luni, 20 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Sanatatea ta generala

Persoanele cu HIV pot trai acum o viata lunga si implinita datorita descoperirilor la nivelul tratamentului si a metodelor de ingrijire. Dar tot trebuie sa faca fata celalaltor provocari ale sanatatii, de la infectii la imbatranire, depresie si boli cardiace. De aceea e important pentru tine si medicul tau, sa iei in considerare sanatatea intregului organism, sa realizezi ca pot fi probleme mai presus de HIV.

Care sunt celelalte probleme medicale despre care trebuie sa stiu?

¦ Bolile cardiovasculare: Riscurile pentru inima, incluzand nivelurile crescute ale colesterolului si trigliceridelor, pot fi crescute la persoanele sero+ care iau in mod sigur medicamente. Alti factori de risc pot fi incriminati: dieta saracacioasa, fumatul si lipsa exercitiilor fizice.

¦ Diabetul: Nivelul crescut al glicemiei, lasat netratat, poate crea probleme de sanatate serioase. Un studiu a aratat ca barbatii sero+ care iau tratament ARV pot avea de patru pana la cinci ori mai multe sanse de a face diabet fata de cei sero-.

¦ Hepatitele: Hepatita C, des intalnita la persoanele sero+, este o cauza majora de aparitie a cirozei hepatice. Hepatitele A si B pot provoca de asemenea complicatii serioase la ficat la cei cu HIV. Medicul tau ar trebui sa te testeze si pentru hepatite si daca esti negativ pentru hepatitele A si B sa te vaccineze.

¦ Problemele renale: HIV, bolile cardiovasculare, diabetul si unele medicamente pot solicita rinichii. Prevenirea bolilor renale, incepand cu monitorizarea regulata (analize), este cel mai bun tratament.

¦ Starea psihica: Persoanele cu HIV pot intampina o varietate de schimbari ale starii psihice, incluzand depresia. Lasata netratata, depresia poate duce la scaderea increderii in sine, dificultate de concentrare atat la serviciu cat si acasa, abuz de alcool, droguri si aderenta scazuta la tratamentul ARV.

¦ Human papilloma virus: HPV este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala in SUA. Poate produce negi genitali sau mai multe leziuni serioase pre si canceroase. In cazuri de genu asta este recomandat in mod regulat un test Papanicolau al cervixului (la femei) si test Papanicolau al tesutului din anus (la ambele sexe).

¦ Formele de cancer neinfluentate de HIV: Formele tipice de cancer influentate de HIV, cum este sarcomul lui Kaposi, sunt mai putin intalnite in ziua de azi datorita tratamentului ARV potent. Dar formele de cancer neinfluentate de HIV, incluzand cancerul anal, hepatic si pulmonar sunt in crestere. Medicul tau trebuie sa aiba in vedere riscul lor de aparitie.

¦ Sarcina si planificarea familiala: Tratamentul ARV le-a dat posibilitatea multor barbati si femei sero+ sa se gandeasca serios la intemeierea unei familii. De asemenea este foarte eficient in reducerea riscului de transmitere a HIV de la mama la fat in timpul nasterii. Sa ai o relatie apropiata cu medicul tau este foarte important in special cand te hotarasti sa intemeiezi o familie.

SFATURI UTILE
Asa cum testele de laborator precum CD4, incarcatura virala si testele biochimice sunt importante pentru persoanele cu HIV, tot asa de importante sunt si testele care iti analizeaza intreaga sanatate.

¦Mamografiile

Nu este nici o dovada care sa arate ca femeile sero+ au un risc mai mare de a face cancer mamar, dar pe masura inaintarii in varsta riscul creste. Mamografiile sunt recomandate sa fie facute anual de catre femeile peste 50 ani si o data la doi ani de catre femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 ani.

¦Testarea BTS

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) cum ar fi sifilisul, chlamydia, gonoreea si herpesul trebuiesc testate o data cu diagnosticarea HIV si repetate regulat in functie de viata sexuala a fiecaruia.

¦Screeningul colonului

Testarea pentru cancerul de colon este recomandata pentru toti. Pacientii cu risc, incluzand persoanele cu HIV cu sistem imunitar compromis ar trebui sa faca anual teste sanguine si o coprocultura oculta, plus o data la 5-10 ani o sigmoidoscopie si colonoscopie.

¦Controlul oaselor

Pe masura ce inaintam in varsta pierdem progresiv minerale din oase (mineralele tin osul puternic), in final ajungandu-se la un risc crescut de aparitie a fracturilor. Medicamentele ARV si insusi HIV pot accelera slabirea oaselor. Verificarea densitatii osoase poate determina daca ai pierderi timpuri de minerale in oase (osteopenie) sau ai nevoie de tratament pentru alte boli osoase (osteoporoza).

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu