miercuri, 5 noiembrie 2008

Intarzierea schimbarii unei scheme bazate pe NNRTI mareste sansele de declin al CD4 si deces

Intarzierea schimbarii unei scheme de tratament ARV (antiretroviral) care este bazata pe un inhibitor de revers-transcriptaza non-nucleosidic (NNRTI) dupa o crestere sustinuta a incarcaturii virale spre nivel detectabil, mareste riscul de declin al CD4 si deces, lucru raportat de cercetatori in numarul din 18 octombrie al AIDS. O intarziere mai mare de trei luni in schimbarea unei scheme esuate care este bazata pe NNRTI a fost asociata cu un risc mai crescut de deces pe termen lung. O intarziere asemanatoare a unei scheme bazata pe inhibitor de proteaza (PI) nu are acelasi risc.

Echipa de cercetatori americani crede ca descoperirile lor aduc inca un argument la recomandarile actuale ca tratamentul pentru HIV trebuie sa fie schimbat ca urmare a unei cresteri a incarcaturii virale.

Investigatorii mai considera ca studiul lor are implicatii importante pentru programele de tratament pentru HIV in locurile cu resurse limitate. Extinderea accesului la terapia antiretrovirala (ARV) in astfel de locuri se bazeaza in special pe scheme bazate pe NNRTI, iar accesul la testarea incarcaturii virale este limitat

Normele pentru tratamentul HIV recomanda ca, combinatiile de antiretrovirale ar trebui schimbate promt daca terapia nu mai reuseste sa tina incarcatura virala la nivel nedetectabil (sub 50 copii/ml), sau ajunge la nivel detectabil in doua teste consecutive

Replicarea HIV poate dauna sistemului imunitar, iar in prezenta tratamentului ARV, poate conduce la dezvoltarea de tulpini de virus rezistent la tratament.

Pentru a afla implicatiile esecului terapeutic, lucru care duce la schimbarea prompta a tratamentului in caz de incarcatura virala detectabila, cercetatori de la Universitatea John Hopkins si Universitatea din Nord Carolina au analizat istoricul a 982 pacienti tratati in centrele lor, pacienti ai caror prime scheme terapeutice au esuat in controlarea incarcaturii virale.

Un total de 76% dintre pacientii din studiu au avut esec terapeutic in timp ce luau un inhibitor de proteaza, insa doar o treime dintre ei luau un inhibitor de proteaza imbunatatit cu ritonavir

Tratamentul a fost schimbat la 58% dintre pacienti pe baza esecului virusologic, iar 29% dintre pacienti au interupt tratamentul. Un procent de 13% dintre pacienti au fost pierduti din vedere. Media timpului dintre esecul terapeutic si schimbarea tratamentului a fost de opt luni.

Scaderea nivelului celulelor CD4 (esec imunologic) a fost observata la 243 pacienti si 93 au decedat. Rata totala de esec imunologic a fost de 7,8 la 100 persoane/an pentru cei la care terapia se baza pe inhibitor de proteaza si a esuat si 10,9 la 100 persoane/an pentru cei al caror tratament era bazat pe NNRTI si a esuat. Rata de deces pentru pacientii care au avut cresteri ale incarcaturii virale a fost de 2,7 la 100 persoane/an.

Cercetatorii au calculat ca pentru pacientii care luau o schema terapeutica bazata pe NNRTI o intarziere de trei luni in schimbarea tratamentului implica o crestere semnificativa a riscului de scadere a nivelului celulelor CD4 cu 21% (p=0,002) si o crestere semnificativa a riscului de deces cu 23% (p=0,002). Cercetatorii au descoperit ca riscul ramanea valabil chiar si la patru ani dupa ce tratamentul era intr-un final schimbat.

O intarziere de trei luni in schimbarea unei scheme terapeutice esuate bazata pe un inhibitor de proteaza nu era asociata cu nici un risc adaugat crescut de scadere a valorii CD4 sau de deces.

Pentru a se asigura ca rezultatele lor sa nu fie afectate de prezenta unor rezistente la forme de tratament considerat inadecvat acum, investigatorii au exclus toti pacientii care luasera tratament constand in una sau doua medicamente aparute inainte de dezvoltarea terapiei HAART (highly active antiretroviral therapy).

In aceasta analiza, esecul virusologic in cazul unui tratament bazat pe NNRTI a fost asociat cu un risc crescut cu 7% in scaderea nivelului celulelor CD4 si cu un risc crescut cu 17% al decesului. Niciuna dintre aceste cresteri nu a fost statistic semnificativa.

Inca o data, o terapie esuata bazata pe inhibitorii de proteaza nu a fost asociata cu o crestere a riscului de slabire a sistemului imunitar sau deces.

Cercetatorii au comentat pe baza pacientilor care au primit NNRTI ca “intarzierea pana cand tratamentul produce modificari constand din esec virusologic creste riscul atat de esec imunologic cat si a mortalitatii pe termen lung”.

Ei au observat ca studii anterioare descoperisera ca rezistenta la tratamentul ARV aparea la scurt timp dupa ce incarcatura virala crestea in timpul terapiei bazate pe NNRTI. Insa, rezistenta si rezistenta incrucisata era mai putin probabil sa se dezvolte la pacientii care luau o terapie esuata bazate pe inhibitor de proteaza.

Totusi, ei au adaugat “chiar daca nu este nici un risc cert din cauza intarzierii in schimbarea terapiei la pacientii cu scheme bazate pe inhibitor de proteaza trebuie subliniat faptul ca rezultatele bune pe termen lung au fost observate la cei tratati cu scheme care contineau inhibitori de revers transcriptaza (majoritatea dintre ei erau pe scheme standard NNRTI/analogi de nucleoside) si care au fost gestionati agresiv in timpul esecului virusologic”.

”Descoperirile noastre sustin recomandarea ca tratamentul sa fie inlocuit imediat dupa ce sufera primul esec al HAART”, au comentat cercetatorii.

De asemenea, ei au aratat implicatiile descoperirilor lor pentru locurile cu resurse limitate, unde terapia ARV se bazeaza in special pe programe care cuprind scheme bazate pe NNRTI si unde accesul la testarea incarcaturii virale este scazut. “Datele noastre sustin ca testarea incarcaturii virale sa fie mai disponibila”, au scris ei, si sustin ca descoperirile lor sa fie luate in considerare cand se planuiesc programe de distribuire a terapiei ARV. “Trebuie facute eforturi pentru a minimaliza intarzierile pana cand au loc modificari”, au concluzionat ei.

acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu