vineri, 28 noiembrie 2008

Calatoreste cu HIV

Acest mic ghid aduna o serie de pasi simpli de urmat de orice calator HIV pozitiv, indiferent care este destinatia lui, in vederea minimalizarii sanselor de a se confrunta cu intarzieri datorita unui control mult prea riguros sau deportarea/pierderea dreptului de a vizita o anumita tara:

* Arata sanatos. Calatorii care au infatisarea unor suferinzi sunt primii vizati pentru o chestionare mai amanuntita sau inspectare.

* Fii discret si politicos. Nu atrage atentia asupra ta sub nici o forma pentru a nu fi interpelat de catre functionari/autoritati.

* Nu arata sub nici o forma ca esti HIV pozitiv. Ma doare ca trebuie sa iti dau acest gen de sfat dar s-ar putea sa nu-ti doresti sa porti un tricou/un simbol anti-SIDA.

* Pastreaza medicamentele in recipientele originale si nu incerca sa le ascunzi. Daca le ascunzi vamesii pot crede ca incerci sa faci contrabanda si te pot retine pentru verificari. Medicamentele ce sunt ambalate necorespunzator/suspicios vor trezi suspiciuni si vei pierde mai mult timp decat necesar.

*Ia cu tine ceva mai multe doze de medicament in caz ca esti nevoit sa-ti prelungesti pe neasteptate calatoria sau apar intarzieri.

*Daca iei tratament injectabil (ex. Fuzeon, insulina, testosteron, etc.) trebuie sa ai tratamentul cu tine pentru a putea calatorii cu seringi si ace goale.

Ace si seringi

Daca va injectati medicamente precum Fuzeon (enfuvirtide, T-20) sau insulina, contactati consulatul tarii pe care intentionati sa o vizitati si intrebati despre prevederile legale privind acele si seringile. In unele cazuri s-ar putea sa fie mai simplu sa le expediati prin posta in avans catre destinatia dvs. si sa aveti asupra dvs. doar atat cat aveti nevoie pe perioada calatoriei.
Verificati politica liniei aeriene cu care urmeaza sa calatoriti cu privire la regulamentul lor privind acele si seringile la bord. Spre exemplu, QANTAS va permite sa aveti asupra dvs. cate ace considerati necesar plus o mica rezerva. Restul medicatiei trebuie sa o aveti in bagajul de cala (checked-in luggage). Trebuie sa aveti asupra dvs. o scrisoare medicala/reteta ca dovada ca folositi acele din motive medicale .
Seringile trebuie sa fie sigilate si acele sa aiba capacul pus. Nu uitati sa va debarasati de acele utilizate cu grija si in mod responsabil.

Injectii cu Fuzeon (enfuvirtide, T-20) in avion

Discutati cu medicul dvs. daca va puteti programa injectiile astfel incat sa nu fiti nevoiti sa va injectati in timpul zborului. Dat fiind insa ca acest fapt nu e mereu posibil, in special in zborurile indelungate, va trebuie sa va faceti o planificare dinainte in vederea efectuarii injectiei in timpul zborului.

Va puteti prepara solutia Fuzeon inainte de zbor si pastra substanta la rece intr-o geanta termica pentru 24 ore

Incercati sa evitati efectuarea injectiei in timpul turbulentelor. Acestea au loc in mod frecvent dupa decolare. La altitudine de croaziera zborul e de obicei lin si mai potrivit pentru a face injectia.

Gasiti un loc discret pentru a va injecta medicamentul. Linia aeriana pe care o utilizati s-ar putea sa recomande asistenta din partea personalului de bord/steward. In mod contrar va ramane ca optiune spatiul toaletei.

Injectarea medicamentului devine usoara prin practica. Daca e posibil, asezati-va pe podea si folositi picioarele si coapsele ca suport (imbratisare) in caz de turbulente

Inainte de zbor, pregatiti-va o mica trusa cu tot ce e necesar pentru injectie. O geanta de toaleta de marime medie e perfecta.

Nu uitati sa aveti asupra dvs. tampoane de vata cu alcool/spirt medicinal pentru a dezinfecta capacul recipientului de Fuzeon si orice suprafata ce urmeaza a fi atinsa in timpul procesului injectarii medicamentului.

Spalati-va meticulos cu apa si sapun si nu atingeti altceva decat medicamentul inainte de a-l injecta.

* In functie de circumstante ar fi indicat sa ai asupra ta un certificat/scrisoare medicala (in engleza) din care sa rezulte ca posesorul depinde de respectiva medicatie si i-a fost prescrisa de catre un doctor. E indicat sa aveti o copie a acestui document in bagajul de mana / poseta / portofel.

*Poti cere si ai dreptul la o inspectare intr-un mod privat, departe de ochii lumii, din motive de confidentialitate. Arata copia retetei medicale si/sau cutia de medicamente si daca ai probleme cere sa discuti cu un supervizor.

*In general, cele de mai sus se aplica pentru tarile cu prevederi ambigue sau restrictive, atat timp cat statusul de persoana HIV pozitiva nu devine cunoscut, nu vor fi probleme deosebite pentru orice turist. Insa daca persoana e suspectata ca fiind HIV pozitiva sau autoritatile au evidente solide, dreptul de intrare in acea tara poate fi refuzat. In prezent exista in lume 15 tari care interzic accesul persoanelor HIV pozitive. Lista tuturor tarilor care au sau nu au restrictii (engleza): www.plwha.org

"Filozofia mea cu privire la toata aceasta problema e ca de fapt nu-i nici o problema. Si nu am avut niciodata probleme in toti acesti ani de calatorie intensiva."- marturie a unei persoane care traieste cu HIV si care a calatorit foarte mult pana in prezent.

sursa acestui material www.plwha.org

6 comentarii:

 1. Articol super.Folositor.E bine sa stii dinainte ce probleme pot aparea,unele la care nici nu te gandesti inainte.
  Am fost si pe www.plwha.org ,e foarte buna informatia de acolo.

  RăspundețiȘtergere
 2. multumim frumos pentru aprecieri. incercam si noi ca ceea ce postam aici sa fie folositor si util. si plwha.org este un sait folositor, de asta am si preluat informatia de acolo.

  RăspundețiȘtergere
 3. o sa plec in rusia
  stie cineva daca au vre o retstrictie?

  RăspundețiȘtergere
 4. pentru Rusia sunt valabile urmatoarele notificari:

  dispozitii de intrare: nu este cerut testul HIV pentru turistii pe termen scurt (pana la 3 luni)

  dispozitii pentru rezidenti: este necesar un test HIV negativ pentru cei care au sederi pe termen lung (mai mult de 3 luni), studenti si angajatii straini

  informatii aditionale: orice strain gasit HIV pozitiv poate fi expulzat

  dupa cum vedeti prevederile din Rusia sunt diferinte in functie de forma de vizitare a tarii.

  informatii referitoare la restrictiile tarilor legate de persoanele HIV pozitive gasit pe www.plwha.org, insa din pacate aceste informarii se gasesc in limba engleza

  RăspundețiȘtergere
 5. pe Magic Johnson il opresc oare sa calatoreasca?

  RăspundețiȘtergere
 6. Ne pare rau dar nu detinem informatiile necesare pentru a va raspunde la aceasta intrebare.

  RăspundețiȘtergere