luni, 10 noiembrie 2008

A evoluat virusul HIV pentru a deveni mai periculos?

Doua zeci si cinci de ani in epidemia HIV, a evoluat virusul pentru a deveni mai periculos? Aceasta a fost intrebarea pusa de o echipa de cercetatori condusa de dr. Nancy Crum-Cianflone, MD, de la TriService AIDS Clinical Consortium la reuniunea din 2008 a ICAAC (Conferinta stiintifica pe agenti antimicrobieni si chemoterapie) si IDSA (Societatea americana de boli infectioase) in Washington, DC.

Dr. Crum-Cianflone a prezentat date noi care arata ca, in momentul diagnosticarii, persoanele cu infectie HIV sunt gasite cu niveluri din ce in ce mai mici ale celulelor CD4. O posibila explicatie, a indicat ea, este aceea ca HIV a evoluat de-alungul timpului si poate a invatat cum sa scape de detectarea sistemului de aparare al organismului.

Studiul a fost condus sa determine daca este vreo dovada ca HIV a devenit mai virulent de la incepului epidemiei. Dr. Crum-Cianflone a explicat ca atunci cand un agent patogen cauzator de boli patrunde in organismele umane, deseori va evolua si probabil va deveni mai puternic.

Primul pas in testarea acestei teorii, a spus dr. Crum-Cianflone, este sa se examineze daca persoanele cu HIV prezinta o tendinta de scadere a nivelului celulelor CD4 in momentul diagnosticarii. Daca acest lucru se intampla, ar sugera ca HIV poate a evoluat intr-o forma mai agresiva de infectie si ar pregati calea pentru studii sa analizeze HIV sa determine daca el a devenit mai patogenic.

Grupul dr. Crum-Cianflone a studiat 1944 de persoane care au fost diagnosticate cu HIV si au avut testat numarulul initial al celulelor CD4 in primii doi ani de la infectarea cu virusul. Studiul a urmarit personal militar care a fost testat HIV pozitiv si care a primit ingrijiri intre anii 1985 si 2004 la una dintre cele sapte clinici militare pentru HIV din Statele Unite.

Media nivelurilor CD4 in randul acestor persoane recent infectate cu HIV a descrescut pe parcursul timpului, au raportat cercetatorii. Intre anii 1985 si 1990, media nivelurilor initiale ale CD4 a fost de 632 celule. In contrast, persoanele infectate cu HIV mai recent, intre 2002 si 2004, au avut o medie a nivelurilor initiale ale CD4 de 499 celule.

Chiar si cand echipa dr. Crum-Cianflone a facut ajustari analizei pentru a vedea variabilele care ar putea influenta numarul initial de celule CD4, cum ar fi incertitudinea datei exacte a infectarii si factori cum ar fi varsta, sexul sau rasa, tot a ramas o tendinta descrescatoare. Numarul initial al CD4 intre 2002 si 2004 a avut o medie descrescatoare cu 113 fata de media documentata a persoanelor nou diagnosticate cu HIV intre 1985 si 1990. Aceasta diferenta a fost statistic semnificativa, mentionand ca este prea mare sa apara din cauza sansei.

De asemenea a fost examinat procentul de persoane care traiesc cu HIV si au nivelul initial al CD4 sub 350 celule. In primele etape ale epidemiei, acest nivel scazut al numarului CD4 a fost raportat la 12% dintre pacienti. Intre anii 2002 si 2004, aproximativ 25% dintre pacienti au avut nivel initial scazut al celulelor CD4.

Cercetatorii au notat ca cel mai dramatic declin in numarul celulelor CD4 a aparut pana in anul 2001, insa de atunci s-a stabilizat. Acest lucru sugereaza ca HIV poate s-a adaptat intr-o forma mai patogenica de virus mai devreme in epidemie, dar nu a evoluat mai departe in timpul ultimilor ani.

Chiar daca aceste cifre sunt intrigante, dr. Crum-Cianflone a concluzionat ca aceste date trebuie urmarite in alte studii populationale. In plus, a zis ea, trebuiesc facute studii pe virus in sine pentru a fi aduse dovezi care sa arate ca HIV s-a transformat in tulpini mai virulente.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu