duminică, 26 octombrie 2008

Incarcatura virala si inflamatia cresc riscul de boli cardiovasculare

Infectia HIV netratata creste riscul de aparitie a arteriosclerozei arteriale si a cheagurilor sanguine, conform noilor informatii date de un studiu SMART (Strategies for the Management of Anti-Retroviral Therapy) publicat la 21 octombrie in jurnalul online PLOS Medicine. Conform autorilor SMART, o incarcatura virala crescuta este asociata cu cresteri ale unor proteine specifice asociate cu inflamatia vaselor de sange si poate explica ratele crescute de aparitie a bolilor cardiovasculare in randul persoanelor HIV pozitive care nu sunt pe terapie antiretrovirala (ARV).

In timp s-au facut multe studii pentru a se vedea daca intreruperea sau intarzierea inceperii tratamentului ARV duce la cresterea riscurilor de infarct miocardic si decese la persoanele HIV pozitive. SMART a comparat persoanele care au ramas pe tratament mereu cu persoanele care au intrerupt tratamentul sau care au intarziat inceperea tratamentului pana cand valoarea CD4 a scazut sub 250. Autorii studiului au sugerat ca replicarea necontrolata a virusului HIV in timpul in care persoanele nu erau pe tratament suprasolicita mecanismele de aparare ale organismului, in final ducand la cresterea riscului de boli cardiovasculare. Insa, mecanismul care duce la aceste probleme nu a fost dovedit cu exactitate.

Pentru a determina rolul markerilor inflamatorii in riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si decesului, dr Lewis Kuller, MD, PhD, de la universitatea din Pittsburgh din Pennsylvania si colegii lui de la SMART au examinat probe de sange depozitate, de la participantii la studiu.

Echipa dr Kuller prima data a comparat nivelul a sase proteine intre 85 de persoane care au decedat de diverse cauze si 170 de supravietuitori dar cu aceeasi varsta. Echipa a gasit faptul ca nivelul a trei proteine-hsCRP, IL-6 si D-dimer- era semnificativ crescut la cei decedati fata de supravietuitori.

Apoi echipa a cautat daca exista legatura intre aceste trei proteine si faptul ca persoanele respective fie au intrerupt tratamentul si aveau incarcatura virala crescuta, fie au ramas pe tratament si aveau incarcatura virala nedetectabila. Niveluri crescute ale IL-6 si D-dimer, ambele asociate cu risc crescut de blocaj arterial (arterioscleroza) si cheaguri sanguine (tromboza), au fost intalnite mai mult la persoanele cu incarcatura virala mare.

Autorii au scris ca asocierea intre decese si proteinele IL-6 si D-dimer era in mod particular mai puternica la persoanele din studiul SMART, chiar mai mult decat in alte studii care au examinat rolul acestor markeri in aparitia deceselor si a bolilor cardiovasculare la persoanele HIV negative. Mai mult de atat, datorita faptului ca nivelul crescut al IL-6 si D-dimer era observat mai des la persoanele cu incarcatura virala mare, autorii au afirmat ca replicarea virala duce la inflamatie, care este asociata cu decese. Kuller si colegii lui au sugerat ca ar trebui facute mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate si sa examineze daca limitarea inflamatiei reduce riscul de decese la persoanele cu HIV.

articolul original il gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu