vineri, 14 noiembrie 2008

HIV nu se poate ascunde de celulele CD8 create special

Celulele CD8 “ucigase” create special, modificate sa recunoasca si sa se lege mai usor de celulele infectate de HIV, au fost mult mai eficiente in laborator in controlul replicarii HIV decat celulele CD8 gasite in mod normal in organismul uman, conform unui raport publicat online printr-un comunicat de presa in data de 9 noiembrie de Nature Medicine.

Celulele CD4, tinta primara a HIV din corpul omenesc, au abilitatea de a alerta alte celule ale sistemului imunitar, inclusiv CD8, atunci cand ele sunt infectate de catre virusul HIV. CD4 fac asta prin expunerea de mici bucati din proteinele virale pe suprafata lor. Cand receptorii de pe celulele CD8 intra in contact cu aceste proteine virale, le recunosc ca fiind straine corpului si reactioneaza prin omorarea celulelor infectate. Din pacate, HIV este capabil sa scape de acest sistem de aparare deoarece se transforma foarte rapid.

Dr. James Riley, PhD, de la Universitatea din Pennsylvania, si colegii lui din Philadelphia si de la Universitatea din Cardiff, Tara Galilor, au fost in stare sa izoleze un grup de gene ale celulelor CD8 care fac receptorii lor sa fie de 450 ori mai sensibili la celulele infectate de HIV decat receptorii normali ai celulelor CD8. Echipa dr. Riley a creat genetic o populatie de celule CD8 care sa produca acesti receptori mai puternici si apoi a introdus-o intr-o cultura de celule impreuna cu HIV.

”Nu numai ca celulele CD8 pot fi create in asa fel incat receptorii lor sa vada in mod expres tulpinile de HIV care au scapat celulelor CD8 normale”, a spus Riley, “dar, noile celule CD8 create raspund intr-un mod mult mai viguros cerintelor astfel incat mult mai putine celule CD8 sunt necesare pentru a controla infectia.”

Riley si colegii sai spera sa inceapa anul viitor studii clinice pe pacienti HIV pozitivi care sunt inalt experimentati pe tratament ARV, urmate probabil de studii la persoanele recent infectate cu HIV. Tinta primara a primelor studii va fi sa fie asigurata siguranta folosirii celulelor CD8 create artificial si sa determine cat de mult o persoana are nevoie de controlarea replicarii HIV.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu