luni, 20 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Totul despre lipide si HIV

Ce sunt lipidele?

Multe persoane sero+ au niveluri crescute de lipide (grasimi) in sange. Sunt doua tipuri principale de lipide:

¦ Colesterol. Colesterolul este utilizat de corpul uman pentru: a forma membrana celulara, a produce hormonii sexuali, digestia si metabolizarea vitaminei D. Majoritatea colesterolului din corp este produs de catre ficat, insa o parte provine din mancare, in principal produse de origine animala ca si carnea, produsele lactate si ouale. Exista un colesterol “bun” (HDL) si un colesterol “rau” (LDL). O cantitate mare de LDL colesterol in sange poate duce la legarea lui de peretii arterelor si formarea trombilor. Acest lucru reduce curgerea sanguina si poate duce la infarct miocardic si cerebral.

¦ Trigliceride. Sunt principala sursa de energie a celulelor. Ca si colesterolul, trigliceridele sunt produse de catre ficat, dar provin si din alimentatie, in special din zahar si grasimi saturate. Un nivel crescut al trigliceridelor poate provoca pancreatita si poate creste riscul de aparitie al bolilor de inima.

De ce unele persoane au niveluri crescute ale lipidelor?

Niveluri crescute ale colesterolului si trigliceridelor apar des la persoanele care iau medicamente pentru HIV. Nu se stie exact ce anume cauzeaza aceste modificari nesanatoase ale lipidelor, dar majoritatea inhibitorilor de proteaza (exceptie Reyataz) si unii analogi de nucleoside (in special Zerit) au fost incriminati avand o contributie la aceste probleme.
Insa medicamentele ARV nu sunt singura cauza. Odata cu inaintarea in varsta a persoanelor sero+ apar si cauzele tipice ale cresterii lipidelor: sedentarismul, consumul de alimente bogate in grasimi saturate si lipsa exercitiilor fizice.

Este un risc crescut de aparitie a infarctului miocardic si cerebral?

Studiile au descoperit ca persoanele care au un nivel crescut al lipidelor datorita medicamentelor ARV au un risc crescut de aparitie al infarctului miocardic si cerebral. Insa, majoritatea pacientilor din sudii aveau si alti factori de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi istoricul familial, fumatul si utilizarea drogurilor. Este dificil de determinat cat de mult medicamentele ARV contribuie la riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Expertii cred ca beneficiile terapiei ARV inca depasesc riscurile ei.

Cum pot sa imi imbunatatesc nivelul lipidelor?

Pe langa schimbarile importante ale stilului de viata care pot ajuta la controlul nivelului lipidelor si a scaderii riscului de aparitie a bolilor cardiace, (vezi “sfaturi utile”) sunt si optiuni medicamentoase pentru a face asta:

¦ Schimba medicamentele ARV. Daca nivelul lipidelor este crescut in timp ce iei un inhibitor de proteaza, ai putea sa-l schimbi cu un alt inhibitor de proteaza, cu actiune scazuta asupra lipidelor cum ar fi Reyataz (atazanavir), sau cu un inhibitor non-nucleozidic al revers-transcriptazei, cum este Sustiva (efavirenz) sau Viramune (nevirapine). In mod similar schimbarea Zerit (stavudine) cu un alt analog de nucleoside poate fi benefica.

¦ Ia un medicament care scade nivelul lipidelor. Statinele (Pravachol, Lipitor), inhibitorii de absorbtie ai colesterolului (Zetia), fibratii (TriCor, Lopid) si alte medicamente ajuta la reducerea nivelului colesterolului si trigliceridelor la persoanele sero+. Efectele secundare si interactiunile medicamentoase sunt posibile, asa ca discuta aceste optiuni cu medicul tau.


SFATURI UTILE

Schimbari ale modului de viata pot ajuta la scaderea riscului bolilor cardiace.

¦Dieta

Urmeaza o dieta scazuta in grasimi saturate si colesterol, in care mai putin de 7% din calorii sa provina din grasimi saturate si sa contina mai putin de 200 mg de cholesterol pe zi.

¦Renunta la fumat

Fumatul duce la cresterea nivelului lipidelor si creste riscul de aparitie a bolilor cardiace. Nu e niciodata tarziu sa renunti.

¦Limiteaza consumul de zahar si alcool

Alimentele bogate in zahar si alcoolul cresc nivelul trigliceridelor; expertii recomanda reducerea consumului lor.

¦Controlul greutatii

Slabirea in greutate este in mod special importanta pentru persoanele supraponderale, cu nivel de colesterol si trigliceride mare.

¦Tensiunea arteriala

Daca tensiunea arteriala e mare atunci trebuie redusa. Controlul greutatii, renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool si grasimi pot ajuta.

¦Fa exercitii fizice

Exercitiile fizice sunt recomandate pentru toti. Te pot ajuta in controlul lipidelor, diabetului, obezitatii si a tensiunii arteriale, patru factori de risc pentru aparitia bolilor cardiace.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu