duminică, 2 noiembrie 2008

Traieste cu HIV: Relatiile sexuale: Sex, HIV si tu

Desi nu este o certitudine, momentul aflarii ca ai infectie HIV ar putea sa iti modifice conceptia ta despre sex. S-ar putea ca interesul fata de sex sa scada sau chiar sa dispara de tot pentru o perioada mai scurta sau mai indelungata, sau e posibil sa fie exact invers. Poate fi usor de suportat pentru ca dorinta de sex oricum flucteaza in mod natural. Insa, s-ar putea sa apara si probleme, mai ales daca te face nefericit sau se intercaleaza cu alte aspecte ale vietii tale.

Diagnosticul iti poate schimba sentimentele fata de propria persoana. S-ar putea sa fie un soc si poate te va face sa renunti la sex , macar temporar. Unele persoane spun ca a avea HIV le face sa se simta mai putin dorite din punct de vedere fizic si sexual si isi pierd increderea in relatii si parteneri sexuali.A fi infectat cu HIV poate insemna de asemena o atitudine foarte negativa vis-a-vis de propria persoana si sex in general. Pot aparea sentimente negative cu privire la viata sexuala pe care ai avut-o sau o ai, de ingrijorare in ceea ce priveste riscul de a infecta pe altcineva, sau de furie fata de persoana sau persoanele care e posibil sa te fi infectat. De asemenea, s-ar putea sa ai sentimente negative cu privire la tine insuti. Din pacate, infectia cu HIV a fost folosita drept o unealta morala si politica pentru a critica si stigmatiza grupurile cele mai afectate: barbati care fac sex cu barbati (gay) , practicantii sexului comercial, consumatorii de droguri etc. NU UITA! Infectia HIV este doar o infectie, o problema de sanatate, nu o judecata morala sau o pedeapsa!

Sentimentul de neliniste privind infectarea partenerilor sexuali cu HIV poate de asemenea afecta dorintele si performantele tale sexuale. O alta sursa de neliniste o poate constitui dezvaluirea faptului ca esti infectat cu HIV partenerilor din trecut, prezent si viitor. Acest lucru poate fi infricosator si trebuie sa te decizi daca le spui tuturor, unora sau nici unuia dintre partenerii tai sexuali. Gandeste-te bine cum si cand ai sa spui celor din jur ca esti infectat/a cu HIV si cum ai reactiona daca cineva te va respinge. Desi multe persoane infectate cu HIV au parteneri de lunga sau scurta durata care sunt seronegativi, unele persoane sunt respinse pentru ca au HIV. Acest lucru poate sa doara (si cateodata chiar sa te puna in pericol) si este important sa iti dezvolti niste strategii pentru a face fata cu bine in cazul in care te vei gasi in aceasta situatie.

Multe persoane infectate cu HIV au parteneri seronegativi. Multe cupluri fac sex protejat tot timpul dar altora acest lucru li se pare dificil sau imposibil si isi asuma riscul ca partenerul neinfectat sa fie expus riscului infectarii. In unele situatii exista neintelegeri in sensul ca desi unul din parteneri isi doreste sex protejat celalalt insista ca prezervativul sa nu fie folosit. Infectia HIV poate de asemenea conduce la lipsa intimitatii sexuale in relatii. Astfel, capacitatea de a te bucura de intimitate in alte feluri decat prin sex, este importanta pentru a face fata acestei probleme.

Unele persoane infectate cu HIV aleg sa faca sex numai cu persoane care sunt de asemenea infectate cu HIV-acest lucru se numeste “serosortare” (alegerea partenerului in functie de statusul infectiei cu HIV). Unul din motivele acestei alegeri o reprezinta faptul ca se elimina riscul de a transmite virusul unei persoane seronegative. Un alt motiv il reprezinta dorinta de a face sex neprotejat cu o persoana seropozitiva. Acest lucru poate fi placut si intim, dar exista posibilitatea riscurilor de sanatate, inclusiv contactarea unor alte boli cu transmitere sexuala, infectia cu Hepatita C si posibila suprainfectare cu o alta tulpina de HIV. Detalii privind toate aceste potentiale riscuri se gasesc mai jos.

Acest material a fost tradus cu acceptul Organizatiei NAM, articolul original il puteti gasi aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu