sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Studiile arata cum vaccinul ar fi putut creste riscul de infectare cu HIV

Cercetatori elvetieni si francezi ar putea sa fi descoperit mecanismul care a facut ca participantii la studiul STEP pentru vaccinul pentru HIV descoperit de compania Merck sa aiba o frecventa de infectare cu HIV mai mare in urma administrarii vaccinului.

Studiul STEP a fost cel mai mare studiu axat pe vaccin pentru HIV, si a fost insotit de sperante mari si optimism larg raspandit de sanse de succes, bazat pe dovezi de raspunsuri imunologice puternice si pozitive din partea vaccinului in studiile umane timpurii.

Insa studiul a fost oprit in septembrie 2007 dupa o analiza interimara care nu a aratat vreun efect protector din partea vaccinului.

Analizele urmatoare ale studiului STEP, prezentate la diverse conferinte anul trecut, au aratat ca printre recipientii cu vaccin cei cu cel mai mare nivel de anticorpi preformati pentru adenovirusul-5 aveau un risc semnificativ de mare de infectare cu HIV cand au fost comparati cu recipienti placebo.

Vaccinul pentru HIV al companiei Merck folosea un vector de adenovirus-5 pentru a transmite gene HIV special selectate.

Cercetatorii companiei Merck nu au putut sa explice de ce vaccinul cauza ca persoanele cu nivel mai ridicat de anticorpi pentru adenovirus-5 sa se infecteze mai frecvent.

Giueseppe Pantaleo de la Universitatea din Losanne, una cu cei mai buni cercetatori de vaccin pentru HIV din lume, a conceput un experiment cu colaboratori de la Universitatea din Montpellier, Franta, pentru a determina daca anticorpii adenovirus-5 au facut cumva ca participantii la studiu sa fie mai vulnerabili la infectia cu HIV ca rezultat la expunerea la vaccin.

Ei au descoperit ca atunci cand ambii anticorpi pentru adenovirus-5 atat cei izolati din organismul uman cat si cei folositi in vaccinul companiei Merck erau prezenti intr-o cultura celulara, infectia HIV se raspandea in cadrul culturii celulare de trei ori mai rapid decat atunci cand nu erau prezenti.

Ei au observat ca anticorpii adenovirus-5 legau vaccinul adenovirus-5 pentru HIV de receptorii de pe suprafata celulelor imunitare specializate, numite celule care recunosc antigenul, acest lucru facilitand intrarea vaccinului in celule. O data intrate, componente ale vaccinului activau apoi aceste celule, permitand celulelor recunoscatoare de antigen sa se transforme in celule T activate. Din moment ce HIV prefera sa infecteze celule T activate, in modul asta vaccinul oferea mai multe celule pentru a fi infectate.

Cercetatorii au spus ca viitoarele vaccinuri pentru HIV bazate pe vectori vor trebui sa fie trecute prin teste preclinice similare pentru a determina daca pot aparea efecte imunologice similare cu acei vectori. Studiile despre siguranta vaccinului facute pe primate nu au detectat problema deoarece maimutele nu sunt expuse la adenovirusurile umane.

acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu