duminică, 2 noiembrie 2008

Traieste cu HIV: Relatiile sexuale: Sanatatea sexuala

Sanatatea sexuala este importanta pentru toata lumea, dar este in mod special importanta daca ai infectie HIV deoarece bolile cu transmitere sexuala (prescurtate BTS) pot nu numai sa te imbolnaveasca dar pot sa te aduca intr-un stadiu al infectiei HIV in care incarcatura virala sa ajunga de la nedetectabila la detectabila.

Desi bolile cu transmitere sexuala pot parea minore, pot si vor cauza simptome neplacute. Daca raman netratate, unele pot cauza probleme de sanatate grave. Pe termen lung unele pot aduce daune ireversibile si chiar fi fatale in anumite cazuri.

Unele infectii virale transmise sexual , cum ar fi virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2, numit doar herpes in mod normal) nu pot fi vindecate desi simptomele pot fi controlate. Hepatita B este foarte usor de transmis in timpul actului sexual. Hepatita A si C pot fi si ele transmise in anumite tipuri de acte sexuale. Hepatita A, B si C te pot face sa te simti rau pe termen scurt, iar Hepatita B si C pot duce la boli grave ale ficatului pe termen lung. Hepatita B si C pot face ca infectia HIV sa fie mai greu de tratat.

Un numar mic de persoane au fost “reinfectate” (se mai numeste si suprainfectare) cu tulpini de virus HIV diferite sau rezistente la terapia ARV.

A fi sanatos din punct de vedere sexual include si a te simti comfortabil cu propria sexualitate, cu tipul de sex pe care il faci dar si cu persoana cu care il faci.

Testele pentru determinarea sanatatii sexuale

Daca esti activ/a sexual este indicat sa iti faci teste in mod regulat pentru a verifica daca esti sanatos/oasa din punct de vedere sexual. Daca ai unele simptome care iti indica faptul ca ai putea avea o anumita infectie genitala e bine sa ii spui medicului despre ele, sa ii spui daca, cum si cu cine ai avut relatii sexuale neprotejate. Controlul de rutina include examinarea clinica a organelor genitale cat si teste sanguine si proba de urina in urma carora medicul va afla daca ai sau nu BTS.

acest articol a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu