sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Licenta europeana pentru Darunavir (Prezista) a fost extinsa pentru toti pacientii experimentati

Inhibitorul de proteaza darunavir (Prezista) este pe cale sa fie disponibil pentru oricare dintre pacientii experimentati (care au in istoric mai multe scheme de tratament), dupa cum a recomandat Comitetul pentru produse medicinale pentru uz uman al Agentiei Europene de Medicina (EMEA) (European Medicines Agency).

Prezista era indicat inainte doar pentru tratarea HIV in combinatie cu alti agenti antiretrovirali la persoanele cu multe scheme in istoric si care nu au raspuns la mai mult de o schema care sa contina un inhibitor de proteaza. Medicamentul trebuie intotdeauna imbunatatit cu o doza de 100mg de ritonavir.

Prima data a fost autorizat pe baza rezultatelor din studiul POWER, o comparatie aleatorie intre darunavir/ritonavir cu alti inhibitori de proteaza imbunatatiti cu ritonavir, studiu facut pe pacienti experimentati care aveau un istoric care cuprindea toate cele trei clase de medicamente ARV disponibile in momentul cand a inceput studiul. Participantii la acest studiu aveau niveluri crescute de rezistenta la inhibitorii de proteaza.

Un studiu ulterior, TITAN, a comparat darunavir/ritonavir cu lopinavir/ritonavir (Kaletra) la pacientii experimentati cu mai putina expunere la inhibitorii de proteaza, 82% dintre ei inca mai erau sensibili la cel putin patru inhibitori de proteaza din cei aprobati la acel moment. Acest studiu a aratat ca darunavir/ritonavir a fost superior lopinavir/ritonavir la acest grup, cu o rata mai scazuta de esec virusologic si o rata mai mica de noi rezistente la inhibitorii de proteaza dupa reculul virusologic in randul celor care au primit darunavir/ritonavir.

Aceste descoperiri au facut ca acum EMEA sa extinda licenta medicamentului in asa fel incat toate categoriile de pacienti experimentati sa il foloseaca pe teritoriul Uniunii Europene.

Prezista a fost recent aprobat pentru folosirea lui de catre persoanele care incep tratamentul ARV pentru prima oara (naivi) de catre US Food and Drug Administration (organ care aproba medicamentele pe teritoriul SUA); o licenta europeana in acest sens pentru pacientii naivi este inca in dezbatere.

articolul original a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM si il puteti gasi aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu