marți, 18 noiembrie 2008

Darunavir/ritonavir administrat o data pe zi poate fi o optiune pentru unii pacienti experimentati de tratament

O singura doza zilnica de darunavir (Prezista) imbunatatit cu ritonavir ar putea fi o optiune pentru unii pacienti experimentati de tratament, conform unui studiu mic publicat in editia din 1 octombrie a Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii care iau o singura doza zilnica de 800/100mg de darunavir/ritonavir au toate posibilitatile ca cei care iau doza standard de 600/100mg de doua ori pe zi sa obtina o incarcatura virala nedetectabila. Cresterea numarului celulelor CD4 a fost de asemenea similara intre pacientii care luau cele doua tipuri de doze de darunavir/ritonavir. Important este ca studiul a fost facut doar pacientilor care nu aveau nici o rezistenta la darunavir si cercetatorii cer sa se faca studii viitoare pentru a evalua folosirea darunavir/ritonavir intr-o singura doza zilnica la astfel de pacienti.

Tratamentul pentru HIV devine din ce in ce mai tolerabil si mai usor de luat. La sfarsitul anului 2007, tratamentul constand dintr-o pilula, o data pe zi (Atripla, efavirenz, tenofovir si FTC) a fost aprobat in Marea Britanie si Europa. Inhibitori de proteaza imbunatatiti cu ritonavir administrati intr-o singura doza zilnica sunt de asemenea disponibili, atazanavir (Reyataz) aprobat pentru ambele tipuri de pacienti, naivi si experimentati, dar sunt unele dovezi ca si Kaletra (lopinavir/ritonavir) administrata intr-o singura doza zilnica poate fi de asemenea sigura si eficienta.

Mai mult de atat, informatii de la studiul ARTEMIS care este in derulare, sugereaza ca pacientii naivi de tratament care iau darunavir/ritonavir o data pe zi ca parte a tratamentului pentru HIV sunt mai predispusi sa obtina o incarcatura virala nedetectabila decat pacientii care iau tratament pentru HIV care include Kaletra.

Folosirea darunavir/ritonavir in Marea Britanie si Europa este momentan disponibila doar la pacientii experimentati de tratament (insa, in SUA medicamentul a fost recent aprobat pentru pacientii care incep tratamentul pentru HIV pentru prima data). Doza aprobata de darunavir/ritonavir este de 600/100mg administrata de doua ori pe zi impreuna cu alte antiretrovirale.

Cercetatorii au vrut sa vada daca o singura doza zilnica de 800/100mg darunavir/ritonavir este eficienta si sigura la pacienti experimentati de tratament care nu au nici un fel de rezistenta la darunavir. Darunavir/ritonavir a fost aprobat pe baza studiilor POWER 1 si POWER 2, iar cercetatorii au analizat rezultatele din faze ale studiului care examinau siguranta si eficienta a variate doze de medicament.

Un total de 23 de pacienti au luat o singura doza zilnica de 800/100mg darunavir/ritonavir, 29 au primit o doza de 600/100mg de doua ori pe zi si 28 de pacienti au primit un inhibitor de proteaza de comparatie. Toti pacientii au mai primit si alte medicamente anti-HIV selectionate in urma testului de rezistenta. Studiul a durat 24 de saptamani.

Dupa aceasta perioada, 67% din pacientii care au primit o singura doza zilnica de darunavir/ritonavir au avut incarcatura virala nedetectabila (sub 50 copii/ml) comparativ cu 62% din cei care au primit doza de doua ori pe zi. Aceasta diferenta de 5% nu a fost statistic semnificativa si ambele tipuri de doze de darunavir/ritonavir au avut probabilitatea mai mare sa obtina o incarcatura virala nedetectabila comparativ cu ceilalti inhibitori de proteaza de comparatie.

Scaderile incarcaturii virale initiale au fost de asemenea asemanatoare intre pacientii care au primit darunavir/ritonavir o data pe zi si de doua ori pe zi. Inca o data ambele doze de darunavir/ritonavir au surclasat inhibitorii de proteaza de comparatie.

Cresterile numarului celulelor CD4 au fost asemanatoare intre pacientii care au primit darunavir/ritonavir o data pe zi (media cresterilor, 88celule/mm3) si de doua ori pe zi (media cresterilor, 111 celule/mm3) si au fost semificativ mai mari decat cele observate la pacientii care au luat inhibitori de proteaza de comparatie (media cresterilor, 33 celule/mm3).

”Chiar daca numarul pacientilor in fiecare subgrup a fost relativ mic, aceste rezultate furnizeaza ratiuni pentru viitoare studii cu darunavir/ritonavir 800/100mg o data pe zi ca solutie terapeutica pentru pacientii experimentati de tratament care nu au nici o rezistenta initiala a darunavir”, au concluzionat cercetatorii.

acest articol a fost tradus cu aprobarea organizatiei NAM, articolul original il gasiti aici

puteti sa va simtiti liberi sa postati comentarii si sugestii la orice articol postat pe blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu