duminică, 2 noiembrie 2008

Traieste cu HIV: Relatiile sexuale: Protejarea propriei sanatati sexuale dar si a celor din jurul tau

Sexul anal si vaginal
Sexul anal si vaginal neprotejat poarta cel mai mare risc de transmitere a HIV. Sexul oral este detaliat mai jos.

Sansele ca tu sa transmiti HIV in timpul unui act sexual neprotejat anal sau vaginal sun cele mai mari atunci cand esti partanerul activ sau care penetreaza in timpul actului sexual. Riscul este cu atat mai mare cu cat ai o incarcatura virala mare , o BTS netratata sau daca ejaculezi inauntrul partenerului tau. De asemenea daca o persoana neinfectata cu HIV are o BTS netratata , sansele lor de a contracta HIV de la tine in timpul actului sexual sunt marite.

Daca esti partenerul receptiv, sau pasiv in timpul actului sexual, riscul transmiterii HIV este redus dar totusi este prezent, mai ales daca ai o incarcatura virala mare, sau o BTS netratata.

Sexul vaginal neprotejat mai poarta si riscul unei sarcini. Contraceptia de urgenta (pastila de a2a zi) exista la clinici si farmacii fara reteta daca este necesara.

Sexul oral
Riscul transmiterii HIV prin sexul oral este mai scazut. Datele sunt contradictorii, unii doctori si studii sugerand ca aproape 8% din infectiile cu HIV transmise sexual sunt cauzate de sexul oral in timpul ce altii dau acestui tip de transmitere o valoare foarte mica, aproape de zero.

Riscul transmiterii HIV existent in timpul sexului oral este mult mai mic fata de cel din timpul sexului vaginal sau anal. O incarcatura virala foarte mare, o BTS netratata sau ejacularea in gura persoanei care face sex oral si existenta unor gingii sangerande, ulcere sau rani, maresc riscul de transmitere.

Prezervativele
Cand sunt folosite corect, prezervativele ofera o protectie excelenta impotriva majoritatii bolilor cu transmitere sexuala si transmiterea HIV altor persoane sau suprainfectarea cu o alta tuplina de HIV. Prezervativele sunt de obicei facute din latex. Unele persoane sunt alergice la latex. Daca se intampla acest lucru atunci prezervativele facute din poliuretan sunt o alternative sigura.

Un lubrifiant pe baza de apa trebuie folosit cu prezervativele , pentru ca cele pe baza de ulei pot cauza mici rupturi.Daca actul sexual se prelungeste mai mult timp, atunci e mai sigur sa schimbati prezervativele la fiecare 30 de minute.

Prezervativele se pot obtine gratis de la asociatiile non–profit. Prezervativele folosite trebuie aruncate la cosul de gunoi si nu aruncate in toaleta, pe strada sau in parcuri si alte locuri publice.

acest material a fost tradus cu acordul Organizatiei NAM, aricolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu