luni, 20 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Starea de sanatate a rinichilor si HIV

De ce ar trebui sa ma intereseze starea rinichilor?

Aproximativ una din trei persoane HIV-pozitive au functia rinichilor dereglata. HIV si unele medicamente ARV contribuie la aparitia problemelor renale. In plus, hipertensiunea arteriala si diabetul, cauze majore pentru aparitia bolilor renale, sunt frecvente la persoanele inchise la culoare (incluzand latinii si afro-americanii) infectate cu HIV.

Ce anume fac rinichii?

Rinichii, organe in forma de boabe de fasole, localizati la jumatatea spatelui, elimina produsele nefolositoare si apa in exces (eliminate ca urina) din sange. Ei controleaza si anumite substante chimice din sange. Cand e necesar, rinichii elibereaza hormoni care controleaza tensiunea arteriala, stimuleaza productia de globule rosii si metabolizeaza vitamina D, care protejaza oasele.

Ce este functia renala?

Persoanele cu ambii rinichi sanatosi au functia renala de 100%, lucru care este mai mult decat necesar. Daca functia renala scade sub 25%, atunci pot aparea probleme serioase. Datorita faptului ca rinichii metabolizeaza multe medicamente, incluzand unele pentru HIV, niveluri ale medicamentelor pot ramane periculos de mari in sange, marind riscul de efecte secundare, incluzand alte probleme renale ulterioare. Persoanele care sufera o disfunctionalitate totala si permanenta a rinchilor (numita si blocaj renal) vor avea nevoie de transplant sau dializa, o metoda de a tine persoanele in viata cu ajutorul unui aparat care filtreaza mecanic sangele.

Exista simptome care sa indice afectarea rinichilor?

In formele initiale ale afectarii renale, persoanele de obicei nu simt nimic. Frecventa urinarilor poate sa scada sau sa creasca. Pot aparea probleme de concentrare sau de oboseala neobisnuita. De asemenea se pot observa pigmentarea anormala a pielii, crampe sau umflarea picioarelor si mainilor.

Ce pot face sa previn aparitia bolilor renale sau sa le tin sub control?

¦ Trebuie prevenita aparitia hipertensiunii arteriale si a diabetului si controlate o data ce apar. Intreaba-ti medicul cum poti sa faci asta.

¦ Intreaba medicul despre tratamentul ARV. Insusi HIV poate cauza probleme renale. Nefropatia asociata HIV (HIVAN) apare cand HIV patrunde in rinichi si se multiplica acolo, producand stricaciuni. Este mai comuna persoanelor afro-americane, celor cu valoarea scazuta a CD4 sau/si celor cu istoric familial de boli renale.

¦ Discuta cu medicul despre ingrijirea rinichilor. Medicii trebuie sa verifice starea rinichilor in momentul diagnosticarii cu HIV si sa verifice functia renala in fiecare an la persoanele cu risc de afectare a rinichilor. Cei cu probleme renale trebuie sa se consulte cu un nefrolog pentru a stabili optiunile terapeutice pentru a mentine cat de cat buna starea rinichilor.

SFATURI UTILE

Pentru a mentine buna starea rinichilor:

¦Fa-ti analizele

Experitii recomanda ca persoanele sero+ cu risc mare de aparitie a bolilor renale sa verifice starea rinichilor anual, chiar daca se simt bine. Aceasta categorie include persoanele sero+ cu hepatita C, hipertensiune arteriala, diabet, nivel al CD4 sub 200 sau cu incarcatura virala peste 4000.

¦Intreaba de analize

Discuta cu medicul despre analizele functiei renale, incluzand proba de urina pentru a verifica proteinele din urina, teste sanguine care sa verifice clearanceul de creatinina, urea sanguina, si rata de filtrare glomerulara.

¦Verifica-ti tensiunea arteriala

Daca tensiunea arteriala este mai mare de 130 cu 80, medicul iti poate recomanda tratament medicamentos si modificari in stilul de viata, cum ar fi reducerea consumului de sare si mai multe exercitii fizice.

¦Controleaza-ti greutatea

Greutatea peste normal este un factor de risc major pentru diabet si hipertensiune arteriala, cauzele majore pentru problemele renale. Daca esti supraponderal discuta cu medicul tau despre metodele de slabire in greutate.

¦Mananca (si consuma lichide) inteligent

Consuma cel putin opt pahare cu lichide pe zi, mai ales daca urmezi tratament pentru HIV. Pentru a preveni diabetul si hipertensiunea, mananca o dieta scazuta in calorii, grasime si sare, si consuma multe alimente bogate in fibre, vegetale, fructe si cereale.

¦Ai grija de medicatie

Unele medicamente ARV, produse naturiste chinezesti, antibiotice si antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) pot da efecte adverse rinichilor. Spune medicului despre orice iei.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu