sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Inceperea tratamentului pentru HIV imediat dupa ce un pacient HIV pozitiv este diagnosticat cu meningita cryptococica scade riscul de deces

Tratamentul pentru HIV poate stopa riscul de deces la unii pacienti suprimati imunologic care sufera de meningita cryptococica si HIV, lucru raportat de cercetatori din Botswana in editia din 1 octombrie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Folosirea terapiei antiretrovirale (ARV) la pacientii care sufera de meningita cryptococica poate creste riscul de imbolnavire si chiar deces cauzand dezvoltarea unui sindrom inflamator de reconstructie imunitara. Inceperea tratamentului pentru HIV este deseori amanata pana cand intrarea pe cursul initial a tratamentului pentru infectie este completa. Insa, folosirea tratamentului pentru HIV poate de asemenea imbunatati sansele de supravietuire, chiar daca simptomele meningitei se inrautatesc temporar. Acest lucru se datoreaza faptului ca medicamentele pentru HIV pot restaura abilitatea sistemului imunitar sa raspunda la infectii si sa conduca la o eliminare mai rapida a bacteriei.

Cercetatori de la Spitalul Printesa Marina din Gaborone, Botswana au initiat din acest motiv un studiu observational, in perspectiva, care a inclus pacienti internati in spital cu meningita cryptococica si HIV. Studiul a fost facut intre anii 2005 si 2006 si a inclus 92 de pacienti.

Un total de 26 (28%) pacienti au primit terapie pentru HIV in momentul in care a fost diagnosticata meningita cryptococica. Terapia ARV la toti acesti indivizi a constat dintr-un inhibitor non-nucleosidic al revers-transcriptazei (NNRTI) si doi inhibitori nucleosidici ai revers-transcriptazei (NRTI).

Tratamentul pentru meningita cryptococica cu amfotericina B a fost inceput dupa 14 zile la toti pacientii. Nivelul celulelor CD4 a fost masurat la 72 de pacienti, media a fost de 41 celule/mm3 la pacientii care nu luau tratament pentru HIV si de 52 celule/mm3 la cei care luau medicamente pentru HIV, o diferenta nesimnificativa.

Un total de 16 pacienti (17%) au decedat in timpul spitalizarii pentru meningita cryptococica. Proportia de pacienti care au decedat si care au primit tratament ARV (2 din 26, 8%) a fost mai mica decat proportia pacientilor care nu au primit medicamente anti-HIV (14 din 66, 21%), insa tot nesemnificativ.

Dar atunci cand investigatorii au controlat si potentiali factori supraadaugati (sexul pacientilor si infectia cu tuberculoza), ei au gasit ca tratmentul cu medicamente antiretrovirale a fost asociat cu un risc semnificativ mai scazut de deces din cauza meningitei cryptococice.

”Acest studiu sugereaza ca pacientii aflati pe terapie antiretrovirala inalt activa (HAART) la momentul primei diagnosticari a meningitei cryptococice au o mortalitate intraspitaliceasca mai scazuta in timpul terapiei initiale comparativ cu pacientii care nu sunt pe tratament pentru HIV in acel moment”, au scris investigatorii.

Investigatorii au spus ca natura perspectiva a studiului lor a fost puternica, dar a fost limitata de numarul mic de pacienti si de caracterul sau observational.

Ei au concluzionat, “chiar daca limitate, aceste date sugereaza ca exista un efect protector al terapiei ARV care este manifestat foarte timpuriu in cursul meningitei crytococice. Aceste rezultate trebuie urmarite si studii clinice care sa evalueze rolul initierii foarte timpurii a tratamentului pentru HIV ar trebui incepute.”

acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu