marți, 28 octombrie 2008

A treia doza de vaccin pentru Hepatita A ar putea creste imunitatea

O a treia doza aditionala de vaccin pentru hepatita A (HVA) creste sansele ca o persoana care traieste cu HIV sa acumuleze imunitate pentru virusul hepatic A (VHA) si poate creste numarul de anticorpi impotriva VHA dupa un an de zile, conform autorilor unui studiu publicat online in Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Recomandarile terapeutice la persoanele HIV pozitive prevad faptul ca orice persoana cu HIV sa fie vaccinata impotriva VHA. Mai multe studii insa, au aratat ca persoanele HIV pozitive au mai putine sanse sa dezvolte anticorpi pentru VHA urmand programul traditional de vaccinare, care prevede doua doze de vaccin administrate la interval de 6 luni. Alte studii au aratat ca persoanele HIV pozitive care au dezvoltat anticorpi impotriva VHA i-au pierdut mult mai repede decat persoanele HIV negative.

Pentru a determina daca o a treia doza aditionala de vaccin poate imbunatati raspunsul, dr Odile Launay, MD, PhD, de la universitatea Descartes din Paris, Franta, si colegii ei au facut un studiu care cuprindea 99 persoane HIV pozitive cu varsta cuprinsa intre 19 si 55 ani care nu au fost niciodata vaccinati impotriva VHA. 49 dintre ei au primit 3 doze de vaccin in saptamanile 0, 4 si 24. Ceilalti 50 au urmat protocolul standard de vaccinare care cuprinde 2 doze de vaccin administrate in saptamanile 0 si 24.

Echipa dr Launay a descoperit ca la un an diferenta de momentul administrarii ultimei doze in ambele grupuri, 86% din cei din grupul cu 3 doze si 70% din cei din grupul cu 2 doze aveau suficienti anticorpi pentru a le oferi protectie impotriva VHA. Persoanele din grupul cu 3 doze aveau prezenti mai multi anticorpi ramasi la un an diferenta de momentul administrarii ultimei doze fata de cele din grupul cu 2 doze. Chiar daca diferenta intre raspunsuri era mare, nu a fost suficient, datorita numarului mic de persoane implicate in studiu, pentru ca studiul sa aiba relevanta statistica. Diferenta putea fi data de sansa. In general s-a observat ca din persoanele care au participat, fumatorii si cei cu CD4 mic aveau cele mai mici sanse sa dezvolte anticorpi impotriva VHA.

Chiar daca doza aditionala de vaccin nu a intrunit normele pentru a fi introdusa intr-un nou protocol de vaccinare, autorii au pretins ca aceste concluzii sa fie folosite pentru introducerea unei a treia doze aditionale, mai ales la cei care nu raspund la vaccin, fumatori si cei cu CD4 mic.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu