marți, 21 octombrie 2008

Traieste cu HIV: HIV si sanatatea ficatului

Ce functie are ficatul?

Ficatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe. Este un organ fundamental, cu sarcini multiple, care depoziteaza nutrienti importanti si produce chimicale pe care corpul le necesita pentru a ramane sanatos. De asemenea ajuta corpul la digerarea mancarii, si metabolizeaza multe medicamente, dar si substante daunatoare ca alcoolul si alte produse chimice daunatoare.
Stricaciuni la nivelul ficatului pot aparea la persoanele cu HIV. Unele medicamente ARV pot fi toxice ficatului. Exista de asemenea infectii virale care pot produce hepatite -inflamarea ficatului- care pot duce la aparitia unor probleme mai serioase.

Pot medicamentele ARV sa imi dauneze ficatului?

Cu toate ca medicamentele ARV fac de obicei o treaba remarcabila in lupta cu HIV si te tin sanatos, uneori pot avea efecte toxice asupra ficatului. Numita “hepatotoxicitate”, deteriorarea ficatului de obicei apare incet de-alungul timpului, fie prin deteriorarea directa a celulelor hepatice, lucru observat in cazul inhibitorilor de proteaza, fie prin cresterea productiei de acid lactic (produs nefolositor), cum se observa in cazul inhibitorilor nucleosidici ai revers-transcriptazei. Unele efecte toxice se produc mai rapid si sunt datorate unor reactii alergice care inflameaza ficatul. Aceste lucruri se intampla mai des in cazul nevirapine (Viramune) sau abacavir (gasit in Ziagen, Epzicom si Trizivir). Un simplu test sanguin care sa arate nivelul CD4 in cazul Viramune (nu ar trebui sa fie folosit de persoanele cu CD4 mare), sau un test de hipersensibilitate in cazul Ziagen, ajuta medicul sa foloseasca medicamentele in siguranta.

Daca iei medicamente pentru HIV, monitorizeaza-ti impreuna cu medicul enzimele hepatice folosind simple teste sanguine. Hepatotoxicitatea este de obicei reversibila, o data ce medicamentul daunator este schimbat sau intrerupt.

Ce este hepatita?

Hepatita este termenul stiintific folosit pentru a descrie un ficat inflamat, bolnav. Poate fi cauzata de efectele toxice ale unor medicamente sau droguri, cum ar fi abuzul de alcool, precum si de infectii produse de catre virusi (hepatita virala).

Ce ar trebui sa stiu despre hepatitele virale?

Cele mai comune tipuri de hepatite virale sunt:

- Hepatita virala A (HVA). De obicei este raspandita prin consumul de alimente care pot parea curate, dar care insa au fost contaminate cu fecalele unei persoane cu hepatita A. Modul nesigur si nesanitar de preparare a mancarii poate fi o sursa comuna de infectie. HVA poate fi transmisa si prin sex oral sau anal. HVA in mod normal produce o perioada moderata dar scurta de stare de rau inainte ca organismul sa o elimine. Persoanele cu HIV care nu au fost expuse la virusul hepatic A ar trebui sa fie vaccinate impotriva lui.

- Hepatita virala B (HVB). Cel mai adesea transmisa prin sex, contact cu sange contaminat sau in timpul nasterii, HVB poate deveni o problema cronica si serioasa la aproximativ 25% dintre persoanele sero+ infectate si cu virus hepatic B. HVB distruge ficatul incet si poate duce la caderea ficatului si cancer hepatic. Persoanele cu HVB cronica de obicei nu pot fi vindecate, dar pot fi tratate. Trei dintre medicamentele folosite pentru HIV pot fi folosite pentru a trata HVB. Persoanele sero+ care nu au fost infectate cu virusul hepatic B ar trebui vaccinate.

- Hepatita virala C (HVC). Transmisa de obicei prin contact cu sange infectat, sau prin folosirea aceluiasi ac sau la nastere, HVC poate fi transmisa si sexual. De-alungul a catorva ani HVC poate duce la probleme hepatice serioase. La persoanele infectate si cu HIV evolutia bolii poate fi mai rapida. Sunt medicamente care par sa vindece HVC la cel mult o treime din persoanele care au coinfectie HIV cu HVC. In prezent nu exista nici un vaccin care sa protejeze impotriva virusului hepatic C.

SFATURI UTILE

Ai doar un singur ficat in grija, protejaza-l.

¦ Vaccineaza-te
Daca ai fost testat negativ pentru HVA si/sau HVB, vaccineaza-te impotriva ambelor infectii.

¦ Protejaza-te
Practica sexul protejat, oral, vaginal sau anal, si modalitati de injectare sigure ca sa eviti hepatitele virale.

¦ Testeaza-te regulat
Asigura-te ca medicul tau iti face teste o data la 3-6 luni pentru a verifica starea ficatului.

¦ Cunoaste sursa
Mananca la restaurante unde curatenia este o prioritate. Acest lucru este in mod special important pentru mancarurile negatite.

¦ Consum moderat
Abuzul de alcool poate afecta ficatul, si persoanele cu HVB si HVC ar trebui sa evite consumul de alcool.

¦ Mananca sanatos
O dieta sanatoasa poate ajuta la regenerarea si formarea de noi celule hepatice afectate de hepatita.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu