luni, 24 noiembrie 2008

Activitatea tratamentului ARV la nivelul aparatului genital feminin

Mai multe studii restranse (52, 55 si 122 femei testate) au identificat o puternica asociere intre nivelul incarcaturii virale din sange si cel din fluidele cervicovaginale. Initierea tratamentului antiretroviral reduce seminificativ ARN-ul HIV din fluidele vaginale.

Exista insa situatii in care tratamentul ARV are efecte discrepante in sange fata de fluidele cervicovaginale, in special cand o Infectie cu Transmitere Sexuala (ITS) este prezenta. Un studiu american la care au participat 11 femei care luau tratament ARV a aratat ca acestea aveau niveluri mari ale incarcaturii virale. Femeile sufereau de afectiuni ale tractului genital. Autorii studiului au facut apel in legatura cu interpretarea studiului, rugand ca rezultatele sa fie tratate cu precautie, tinand cont de numarul mic de femei inrolate in studiu si de faptul ca acestea nu luau Inhibitori de Proteaza (IP). (studiul: Stephens)

Un alt studiu restrans a aratat ca nivelurile incarcaturii virale in sange si in fluidele cervicovaginale (CVF) sunt genetic distincte, subliniind ca prezenta HIV in CVF este produsa de celulele imunitare locale. (studiul: Subbarao)

Prezenta herpesului este de asemenea asociata cu un risc mare de transmitere a virusului la femeile seropozitive si un risc ridicat de contractare  a virusului de catre femeile seronegative. Tratamentul cu Aciclovir reduce incarcatura virala la femeile seropozitive si riscul de transmitere a HIV la femeile seronegative.

traducere din: hiv reference manual al carui continut din pacate nu poate fi gasit online. Traducere si adaptare realizata cu acordul Organizatiei NAM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu