sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Raltegravir ar putea avea un rol in PPE daca expunerea implica HIV rezistent la medicamente

Raltegravir (Isentress) poate fi folosit in conditii de siguranta ca parte a schemei folosita in profilaxia post-expunere (PPE) si poate avea o valoare importanta daca posibila expunere implica HIV inalt rezistent la medicamente, conform unui articol publicat in noiembrie in a 30-a editie a AIDS.

Raltegravir este primul inhibitor de integraza aprobat, iar folosirea lui este momentan restrictionata, fiind prescris doar la pacientii cu experienta extinsa a terapiei antiretrovirale. Trialuri clinice, care investigheaza siguranta si eficacitatea lui la persoane care incep tratamentul pentru HIV pentru prima oara, sunt momentan in curs de desfasurare, iar rezultatele interimare sunt promitatoare.

Medici din statul Washington, SUA, au explorat o alta posibila intrebuintare pentru raltegravir – folosirea lui ca parte a schemei pentru profilaxia post-expunere care este prescrisa ca urmare a unei posibile expuneri profesionale la HIV.

Doua cazuri, in care raltegravir a fost folosit eficient si in siguranta ca parte a profilaxiei post-expunere, au fost raportate de catre doctori. Ele au aparut intre iulie 2007 si ianuarie 2008 si ambele au inclus o posibila expunere de la acelasi pacient experimentat pe tratament, infectat cu un virus rezistent la medicamente.

Primul cadru medical, si-a facut o rana adanca cand inlatura un cateter venos de la pacient, a carui incarcatura virala a fost de 215000 copii/ml la acea vreme. La acea vreme raltegravir nu primise licenta, asa ca trebuia obtinuta o permisiune speciala pentru folosirea lui ca parte a schemei pentru profilaxia post-expunere. Acea schema a mai inclus atazanavir (Reyataz) imbunatatit cu ritonavir, plus Truvada (tenofovir cu FTC). Insa, datorita greatei si hiperbilirubinemiei, tratamentul cu atazanavir/ritonavir a fost oprit si a fost administrata in continuare terapia cu Truvada si raltegravir pentru 28 de zile.

Al doilea caz a implicat un laborant care a fost taiat de o eprubeta care continea sangele pacientului. Acest individ a primit tratament cu o schema de profilaxie post-expunere bine tolerata, care includea darunavir (Prezista), imbunatatit cu ritonavir, Truvada si raltegravir.

Nici o persoana din cele doua nu a devenit infectat cu HIV. Autorii au scris: “raltegravir a fost bine tolerat in aceste doua cazuri de expunere profesionala si a parut sa fie o solutie optima pentru acesti indivizi expusi la sangele unui pacient cu HIV cu rezistenta extinsa la medicamente, lucru datorat mecanismului de actiune nou al raltegravir, potentei si rapiditatii lui in omorarea HIV si profilului sau fara efecte secundare”.

acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu