joi, 27 noiembrie 2008

Etravirine intr-o singura doza zilnica ar trebui sa functioneze ca tratament de prima linie

O singura doza zilnica din nou-aprobatul medicament non-nucleosidic (NNRTI), etravirine (TMC125, Intelence) ar trebui sa fie suficienta pentru a suprima HIV la pacientii fara rezistenta la NNRTI, lucru prezentat la al noualea Congres pe Terapie Medicamentoasa in Infectia HIV, tinut saptamana trecuta. Doza curenta aprobata a medicamentului este de doua tablete de 100 mg luate de doua ori pe zi.

Thomas Kakuda de la Tibotec, producatorul etravirine, a spus la conferinta ca nivelul minim mediu al etravirine gasit la subiectii HIV pozitivi ai trialului care au luat medicamentul o singura data pe zi a fost de 58-59 ori mai mare decat nivelul necesar pentru a inhiba 50% din replicarea HIV (IC50). A parut sa functioneze la fel de bine impotriva virusului HIV nerezistent ca si doza luata de doua ori pe zi, insa va fi nevoie de efectuarea unor studii clinice mai mari inainte ca doza luata o data pe zi sa fie recomandata.

Etravirine este un candidat pentru o singura doza zilnica deoarece are “un timp de injumatatire” de 30-40 ore, a spus Kakuda; asta insemnand ca, e nevoie de 30-40 ore pentru ca jumatate din doza de medicament sa fie eliminata din corp. In studiile anterioare facute pe voluntari HIV negativi, cantitatea totala de medicament prezenta in organism (“aria de sub curba” sau ASC) a fost similara in ambele tipuri de doze.

Cand a fost administrat o data pe zi, nivelul maxim observat a fost cu 44% mai crescut, iar nivelul minim a fost cu 25% mai scazut decat in timpul dozei administrate de doua ori pe zi. Cum etravirine este conceput sa depaseasca niveluri moderate de rezistenta la NNRTI, o concentratie sanguina cu 25% mai mica decat cea atinsa cu o doza de doua ori pe zi, ar trebui sa fie mai mult decat suficienta pentru a suprima un virus fara rezistente.

Studiul actual a fost de asemenea conceput sa masoare nivelul de etravirine administrat o data pe zi in combinatie cu inhibitorul de proteaza al firmei Tibotec, darunavir (Prezista); acest lucru s-a facut deoarece darunavir reduce nivelul etravirine in sange cu 37%.

La douazeci si trei de pacienti cu HIV care nu luasera niciodata antiretrovirale inainte si care nu aveau nici o rezistenta la NNRTI le-a fost administrat etravirine intr-o singura doza zilnica plus tenofovir/FTC (Truvada) pentru 14 zile. Apoi le-a fost adaugat darunavir-plus-ritonavir o data pe zi pentru alte 14 zile; in final etravirine a fost scos si pacientii au continuat cu darunavir/ritonavir plus Truvada.

Douazeci dintre pacienti erau barbati, iar grupul a fost impartit etnic aproximativ uniform (noua albi, noua negri si cinci hispanici). Media varstelor a fost 36 de ani, iar media incarcaturilor virale a fost de 16000 copii/ml.

Nivelurile etravirine in sange au fost masurate in ziua 14. La acest punct media nivelului minim sanguin al etravirine a fost de 233 nanograme per mililitru (ng/ml). Acest lucru comparat cu 298 ng/ml observat in doza de doua ori pe zi din studiul DUET, care a combinat etravirine, doza de doua ori pe zi, cu darunavir. ASC (aria de sub curba concentratie plasmatica in functie de timp) a fost de 10.410 ng/ml pe ora, aproximativ dublu fata de 5079 ng/ml/h observata in studiul DUET, lucru asteptat sa se intample cand se administreaza o doza de doua ori mai mare pentru un interval de timp dublu.

Concentratia medicamentului a fost masurata din nou in ziua 28 dupa adaugarea darunavir/ritonavir. Practic nu a fost nici o schimbare in concentratia de etravirine, cu un minim de 236 ng/ml si o ASC de 10.720 ng/ml/h. Concentratia darunavir a fost cu 20% mai mare decat cele observate in alte studii fara etravirine.

Incarcatura virala a pacientilor a scazut cu 1.5 log (aproximativ de 30 de ori) in primele 14 zile cu etravirine/Truvada si a scazut cu 2 log (de 100 de ori) in ziua 28 dupa ce darunavir/r a fost introdus. Pacientii au castigat o medie de 56 CD4 celule/mm3. Nu au fost efecte secundare serioase sau intreruperi; patru pacienti au avut eruptii cutanate, doua atribuite etravirine si doua darunavir.

”O singura doza zilnica de etravirine arata activitate buna cel putin la pacientii naivi de antiretrovirale”, a comentat Kakuda. “Aceste date despre farmacocinetica (absorbtia medicamentului) presupun investigatii clinice viitoare pentru doza de o data pe zi”.

Studiul Tibotec ar putea sa deschida calea pentru o schema compacta si combinata cu nucleoside, cu o singura doza zilnica pentru prima linie de tratament, insa o astfel de abordare va avea nevoie de investigatii ale ambelor componente ale schemei atat a dozei de etravirine luata o data pe zi, precum si a componentei formate din doua nucleoside (NRTI) luate o data pe zi.

acest articol a fost tradus cu acordul organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

va stam la dispozitie pentru nelamuriri, sugestii, sau alte comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu