sâmbătă, 18 octombrie 2008

O singura doza de Diflucan este suficienta pentru tratarea aftei

O singura doza de 750 mg de Diflucan (fluconazol) este la fel de sigura si eficienta ca si tratamentul clasic care include doza unica zilnica de 150 mg de Diflucan timp de 14 zile, in tratarea candidozei orale, cunoscuta si ca afta, conform unui studiu publicat la 7 octombrie.

Candidoza orala este des intalnita la persoanele HIV pozitive, mai ales la cele cu nivel scazut al CD4. Terapia care include o singura doza este mai comoda si scade costurile tratamentului. Cateva studii aratasera in trecut ca folosirea unei doze unice de 150 mg Diflucan era partial eficienta in tratarea candidozei orale fara a aparea recaderi. Acele studii, insa, erau mici si cu procent mare de recaderi in comparatie cu tratamentul standard pe durata de 14 zile.

Pentru a determina eficacitatea dozei mari de Diflucan folosita o singura data, dr Omar Hamza, MD, de la universitatea Muhimbili din Dar Es Salaam, Tanzania, si colegii sai au facut un studiu pe 220 pacienti HIV pozitivi cu candidoza orala. Jumatate dintre ei au primit o singura doza de 750 mg Diflucan, iar ceilalti au primit 150 mg in doza unica zilnica timp de 14 zile.

Ratele de eficacitate a celor doua abordari, determinate de rezolvarea simptomelor, au fost aproape identice in jur de 95%. Testele de laborator au aratat ca 84% din cei cu o singura doza au scapat de tot de candida, in timp ce cei care au primit tratament de 14 zile au avut o rata de eficienta de 74%. Rata de efecte secundare a fost scazuta in ambele grupuri. Autorii au hotarat ca o singura doza de 750 mg de Diflucan poate fi folosita in siguranta pentru tratarea candidozei orale la persoanele HIV pozitive. Acest lucru nu se aplica insa cazurilor de candidoza sistemica si candidoza vaginala, forme care sunt mai raspandite.

articolul original se gaseste aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu