joi, 27 noiembrie 2008

Durata de viata a unei persoane seropozitive a crescut semnificativ

O persoana seropozitiva in varsta de 20 de ani care incepe tratamentul ARV astazi se poate astepta sa traiasca in medie pana la 69 de ani, in conformitate cu noile calcule publicate pe 26 Iulie in revista “The Lancet”, o revista medicala de specialitate din Marea Britanie.Fata de persoana seropozitiva de 20 de ani care lua terapie in primii ani de initiere a terapiei antiretrovirale, speranta de viata a persoanei seropozitive din ziua de astazi care ia tratament ARV este cu 37% mai mare.

Persoanele seropozitive si-au intrebat adeseori medicii cat vor trai cu acest virus, mai ales acum cand au atatea optiuni de tratament ARV. Au existat putine studii care au incercat sa raspunda la aceasta intrebare pana acum.
 
Pentru a determina durata de viata a persoanelor seropozitive care iau tratament, o comunitate internationala de cercetatori si-a adunat fortele si a revizuit dosarele medicale a mai mult de 43,000 de mii de PLHIV din SUA, Canada si cateva tari europene.  Participantii la studiu au fost impartiti in trei categorii: 18,587 persoane care au inceput tratamentul ARV intre 1996 si 1999, 13,914  care au inceput tratamentul intre 2000 si 2002 si 10,854 care au inceput tratamentul intre 2003 si 2005.

Ipoteza cercetatorilor a fost ca o persoana seropozitiva de 20 de ani care a inceput tratamentul ARV intre 1996 si 1999, reprezentand anii de inceput ai terapiei antiretrovirale combinate, se poate astepta sa traiasca inca 36 de ani, pana la 56 de ani. Pe masura ce a trecut timpul, aceasta predictie a crescut. Astfel, s-au prezis inca 49 de ani , pana la varsta de 69 de ani, pentru persoana de 20 de ani care a inceput tratamentul intre 2003 si 2005.

Durata medie de viata pentru o persoana seronegativa de 20 de ani, cel putin in tarile industriale, este de inca 60 de ani-decesul intervenind de obicei in jurul varstei de 80 de ani.

Persoanele seropozitive care nu au inceput tratamentul ARV pana cand nu au avut un nivel al CD4 de 100 celule/mm3 au o speranta de viata cu 10 ani mai mica decat cele care au inceput tratamentul la cel putin 200 celule/mm3. Autorii au determinat de asemenea ca persoanele seropozitive care au fost utilizatori de droguri injectabile au o speranta de viata cu 10 ani mai mica decat a celor care nu au utilizat droguri injectabile.

Intr-o scrisoare publicata in “The Lancet” , continand comentarii despre acest studiu, David Cooper, medic la Universitatea New South Wales din Sydney, se intreaba daca inceperea terapiei ARV chiar si mai devreme, la un nivel al CD4 de peste 500 celule/mm3, ar apropia speranta de viata a persoanelor seropozitive si mai aproape de normal. Dr. Cooper spera ca studiul clinic START (studiu international despre stabilirea strategica a momentului inceperii tratamentului antiretroviral), in care se investigheaza o initiere a terapiei ARV chiar mai devreme decat reglementarile prezente,  va oferi raspunsul al aceasta intrebare.

Articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu