter a fost de acord sa ceara pacientului lui alte mostre de sange pentru ca grupul de specialisti sa le supuna la teste mai minutioase pentru a documenta faptul ca acest pacient a fost vindecat de HIV.
amfAR va coordona aceste cercetari viitoare.

Dar implicarea amfAR nu se opreste aici. Este posibil ca pacientul sa se fi vindecat de HIV/SIDA dar costul transplantului de celule stem poate ajunge la costuri pana la 250.000 USD. Este asociata cu o rata relativ mare a mortalitatii si complicatii imunologice, iar numarul de donatori cu delta32-CCR5 cu tesut potrivit va fi foarte mic. Viitoarele cercetari vor incerca sa gaseasca raspunsuri.

De exemplu, este un lucru stiut ca donatorii cu delta32 sunt esentiali. Poate ca procedura de transplant in sine a fost cel mai important element. Potentialul ingineriei genetice de a extrage receptorii CCR5 din celulele stem a pacientilor exista, iar aceste strategii au fost discutate de grupul de specialisti.

Surse: Wall Street Journal, http://www.thebodypro.com/content/treat/art49394.html?ic=700102 si http://online.wsj.com/article/SB122602394113507555.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu