miercuri, 26 noiembrie 2008

Tratamentul in timpul infectiei primare are beneficii limitate

Rezultatele studiului CASCADE publicat in editia AIDS din 30 Noiembrie arata ca o terapie ARV de scurta durata inceputa imediat  dupa infectarea cu HIV protejeaza nivelul de CD4 pe termen lung, dar numai daca aceasta terapie dureaza cel putin 12 luni. Cercetatorii au identificat putine alte beneficii ale terapiei ARV initiata in acest stadiu al infectiei HIV (numita deseori infectie primara), desi persoanele care primesc tratament in aceasta perioada au un risc scazut de mortalitate din alte cauze, necorelate cu infectia HIV, in comparatie cu pacientii care au inceput terapia ARV mai tarziu.Sunt incerte beneficiile inceperii terapiei ARV in timpul infectiei primare. Exista date care indica beneficiile unei astfel de terapii pe termen lung pentru sistemul imunitar.  Aceste date sunt insa neconcludente, iar un studiu randomizat controlat, numit studiul SPARTAC, investigheaza in prezent posibilele beneficii si riscuri ale terapiei ARV initiate timpuriu.

Pentru ca rezultatele acestui studiu nu vor fi publicate pana in 2009,  cercetatorii care colaboreaza la studiul CASCADE, in care participa 23 de cohorte de pacienti seropozitivi din Europa, Australia si Canada, au initiat un studiu observational pentru a vedea daca terapia ARV in primele sase luni dupa infectare are beneficii pe termen lung.

Au participat la  studiu 1023 persoane care aveau documentata o data sigura cand s-a produs seroconversia HIV. 348 (34%) din pacienti au inceput tratamentul in primele sase luni dupa infectarea cu HIV. Cercetatorii au impartit participantii in functie de durata tratamentului : sub 6 luni; intre 6-12 luni; peste 12 luni.

Apoi, cercetatorii au comparat schimbarile nivelului de CD4 si al incarcaturii virale cu rata mortalitatii, progresia catre SIDA si alte boli serioase in pacientii care au inceput terapia timpuriu si cei care au amanat tratamentul pentru mai tarziu. Cum era de asteptat, terapia ARV a dus la o crestere a nivelului CD4, iar pacientii care au luat tratament ARV de timpuriu aveau in medie un nivel al CD4 de 700 celule/mm3 , in comparatie cu un nivel mediu de putin sub 500 celule/mm3  al pacientilor care au amanat inceperea terapiei.

Cand au intrerupt tratamentul, nivelul de CD4 a scazut insa mai rapid la pacientii care luau terapie ARV din primele sase luni. S-a estimat ca dupa 5 ani de la infectare, pacientii care aveau un nivel al CD4 de 550 celule/mm3  cand s-a produs seroconversia, vor avea un nivel al CD4 de 234 celule/mm3 pentru pacientii care au amanat inceperea tratamentului, 241 celule/mm3 pentru pacientii care au inceput tratamentul in timpul infectiei primare si care au luat terapia pentru mai putin de 6 luni, si 304 celule/mm3 pentru pacientii care au inceput terapia de timpuriu si au mentinut terapia intre 6-12 luni. Nu au existat diferente semnificative din punct de vedere statistic intre nivelurile de CD4 mentionate.

Cu toate acestea, cercetatorii au gasit date care arata ca inceperea tratamentului ARV de timpuriu a adus beneficii nivelului de CD4 pe termen lung, dar numai daca tratamentul este mentinut pentru cel putin 12 luni, acesti pacienti avand un nivel mediu al CD4 de 430 celule/mm3.

O terapie ARV de scurta durata in timpul infectiei primare nu a avut un efect de lunga durata asupra incarcaturii virale. Odata ce pacientii au incetat sa mai ia tratamentul ARV, incarcatura virala a atins un nivel asemanator cu cel observat in pacientii care au amanat inceperea terapiei (p = 0.57).  Durata terapiei nu a influentat acest efect.

In continuare, cercetatorii au examinat daca o scurta perioada de terapie ARV a intarziat nevoia de a lua tratament ulterior. Dintre pacientii care au inceput terapia in timpul infectiei primare, 61% si-au intrerupt tratamentul. O prima analiza a cercetatorilor subliniaza ca acesti pacienti erau cu 35% mai putin dispusi sa inceapa sa ia tratament ARV mai tarziu, decat cei care au amanat inceperea terapiei ARV. Cu toate acestea, dupa ce a fost inclusa in analiza perioada de tratament a grupului de pacienti care au luat terapie de timpuriu, cercetatorii au constatat ca cei din acest grup aveau sanse mai mari decat persoanele care au amanat inceperea terapiei ARV. Rezultatele au indicat de asemenea ca persoanele care au reinceput terapie ARV au reinitiat-o la un nivel CD4 semnificativ mai mare (351 celule/mm3) decat persoanele care au inceput terapia ARV pentru prima data (278 celule/mm3, p<0.001).

In cele din urma, cercetatorii au analizat rata de progresie a bolilor. In timpul perioadei de follow-up, proportii asemanatoare de pacienti care au luat tratament de timpuriu sau care au amanat tratamentul au dezvoltat boli specifice SIDA (aproximativ 3%). O proportie mai redusa de pacienti care au luat tratament de timpuriu au decedat (0.6 % vs. 1.8%), o diferenta semnificativa din  punct  de vedere statistic.

Cu atat mai mult, cercetatorii au identificat ca trei sferturi din decesele din grupul care au amanat terapia ARV nu aveau legatura cu cauzele corelate in mod normal cu HIV, inclusiv infectii bacteriale, afectiuni respiratorii si forme de cancer care nu au o legatura directa cu infectia HIV.

“ Rezultatele noastre sugereaza ca beneficiile imunologice obtinute in urma initierii timpurie a HAART in primele sase luni de la seroconversia HIV, nu se mentin de-a lungul timpului”.

Cercetatorii speculeaza ca tratamentul a fost inceput prea tarziu pentru a avea beneficii pe termen lung, avand in vedere ca cercetari recente sugereaza ca daunele aduse sistemului imunitar au loc in primele doua saptamani de la infectare.

Au fost mentionate cateva limitari ale acestui studiu. Acestea includ forma observationala a studiului care inseamna ca nu s-a putut determina motivele pentru care pacientii care luau tratament de timpuriu, au intrerupt sau reinceput terapia ARV.”Incertitudinea in legatura  cu beneficiile clinice pe termen lung pe care le produce initierea terapiei de timpuriu persista” concluzioneaza investigatorii, insa adauga ca “datele studiului sugereaza ca un nivel marit de CD4 poate rezulta cand tratamentul este mentinut cel putin 12 luni. Monitorizarea continua a acestor persoane va fi insa cruciala atata timp cat iau tratament si odata ce terapia este intrerupta “.

acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu