vineri, 14 noiembrie 2008

Mai putina monitorizare pentru cei care raspund corespunzator la tratament?

Majoritatea persoanelor cu HIV care erau pe o schema stabila antiretrovirala (ARV) pentru cel putin un an de zile si care continuau sa o mentina bine ar putea sa nu mai aiba nevoie sa fie monitorizate o data la trei luni asa cum este recomandat acum, conform unui studiu publicat pe 12 noiembrie in AIDS.

Studiile facute in perioada imediat urmatoare introducerii combinatiei terapeutice ARV au gasit ca esecul medicamentos si efectele secundare apar cel mai des in primele trei pana la sase luni dupa ce o persoana a inceput tratamentul. Normele pentru monitorizarea eficacitatii tratamentului, cu recomandarea de monitorizare a numarului CD4 si incarcaturii virale la fiecare trei luni, au persistat inca din acel timp.

Pentru a determina posibilitatea de aparitie a esecului terapeutic dupa cel putin un an de zile de terapie ARV stabila, fara schimbari ale tratamentului datorate esecului terapeutic sau ale efectelor secundare, si pentru a explora posibilitatea pentru o monitorizare mai rara, Joanne Reekie, un statistician de la Colegiul Medical Universitar din Londra si colegii ei au examinat istoricul medical al 2240 pacienti HIV pozitivi care au participat la grupul de studiu EUROSIDA.

Dupa ce au ramas pe o schema stabila pentru un an de zile, echipa lui Reekie a raportat, 94 procente din pacienti au mentinut o incarcatura virala nedetectabila si un numar stabil de CD4 pentru inca cel putin sase luni. Factorii cei mai des asociati cu succesul terapeutic continuu au fost mentinerea unei incarcaturi virale netedectabile pentru cel putin 80% din timpul ultimului an de zile si inceperea tratamentului la o valoare a CD4 mai mare.

Autorii au concluzionat ca la persoanele care au inceput tratamentul ARV la un nivel al CD4 mai mare de 200 si care au mentinut o incarcatura virala nedetectabila pentru cel putin 80% din timpul ultimului an, ar putea fi in siguranta sa se schimbe rutina testelor de sange si a vizitelor la bianual fata de perioada de acum cand se fac o data la trei luni.

articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu