vineri, 17 octombrie 2008

Menopauza, Tenofovir si Didanosine favorizeaza slabirea oaselor

Exercitiile fizice de forta mentin un nivel crescut al albuminelor, lucru care protejaza impotriva slabirii oaselor, in schimb menopauza sau utilizarea tenofovir (gasit in viread, truvada si atripla) sau didanosine (videx) duc la slabirea oaselor la persoanele HIV-pozitive, lucruri descoperite in urma unui studiu publicat pe 3 octombrie in Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Unele studii au descoperit ca slabirea oaselor, cunoscuta ca osteopenie, este mai des intalnita la persoanele HIV pozitive. Alte studii au descoperit ca de fapt acest lucru este datorat faptului ca persoanele respective aveau mai multi factori de risc asociati, cum ar fi fumatul, dieta, varsta si menopauza. Este dificil insa de spus ce anume contribuie la slabirea oaselor la persoanelor HIV pozitive.

Pentru a identifica factorii care duc la slabirea oaselor, Denise Jacobson, PhD, MPH, de la universitatea Harvard din Boston si colegii ei au facut un studiu pe 379 persoane care traiesc cu HIV.

Echipa dr. Jacobson a descoperit mai multi factori care protejaza impotriva slabirii oaselor. Acesti factori includ mentinerea unui indice de masa corporala crescut, mentinerea unui nivel crescut al albuminelor si exercitiile de forta. Factorii care duc la slabirea oaselor sunt utilizarea tenofovir, didanosine sau steroizi cum ar fi prednison sau hidrocortizon si menopauza la femei.

In general insa, slabirea oaselor la majoritatea persoanelor studiate a avut un procent relativ mic, indiferent de factorii de risc asociati. Autorii insa, incurajaza persoanele care traiesc cu HIV sa aiba o nutritie corespunzatoare, sa isi mentina greutatea in limite normale si sa faca exercitii fizice de forta.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu