marți, 21 octombrie 2008

Traieste cu HIV: Intemeierea familiei

Datorita tratamentului ARV foarte eficient, persoanele HIV-pozitive traiesc o viata sanatoasa si productiva. Acest lucru a permis multora dintre noi sa aiba teluri si ambitii pe termen lung, cum ar fi intemeierea unei familii. Nasterea unui copil a devenit o optiune certa pentru femeile sero-pozitive (si barbati), insa acest lucru necesita planuire atenta cu ajutorul medicului. Chiar daca nu planuiesc o sarcina, sunt unele idei pe care femeile ar dori sa le ia in considerare.

Pot cuplurile sero-pozitive sa aiba copii?

Da. Insa, unele metode sunt potential mai riscante decat altele. Optiunile disponibile pentru cuplurile sero-pozitive sau sero-discordante (o persoana are HIV, cealalta nu) sunt:

¦ Relatii sexuale neprotejate. Daca barbatul este pozitiv si femeia negativa, sau viceversa, exista risc de transmitere a HIV. Dar daca incarcatura virala a partenerului pozitiv este nedetectabila, riscul de transmitere scade. Alte cai de reducere a sanselor de transmitere includ profilaxia pre-expunere (PrEP), o cura scurta cu medicamente ARV pentru partenerul negativ inainte de actul sexual pentru a ajuta la prevenirea infectarii, si actul sexual planuit, relatii sexuale vaginale doar in perioadele de ovulatie maxima. Exista si posibilitatea reinfectarii cand ambii parteneri sunt sero-pozitivi, dar se stiu foarte putine lucruri despre acest risc.

¦ Inseminarea artificiala. Fecundarea in utero (plasarea spermei de la partener sau de la un donator in interiorul vaginului sau uterului) sau fecundarea in vitro (fecundarea artificiala a ovulului cu spermatozoizi intr-o eprubeta si apoi introducerea lui in uter) sunt optiuni. Spalarea spermei, in cadrul careia HIV este scos din sperma, poate fi facuta inainte de inseminarea artificiala daca barbatul este HIV pozitiv.

Este tratamentul ARV sigur in timpul sarcinii?

Daca planuiesti o sarcina, sau in mod neasteptat descoperi ca esti insarcinata, este important sa colaborezi strans cu medicul tau. Daca esti pe ARV-uri, poate va fi nevoie sa iti ajustezi medicamentele. Chiar daca inca nu esti pe tratament si ramai insarcinata, tratamentul este foarte important pentru a impiedica transmiterea virusului la copilul tau.
Conform normelor de tratament, femeile HIV-pozitive trebuie sa foloseasca terapia ARV pentru a-si proteja sanatatea, indiferent daca sunt sau planuiesc sa devina insarcinate. Toate medicamentele pentru HIV sunt considerate sigure si eficiente pentru femei, si multe sunt considerate sigure si in timpul sarcinii.
Inhibitorul non-nucleosidic al revers-transcriptazei (NNRTI) efavirenz, gasit in Sustiva, Stocrin si Atripla, poate cauza defecte serioase la copil. Femeile care folosesc efavirenz trebuie sa evite sarcina si sa nu inceapa tratamentul cu el in primul trimestru. In septembrie 2007 s-a dovedit ca inhibitorul de proteaza Viracept (nelfinavir) contine o impuritate (EMS) care cauzeaza cancer si defecte de nastere la animale, astfel recomandarile prompte au fost ca acest medicament sa nu fie folosit de femeile gravide pana la noi informatii.

Ce se intampla daca raman insarcinata?

Este posibil ca si copilul tau sa se infecteze in timpul sarcinii sau al delivrentei (nasterii), asa ca normele de tratament recomanda ingrijiri speciale in ambele momente. Urmatoarele precautii pot reduce riscul transmiterii virusului la copil pana la mai putin de 2 procente. Problemele pe care trebuie sa le discuti cu medicul tau si cu obstetricianul/ginecologul tau includ ingrijirile prenatale, tratamentul ARV care iti mentine incarcatura virala cat de scazuta se poate si care iti protejaza copilul de infectie, si potentialele riscuri si beneficii ale unei operatii de cezariana pentru nastere.

SFATURI UTILE

Te gandesti la intemeierea unei familii? Ai intrebari despre sarcina si ce ar putea insemna ea pentru tine? Aici ai unele idei la care sa te gandesti.

¦ Experienta conteaza

Daca te gandesti sa ai un copil, asigura-te ca lucrezi cu un medic experimentat care colaboreaza indeaproape cu tine sa iti asigure o sarcina si o nastere sigura.

¦ Sex mai sigur

Chiar daca vrei sa concepi sarcina printr-o relatie sexuala obisnuita, sunt metode de a limita riscul infectarii (sau reinfectarii), cum ar fi o incarcatura virala nedetectabila, relatiile sexuale neprotejate doar in timpul ovulatiei si profilaxie pre-expunere inainte de actul sexual pentru partenerii negativi.

¦ Copilul viitorului

Medicul tau te poate ajuta sa gasesti o clinica specializata in spalarea spermei si proceduri de fertilizare pentru persoanele si cuplurile care traiesc cu HIV.

¦ Medicamentele

In timp ce majoritatea medicamentelor ARV sunt considerate ok in timpul sarcinii, unele necesita atentie speciala. Efavirenz, de exemplu, nu trebuie folosit in primul trimestru.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu