marți, 21 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Totul despre lipoatrofie

Ce este lipoatrofia?

Lipo se refera la grasime. Atrofie inseamna a micsora sau a disparea. Intr-un cuvant lipoatrofie: o pierdere anormala de grasime de pe fata, fund, maini si picioare. Acest lucru poate duce la caracteristici faciale sfrijite, inclusiv obraji adanciti si cu linii adanci in jurul nasului si gurii, un fund plat si maini si picioare subtiri cu vene proeminente.
Unele persoane pot experimenta alte probleme legate de grasimi, incluzand lipohipertrofia: o crestere a grasimii intrabdominale, a celei din sani sau a celei dintre omoplati. Deseori ambele modificari in forma corpului sunt incluse in termenul de lipodistrofie, insa cercetatorii au sugerat ca lipoatrofia si lipohipertrofia nu au legatura intre ele si au cauze de producere diferite.

Ce cauzeaza lipoatrofia?

Cauzele exacte nu sunt pe deplin intelese, cu toate ca studiile sugereaza ca unele medicamente ARV sunt motivul.
Unii inhibitori nucleozidici ai revers-transcriptazei (NRTIs), mai ales Zerit (stavudine), au fost incriminati. Aceste medicamente pot avaria generatoarele mici din celule, numite mitocondrii, si pot determina adipocitele (celulele grase) sa moara sau sa nu mai functioneze corespunzator. Zidovudine (gasit in Retrovir, Combivir si Trizivir) poate cauza de asemenea lipoatrofie insa intr-o masura mai mica decat Zerit.
Inhibitorii de proteaza (PIs) nu sunt cauzatori de lipoatrofie. Inhibitorul non-nucleozidic al revers-transcriptazei (NNRTI) Sustiva (efavirenz) a fost legat de un risc crescut de a da lipoatrofie in unele studii.

Este periculoasa?

Chiar daca lipoatrofia faciala nu este amenintatoare de viata, persoanele sero+ adesea spun ca este una dintre cele mai suparatoare complicatii ale HIV. Numeroase studii si rapoarte spun ca lipoatrofia, mai ales cea faciala, poate avea efecte daunatoare asupra increderii de sine si a calitatii vietii persoanelor sero+ si poate contribui signifiant la aparitia depresiei. Si datorita faptului ca lipoatrofia este crezuta a fi efect secundar al tratamentului ARV, poate afecta “relatia” unei persoane cu celelalte medicamente, posibil ducand la scaderea aderentei sau intreruperea intregului tratament, chiar daca medicamentele tin incarcatura virala nedetectabila si sistemul imunitar sanatos.

Din cauza ca grasimile depoziteaza caloriile si protejeaza impotriva frigului, lipoatrofia poate da probleme de sanatate la unele persoane. In plus, unele persoane care au pierdut multa grasime pe fund se plang ca statul jos mult timp poate fi dureros.

Poate fi prevenita sau tratata?

Din moment ce cercetatorii au stabilit o legatura intre lipoatrofie si unele medicamente ARV, multi medici si-au schimbat modul in care isi trateaza pacientii sero+. De exemplu, din cauza legaturii sale cu lipoatrofia, Zerit este prescris mult mai rar si a fost inlocuit cu alt NRTI la pacientii care il luau. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului lipoatrofiei.
Pentru persoanele care au lipoatrofie, schimbarea unui medicament suspectat este calea cea mai usoara dintre toate abordarile terapeutice. Aceasta abordare a aratat ca previne inaintarea lipoatrofiei si uneori duce la reversul ei, mai ales daca medicamentul este schimbat inainte ca lipoatrofia sa devina severa.
Se gasesc produse naturale si sintetice care umplu locurile cu pierdere de grasime de pe fata. Doua sunt aprobate in mod special pentru pierderile de grasime date de HIV. Din pacate aceste produse sunt considerate mai de graba de natura cosmetica decat de necesitate medicala, asa ca asigurarea medicala nu acopera costurile lor.

SFATURI UTILE

Luptand cu lipoatrofia arata ca iti pasa de sanatatea ta.

¦Evita sau schimba

Daca stii care dintre medicamente dau lipoatrofie si care nu, atunci ori le eviti ori le schimbi, daca e posibil.

¦Fotografiaza-te

Pune-ti medicul sau un apropiat sa iti faca regulat fotografii la fata sau corp in aceeasi pozitie si lumina. Poti folosi aceste fotografii impreuna cu medicul sa determinati daca sunt schimbari ale formei corpului.

¦Potrivire perfecta

Hainele stau pe tine diferit? Pantalonii sunt mai largi la fund si picioare? Daca da, atunci corpul tau poate suferi schimbari ale formei.

¦Discuta cu medicul

Nimic nu se compara cu o relatie buna cu medicul tau. Asigura-te ca ei iau in serios grijile tale si raspund la nevoile tale. Daca nu o fac, gaseste unul care o va face.

¦Antreneaza-te

Nu o sa aduca inapoi grasimea pierduta, dar unele persoane considera ca exercitiile fizice ii ajuta sa cresca musculatura in locurile cu pierdere de grasime.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Un comentariu: