joi, 27 noiembrie 2008

Bavituximab: O noua strategie pentru a lupta cu virusurile

Bavituximab este un nou tip de medicament antiviral care ar putea sa functioneze impotriva a numeroase tipuri de infectii virale, posibil chiar impotriva HIV. Conform unui studiu publicat pe 23 noiembrie in Nature Medicine si preluat de Science Daily, Bavituximab a aratat perspective pe animale impotriva virusului Pichinde si citomegalovirus (CMV).

Majoritatea medicamentelor antivirale sunt concepute sa actioneze specific pe proteine direct asociate cu un virus. Acest lucru inseamna ca daca proteina virala evolueaza pentru a rezista efectului medicamentului, medicamentul nu mai funtioneaza la fel de bine. Bavituximab prezinta o abordare diferita pentru tratarea infectiilor virale: Ajuta organismul sa recunoasca o celula care a devenit infectata cu un virus, permitand sistemului imunitar sa o detecteze si apoi sa distruga celula infectata. Mai specific, medicamentul se leaga de o molecula lipidica celulara numita fosfatidilserina. Faptul ca se leaga de o molecula celulara mai degraba decat o molecula virala sugereaza ca virusurile nu vor dezvolta rezistenta la Bavituximab.

Cand o celula umana este infectata cu anumite virusuri, moleculele de fosfatidilserina isi schimba pozitia originala din interiorul celulei intr-o pozitie noua pe suprafata exterioara a celulei. Dr. Philip Thorpe, MD, de la Centrul Medical al Universitatii Southwestern Texas, Dalas, a dezvoltat Bavituximab astfel incat el sa se lege de fosfatidilserina de pe suprafata externa celulara, acest lucru trimitand semnale ca acea celula este infectata si ca trebuie eliminata. Pentru a determina eficacitatea medicamentului impotriva virusurilor, Dr. Thorpe si colegii lui Melina Soares, MD, si Steven King, MD, au tratat porcusori de guineea infectati cu virusul Pichinde, virus care produce boala mortala numita febra Lassa. Bavituximab a tratat cu succes infectia si a protejat porcusorii de guineea de moarte. Echipa lui Thorpe apoi a tratat si a vindecat soareci infectati cu CMV, o boala care cauzeaza orbire, pneumonie si alte afectiuni la persoanele cu un nivel foarte scazut al CD4.

Bavituximab este acum studiat la persoanele cu virusul hepatic C (VHC), iar primele rezultate sugereaza ca este capabil sa reduca nivelul sanguin al virusului. HIV este un alt virus care face ca fosfatidilserina sa treaca la exteriorul celulelor infectate, asa ca, de asemenea, ar putea fi vulnerabil la tratamentul cu Bavituximab.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu