duminică, 2 noiembrie 2008

Traieste cu HIV: Relatiile sexuale: Terapia ARV pentru prevenirea infectiei cu HIV

Daca o persoana este expusa la HIV in timp ce face sex , se poate administra un tratament de scurta durata cu medicamente antiretrovirale pentru a preveni infectarea. Se mai numeste si profilaxie post-expunere (PPE). Desi se practica din ce in ce mai des, PPE nu este un fel de “pastila de a doua zi” pentru HIV si nu are eficienta de 100%. PPE mai este recomandat in cazuri de viol cand exista riscul transmiterii infectiei cu HIV. Este important ca PPE sa fie adminstrata cat mai curand posibil de la potentiala expunere la HIV (ar fi bine ca profilaxia sa se faca in primele 24 de ore, ideal ar fi in primele 4 ore; perioada se poate extinde pana la primele 72 de ore de la expunere, insa multi considera perioada asta prea mare si exista riscul sa fie ineficienta)

Daca iei deja terapie ARV si faci sex neprotejat cu o persoana care este seronegativa sau al carui status HIV nu il cunosti sau daca exista un accident cu prezervativul in timpul actului sexual s-ar putea sa fi tentat/a sa le oferi din medicamentele tale intr-o incercare de a reduce riscul ca persoana sa devina infectata cu HIV. Acest lucru implica riscuri. Unele medicamente antiretrovirale cum ar fi abacavir (Ziagen) sau nevirapine (Viramune) pot cauza o reactie alergica serioasa sau efecte secundare foarte severe. Mai exista si sansa ca persoana careia ii dai medicamentele tale sa fie deja infectata cu HIV si daca ia cateva doze din medicamentele tale sa dezvolte rezistenta la aceste tipuri de medicamente.

Gandul ca poate ai expus pe cineva riscului de a deveni infectat cu HIV poate fi foarte stresant. Daca tu crezi ca PPE este o solutie pentru situatia ta, intreaba-ti medicul unde te poti duce pentru PPE.

acest material a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu