marți, 21 octombrie 2008

Traieste cu HIV: HIV si sanatatea inimii

Nu este nici un secret ca atat HIV cat si tratamentul ARV pot cauza probleme care pot creste riscul de boli cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic si stopul cardiac. Cu toate astea, sunt multe cai sa iti protejezi inima daca esti HIV pozitiv, incluzand alegerea atenta a ARV-urilor, monitorizand nivelul lipidelor, si facand tot ce e necesar pentru a controla factorii de risc clasici cum sunt hipertensiunea arteriala, diabetul, fumatul, dieta si stresul.

Cum creste HIV riscul de boli cardiace?

Cercetarile au aratat ca medicamentele ARV pot creste nivelul lipidelor (grasimi) in sange, lucru care poate infunda arterele, posibil ducand la stop cardiac si infarct miocardic. Aproape toate inhibitoarele de proteaza (PIs) au o contributie in cresterea nivelurilor de colesterol si trigliceride, doua lipide asociate cu bolile cardiovasculare. Cresterea lipidelor poate fi observata si la persoanele care iau inhibitori non-nucleosidici ai revers-transcriptazei (NNRTIs), insa la un nivel mai scazut. Unele inhibitoare nucleosidice ale revers-transcriptazei (NRTIS) pot de asemenea sa creasca lipidele si riscul de boli cardiace.
Insusi HIV a fost legat de faptul ca are contributie in cresterea riscului de boli cardiovasculare. Intr-un studiu important, s-a aratat ca este un risc mai mare de boli cardiovasculare la persoanele HIV-pozitive care nu luau tratament, comparativ cu cele care luau medicamente ARV, inclusiv unele care cresc nivelul lipidelor. In timp ce motivul pentru acest lucru nu este clar, poate fi datorat faptului ca infectia HIV netratata poate duce la inflamatie, care poate cauza stricaciuni la nivelul sistemului cardiovascular.
Aceste descoperiri sugereaza ca tratamentul ARV chiar joaca un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare. Cat despre cresterea lipidelor cauzate de ARV-uri, poate fi posibila o alegere de metode care sa le scada, in special la persoanele cu o istorie de colesterol crescut. Daca nivelul colesterolului creste in timp ce iei tratament, exista solutii. (vezi si “Sfaturi utile”).

Cat despre ceilalti factori de risc?

In plus fata de tratarea HIV si supravegherea cresterii lipidelor cauzata de terapia ARV, este important pentru persoanele HIV-pozitive sa faca aceleasi schimbari in stilul de viata care sunt recomandate pentru oricine care e la risc pentru bolile cardiace.

Factori de risc care nu pot fi schimbati: Riscul de aparitie a bolior cardiace creste la barbati peste varsta de 45 ani si la femei peste 55 ani. Barbatii au un risc mai mare de boli cardiace si tind sa faca infarct miocardic mai devreme in viata. Si esti supus unui risc mai mare daca ai in familie istoric de boli cardiovasculare. Rasa este si ea o problema, negrii sunt supusi unui risc mai mare de hipertensiune arteriala decat albii, astfel ei au un risc sporit.

Factori de risc care pot fi schimbati:
Fumatul tigaretelor este un factor de risc major. Nu numai ca dubleaza riscul de infarct miocardic, fumatorii sunt mai supusi la moarte in prima ora de la infarct decat nefumatorii.
Lipidele crescute pot fi controlate prin trecerea la o schema mai putin hiperlipemianta. Lipidele de asemenea pot fi reduse cu o dieta scazuta in grasimi. Medicamente care reduc trigliceridele si colesterolul, cum ar fi statinele, rasinile de acizi grasi, acidul nicotinic si fibratii sunt disponibile.
Hipertensiunea arteriala, cunoscuta si ca hipertensiune, creste riscul de boli cardiace. Mentinerea unei greutati corespunzatoare, exercitiile fizice, renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool, toate pot ajuta.
Diabetul de asemenea trebuie evitat, sau cel putin tratat corect, pentru a reduce riscul de boli cardiace. Unele medicamente ARV, mai ales inhibitorii de proteaza, pot cauza rezistenta la insulina, care poate creste riscul de diabet, mai ales la persoanele cu alti factori de risc, incluzand varsta inaintata, istoricul familial, supraponderabilitatea si inactivitatea fizica. Dieta si exercitiile fizice pot reduce riscul de aparitie al diabetului si exista si medicamente pentru a-l mentine sub control.

SFATURI UTILE

Ce poti face pentru a preveni deteriorarea inimii

¦Elimina tigarile
Chiar si la cei care au fumat ani de zile, riscul de boli cardiace descreste signifiant dupa renuntare.

¦Mananca cum trebuie
Pentru a mentine lipidele sub control, grasimile saturate trebuie sa reprezinte mai putin de 7 procente din ratia de calorii, si trebuie sa consumi mai putin de 200 mg de colesterol pe zi (gandeste-te la carnea grasa si produsele lactate). Scaderea in greutate poate fi de asemenea o prioritate, mai ales daca ai nivelul lipidelor crescut. Circumferinta taliei peste 90 cm la barbati si peste 80 cm la femei poate fi un lucru ingrijorator.

¦Misca-te
Exercitiile fizice regulate pot ajuta la reducerea lipidelor, scaderea in greutate, controlul diabetului si al tensiunii arteriale, toate importante pentru sanatatea inimii.

¦Hipertensiunea
Daca tensiunea arteriala este ridicata, discuta cu medicul tau despre metodele de a o mentine normala.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu