miercuri, 12 noiembrie 2008

Kivexa trecuta la varianta alternativa in normele revizuite de tratament pentru HIV din SUA

Kivexa (3TC si abacavir) a fost trecuta de la varianta de NRTI (inhibitor al revers-transcriptazei nucleosidic) “preferata” la una “alternativa” in cadrul schemelor de tratament in noile norme de tratament pentru HIV din SUA. Schimbarea a fost facuta datorita ingrijorarilor ca tratamentul cu abacavir poate creste riscul de atacuri cardiace si datorita rezultatelor mai slabe la nivel virologic la pacientii cu incarcatura virala mare.

De asemenea in noile norme din SUA a fost inclusa si recomandarea ca darunavir (Prezista) ar trebui sa fie un inhibitor de proteaza “preferat” pentru pacientii care incep tratamentul pentru HIV, de asemenea Kaletra (lopinavir/ritonavir) intr-o singura doza zilnica ar trebui sa fie schema preferata pentru toti pacientii cu exceptia celor cu rezistente la inhibitorii de proteaza si femeilor gravide.

Sunt alte cateva schimbari ale normelor dar care, inca pastreaza recomandarea ca tratamentul pentru HIV ar trebui inceput atunci cand numarul celulelor CD4 al pacientului este in jurul valorii de 350 celule/mm3. Unele studii au sugerat recent ca initierea terapiei antiretrovirale la o valoare de 500 celule/mm3 a CD4 este asociata cu rezultate mai bune. Normele includ o discutie despre ideile pro si contra initierii terapiei la valori ale CD4 de peste 350 celule/mm3, cu idei pro care includ un risc mai mic de boli asociate si neasociate HIV si o “scadere a riscului de transmitere a infectiei HIV la alte persoane, lucru care ar avea implicatii benefice asupra sanatatii publice”.

Referitor la alegerea primei scheme terapeutice antiretrovirale, normele sustin ca aceasta ar trebui sa includa doi inhibitori nucleosidici ai revers-transcriptazei (NRTI) plus un inhibitor al revers-transcriptazei non-nucleosidic (NNRTI) sau un inhibitor de proteaza (PI) imbunatatit cu ritonavir. Efavirenz (Sustiva sau Stocrin in unele tari europene, Australia, America Latina, Africa de Sud, Brazilia si alte regiuni) este NNRTI-ul preferat.

Inhibitorii de proteaza imbunatatiti recomandati sunt atazanavir (Reyataz), darunavir (Prezista), fosamprenavir (Lexiva in SUA, sau Telzir in Marea Britanie si Europa) si Kaletra (lopinavir/ritonavir).

Darunavir este nou adaugat acestei liste, si normele includ recomandarea ca ar trebui luat o data pe zi la o doza de 800 mg cu 100 mg ritonavir. Kaletra luat intr-o singura doza zilnica este de asemenea recomandat, exceptie fac doua grupuri de pacienti: cei cu rezistenta la inhibitorii de proteaza si femeile gravide.

In privinta alegerii NRTI, Truvada (FTC si tenofovir) este preferat lui Kivexa (3TC si abacavir). Decaderea Kivexa urmeaza rezultatele a doua studii (D:A:D si SMART) care sugereaza ca abacavir poate creste riscul de atac cardiac (desi studiul companiei producatoare nu a gasit nici o legatura intre cele doua), iar alt studiu a aratat faptul ca pacientii care incep tratamentul cu o incarcatura virala de peste 100000 copii/ml sunt mai putin probabili sa obtina si sa mentina o incarcatura virala nedetectabila daca iau abacavir comparativ cu tenofovir.

Normele britanice emise mai devreme anul acesta recomanda Truvada si Kivexa in mod egal, cu mentiunea ca folosirea Kivexa trebuie evitata la pacientii care au risc crescut de boli cardiace si la cei cu incarcatura virala mare. In primele schite ale normelor, insa, Kivexa a fost trecuta la optiune alternativa din cauza acestor ingrijorari.

Normele americane revizuite includ recomandarea ca testele de rezistenta sa fie luate in considerare la pacientii care intampina esec virologic cu incarcatura virala intre 500 si 1000 copii/ml, desi ei au notat faptul ca testul de rezistenta nu e intotdeauna de incredere la acest nivel.

articolul original il gasiti aici

8 comentarii:

 1. Buna. Scrie e blog faptul ca, Kivexa a aparut din cauza ''ingrijorarilor ca tratamentul cu abacavir poate creste riscul de atacuri cardiace si datorita rezultatelor mai slabe la nivel virologic la pacientii cu incarcatura virala mare'' ... Avand in vedere ca si Kivexa are in componenta abacavir, intr-o cantitate echivalenta cu 2 tb de abacavir pe care le luai de 2 ori pe zi; vreau sa intreb: de ce se crede ca luand Kivexa, nu mai sunt atat de mari riscurile de a suferi atacuri cardiace ???
  Imi explicati si mie va rog... Chiar nu inteleg ideea, avand in vedere ca ''e aceasi Marie, cu alta palarie'' cum se zice ...

  RăspundețiȘtergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe blog scrie asa: "Kivexa (3TC si abacavir) a fost trecuta de la varianta de NRTI (inhibitor nucleosidic al revers-transcriptazei) “preferata” la una “alternativa” in cadrul schemelor de tratament in noile norme de tratament pentru HIV din SUA. Schimbarea a fost facuta datorita ingrijorarilor ca tratamentul cu abacavir poate creste riscul de atacuri cardiace si datorita rezultatelor mai slabe la nivel virologic la pacientii cu incarcatura virala mare"

  Din cele scrise mai sus reiese ca tocmai din cauza faptului ca Kivexa contine Abacavir a fost trecuta la o variant inferioara pentru inceperea tratamentului. Din asta nu reiese ca Abacavir da aceste efecte adverse. Kivexa era recomandata si utilizata in multe tari ca prima schema terapeutica pentru inceperea tratamentului ARV la pacientii naivi. In urma ultimelor studii a fost trecuta la varianta alternativa, se poate prescrie doar celor cu incarcatura virala sub 100.000 si celor fara risc de aparitie a bolilor cardiace.

  Care este beneficiul crearii Kivexei? Se ia o singura pastila, seara, care contine si Abacavir (Ziagen) si Epivir (3TC). O singura pastille luata odata pe zi in loc de Ziagen si Epivir luate separate… de doua ori pe zi. Aventajul este ca pacientii care vor lua Kivexa vor o avea o aderenta marita la TARV. Asta nu inseamna ca se diminueaza riscurile de aparitie a bolilor cardio-vasculare sau se diminueaza toxicitatea.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am inteles beneficiul crearii Kivexa ...

  "Schimbarea a fost facuta datorita ingrijorarilor ca tratamentul cu abacavir poate creste riscul de atacuri cardiace si datorita rezultatelor mai slabe la nivel virologic la pacientii cu incarcatura virala mare"

  Din fraza asta se subintelege faptul ca dupa aceasta schimbare abacavirul nu va mai avea acelasi efect (riscul de atacuri cardiace)... In principiu am inteles, desi e o mica contrazicere... Sau poate mi se pare mie

  RăspundețiȘtergere
 5. schimbarea se refera la faptul ca inainte kivexa era un medicament folosit ca prima intentie in tratarea pacientilor cu HIV care incep tratamentul, iar acum kivexa a fost retrogradata la varianta alternativa, adica nu in prima linie ci in a2a. kivexa e alcatuita din abacavir asa ca riscurile raman aceleasi la kivexa ca la abacavir. articolul nu se refera ca abacavir are riscurile alea si daca iei kivexa nu mai sunt. ci doar spune ca din cauza riscurilor abacavir kivexa nu mai e prescrisa asa mult ca inainte si prescrierea ei trebuie sa se fac cu grija.

  RăspundețiȘtergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 7. sper ca nu mai aveti dubii, iar daca mai exista puteti sa intrebati orice va macina.

  RăspundețiȘtergere