sâmbătă, 8 noiembrie 2008

Traieste cu HIV: Dezvaluirea diagnosticului

Nu te grabi!
Sa spui cuiva ca traiesti cu HIV poate parea o sarcina grea. Este important sa te gandesti bine cui vei spune si care sunt motivele tale pentru a le spune. Exista foarte multe motive pentru care poti dori sa spui celor din jurul tau ca ai HIV, printre care foarte important poate fi sustinerea pe care ti-o pot acorda: partenerul de viata (daca ai), familia si/sau prietenii. Dar nu te grabi sa spui tuturor dintr-o data. Tine minte ca, desi poti sa spui oamenilor si mai tarziu, nu poti sa retragi ce ai spus.

Imediat ce afli ca ai HIV, sau chiar mai tarziu, cand poate analizele nu sunt cele mai bune, s-ar putea sa ai nevoie sa vorbesti cu cineva. Este normal. Ai grija insa cui spui, pentru ca s-ar putea sa regreti acest lucru mai tarziu. Desi vrei sa stie lumea prin ce treci in aceste momente grele pentru ca ei sa te poata sustine, vor putea fi alte momente cand acest lucru s-ar putea sa ti se para prea mult, de exemplu poate nu vrei intrebari constante despre sanatatea ta si cum de faci fata. S-ar putea chiar sa te gasesti tu in situatia de a-i sustine moral pe cei carora tocmai le-ai dezvaluit si de a-i asigura ca totul va fi bine.

Toti reactionam la situatii dificile si stresante in moduri diferite. La fel, nu exista o regula batuta in cuie in ceea ce priveste ajutorul pe care ar trebuie sa il ceri celor din jurul tau. Gandeste-te la ceea ce este cel mai bine pentru tine! Cel mai important lucru este sa simti ca detii controlul asupra celui caruia ii spui despre statusul tau.

Practic! Ce sa faci!
Daca iei decizia sa spui cuiva ca ai HIV, gandeste-te cu foarte mare atentie la ceea ce vei spune si cum , unde si cand ai sa faci acest lucru. De asemenea, gandeste-te la cum ar putea reactiona si pregateste-te sa raspunzi la intrebarile pe care ar putea sa ti le adreseze.

Inainte sa le zici gandeste-te cui ar putea si cui nu ar putea sa dezvaluie informatii despre statusul tau. Nu vrei sa pierzi controlul asupra celor carora le spui ca ai HIV.

A spune cuiva ca ai HIV s-ar putea sa le aduca la suprafata prejudecati cu privire la sexualitate, boala, dizabilitate, rasa si chiar HIV. Gandeste-te cum vei reactiona daca acest lucru se va intampla.

Poate fi foarte dificil daca persoana careia ii spui este foarte suparata sau nu intelege. S-ar putea sa simti ca tu trebuie sa il/o sustii. In plus, este posibil ca unele persoane sa se simta obligate sa te ajute cumva si s-ar putea sa nu poata sau sa nu stie cum.

Cum sa ii spui partenerului tau actual!
Daca ai vorbit deja cu partenerul tau despre ideea de a face un test HIV, atunci poate ai deja o opinie despre cum poate reactiona la astfel de lucruri. Daca nu ati discutat despre asa ceva atunci gandeste-te la ce implica o dezvaluire si care ar putea fi reactiile partenerului tau de viata. E posibil ca noul tau status sa aiba implicatii si asupra sanatatii partenerului tau.

Partenerul tau ar putea fi o sursa extraordinara de suport si dragoste. Faptul ca esti deschis sa dezvalui noul tau statut poate fi benefic pentru sanatatea ta. Unele studii au aratat ca cei care isi dezvaluie statusul de seropozitiv celor dragi au un sistem imunitar mai puternic. Dar in acelasi timp s-ar putea ca dezvaluirea diagnosticului sa aduca mult stres in relatia voastra.

Cum spui partenerilor sexuali
Aflarea vestii ca ai HIV ar putea avea implicatii si pentru partenerii tai sexuali. Este important sa stii ca transmiterea cu buna stiinta a virusului se pedepseste conform legilor in vigoare si se poate ajunge la inchisoare. Este bine sa stii asta inainte de a avea relatii sexuale neprotejate.

Cum spui la fostii parteneri
Poate fi o experienta destul de dificila sa spui fostilor parteneri si celor cu care ai avut contacte sexuale ca ai HIV. Daca poti sa nu le spui, sau daca trebuie sa le spui, depinde de o serie de factori, cum ar fi: ce fel de relatie ati avut, ce fel de contacte sexuale ati avut, daca tu crezi ca ei ar vrea sa stie si daca tu vrei ca ei sa stie.

Familia
Probabil ca vei vrea sa spui familiei imediat ca ai HIV. Acest lucru este dificil pentru foarte multe persoane. A da vestea familiei tale poate fi foarte stresant si pentru ei si pentru tine. Nu exista un moment potrivit sau nepotrivit pentru a spune parintilor, fratilor si surorilor ca ai HIV. Unele persoane spun imediat, altele dupa ani de zile, iar unele niciodata. Tu stii cel mai bine si/sau daca ei ar vrea sa stie si cum si unde sa le spui.

Prietenii
Este bine sa ai pe cineva apropiat sa poti vorbi cand esti suparat/a , confuz/a, furios/oasa sau ai nevoie sa privesti lucrurile in perspectiva. S-ar putea sa ai un prieten in care stii imediat ca poti avea incredere si de la care sa ceri ajutorul. Dar totusi, gandeste-te bine inainte. Gandeste-te de ce vrei sa spui prietenului/prietenei sau prietenilor. Ia in considerare impactul pe care il va avea dezvaluirea diagnosticului asupra prieteniei voastre. Gandeste-te cum vor reactiona daca le spui tu si care ar putea sa fie reactia lor daca ar afla dintr-o alta sursa.

Nu uita ca prietenii s-ar putea sa vorbeasca intre ei sau cu alte persoane despre sanatatea ta. Este important sa le spui explicit ca vrei ca informatia pe care le-o dai despre statusul tau sa o tina pentru ei.

Locul de munca
In majoritatea cazurilor, nu ar trebui sa existe nici un motiv pentru care angajatorul tau are nevoie sa stie ca ai HIV. Chiar daca trebuie sa iti iei foarte mult timp liber, nu trebuie neaparat ca seful tau sa stie ca HIV este cauza.

Copiii
Copiii isi pot da seama de multe si pot fi foarte ingrijorati daca parintele sau cel care are grija de ei, este bolnav/a. Au nevoie de informatie precisa si corecta pentru a-i face sa inteleaga situatia.

S-ar putea sa ai surpriza ca si copii foarte mici sa doreasca sa stie de ce parintele lor trebuie sa se duca la doctor de foarte multe ori si de ce se simte rau in mod constant. Ar putea fi folositor sa vorbiti cu ei despre “lucrurile bune” si “lucrurile rele” din sange, sau ganganiile, care iti pot oferi sansa sa vorbesti despre boala fara a mentiona HIV neaparat. Astfel, poti incepe sa le dezvolti o intelegere a conceptelor de sanatate si boala, peste care poti adauga detalii pe masura ce copilul se maturizeaza/creste.

acest material a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu