duminică, 30 noiembrie 2008

Numarul diagnosticelor de HIV la MSM europeni aproape ca s-a dublat din 2000, Regatul Unit este in topul listei

Date din 23 de tari europene au aratat ca numarul anual al diagnosticelor de HIV la barbatii care fac sex cu barbati (MSM, men who have sex with men) a crescut cu 86% intre 2000 si 2006, au raportat epidemiologii in numarul din noiembrie 2008 al Sexually Transmited Infections. Regatul Unit este teritoriul cu cel mai mare numar de nou diagnosticati in Europa, insa cresteri dramatice au mai fost observate in tari cu prevalenta scazuta din Europa Centrala si de Est.

Giedrius Likatavicius si colegii lui de la programul EuroHIV au analizat date referitoare la diagnosticele noi de HIV la barbatii care fac sex cu barbati din 30 de tari Europene (statele membre ale Uniunii Europene, plus Elvetia, Islanda si Norvegia).

Pentru anul 2006, au fost raportate un total de 7693 diagnostice noi de HIV la MSM in cele 27 de tari care au avut datele disponibile (excluzand Spania, Italia si Estonia). Acest lucru echivaleaza cu 57 cazuri la un milion de barbatii adulti din populatie (57/milion).

Insa cele 2597 de diagnostice din Regatul Unit din acel an, au facut-o tara cu cel mai mare numar de noi cazuri din Europa, de asemenea tara cu cea mai mare rata de diagnostice noi per milion de barbati adulti in randul MSM (130/milion). De altfel o rata de peste 100 de cazuri per milion a fost intalnita si in Olanda si Luxemburg, iar o rata de peste 75 de cazuri per milion a fost intalnita in Elvetia si Portugalia.

In contrast, rata a fost mult mai scazuta in tari precum Lituania (7/milion), Ungaria (11/milion) si Slovenia (35/milion).

In patru tari, mai mult de jumatate din diagnosticele noi de infectie HIV au fost la barbatii care fac sex cu barbati: Slovenia, Republica Ceha, Olanda si Germania.

Pentru comparatia dintre 2000 si 2006, au fost disponibile datele din 23 de tari. Celelalte state fie nu au putut pune la dispozitie date ale fiecarui an, fie in aceasta perioada si-au schimbat sistemul de monitorizare. Olanda, Franta si Spania fac parte din categoria tarilor excluse din analiza pe baza acestor motive.

A fost o crestere totala cu 86% in randul numarului total de noi diagnostice intre 2000 si 2006. Numai patru tari au raportat o descrestere (Cipru, Islanda, Lituania si Luxemburg).

Cresterea cazurilor cu 91% a fost observata in Regatul Unit, iar dublarea numarului diagnosticelor anuale a fost observata in unele tari, incluzand Finlanda, Germania si Norvegia.

In ciuda faptului ca au o prevalenta comparativ scazuta, ratele de asemenea s-au dublat in Ungaria (crestere cu 118%) si s-au triplat in Slovenia (crestere cu 257%). Autorii au atras atentia asupra mobilitatii sexuale si a nivelului inalt al comportamentului la risc raportat in astfel de tari, lucru care, au spus ei, lasa deschis potentialul pentru rapida raspandire a HIV in acele locuri.

Mai incurajator, in toate mai putin una din cele 18 state care aveau date asupra diagnosticarilor tarzii, proportia cazurilor diagnosticate tarziu a descrescut. In 2000, 25% dintre barbati erau diagnosticati tarziu, insa in 2006 acest lucru a scazut la 10%.

Autorii au notat ca aceste ultime descoperiri indica o crestere a ratei de testare pentru HIV, lucru care ar fi putut contribui la numarul noilor diagnostice, insa nu se poate atribui acest fapt cresterii in totalitate. De asemenea ei au mentionat cresterea sperantei de viata a persoanelor HIV pozitive (si astfel o sansa de infectare marita) ca rol in influentarea acestor descoperiri.

Mai mult de atat, autorii au mentionat ca studiile au demonstrat ca exista comportamente de risc continue. Intr-adevar, in aceasta saptamana au aparut prezentari ale unor date noi care au identificat cresteri ale comportamentelor sexuale de risc in randul MSM in Danemarca.

Un sondaj anual pe viata sexuala a fost facut in 2000, 2001, 2002 si 2006, cu peste 3000 barbati participand in cel mai recent sondaj. Cercetatorii au raportat anumite cresteri in comportamentul de risc, fiecare dintre ele este statistic semnificativ:

• In primele trei sondaje anterioare, intre 26% si 28% dintre barbati au dezvaluit ca au practicat sex anal neprotejat cu barbati despre care nu stiau daca au acelasi status HIV cu al lor. In 2006, 33% dintre barbati au dezvaluit acest comportament.
• Anterior, intre 84% si 86% dintre barbati au dezvaluit ca au practicat orice sex anal. In 2006, acest lucru s-a marit la 92%.
• Media numarului de parteneri de sex anal a crescut de la 8 la 9,4.
• Proportia barbatilor care au avut un partener stabil a scazut de la 26% la 20%, in timp ce numarul celor care aveau un partener doar ocazional a crescut de la 28% la 34%. Proportia barbatilor care aveau atat un partener stabil cat si unul ocazional a crescut de la 29% la 35%.

Intorcandu-ne la raportul de monitorizare European, autorii lui au concluzionat: “Am raportat o crestere recenta in numarul diagnosticelor de HIV in randul MSM in aproape toate tarile UE (Uniunea Europeana) si EFTA (European Free Trade Association – Asociatia europeana pentru liberul schimb), iar in unele tari acest lucru reprezinta o crestere reala a incidentei. Acest lucru, combinat cu o prevalenta marita a infectiei HIV raportata in multe dezvaluiri ale comunitatii gay, inalta prevalenta a HIV in randul MSM diagnosticati cu ITS (infectii cu transmitere sexuala) si mobilitatea sexuala crescuta a acestei populatii, evidentiaza necesitatea pentru a forma o strategie Europeana pentru prevenirea infectiei cu HIV.

acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu