marți, 21 octombrie 2008

Traieste cu HIV: HIV si pielea

De ce este sanatatea pielii asa importanta?

Pielea este cel mai intins organ al corpului si este o prima linie critica de aparare pentru sistemul imunitar. Cand acea aparare este subrezita, in urma taieturilor si ranilor, corpul este predispus infectiilor. Problemele pielii (si ale parului si unghiilor) pot fi un semn ca pot fi unele ingrijorari asupra sanatatii care iti pot afecta si celelalte parti ale corpului. Studiile arata ca peste 50% din persoanele care traiesc cu HIV sufera unele probleme ale pielii in timpul vietii. Nu toate problemele pielii necesita atentie urgenta, dar cand sunt dubii trebuiesc dicutate cu medicul.

Ce cauzeaza problemele de piele?

-Infectiile bacteriene cuprind infectiile cu Stafilococul aureus (chiar si tulpinile rezistente la tratament cum este MRSA), care pot da abcese dureroase, cat si infectiile cu alte bacterii care cauzeaza umflaturi, descuamare si roseata a pielii si scalpului. Majoritatea sunt tratate cu antibiotice, sub forma de creme sau tablete.

-Infectiile virale reprezentate de negi, rani, zona zoster sau herpes. Tratamentul cuprinde agenti antivirali, crioterapie sau ardere in cazul negilor.

-Infectiile fungice afecteaza nu numai pielea ci si unghiile de la maini si picioare si se trateaza cu creme sau cu pastile, in cazurile mai grave.

-Cancerul de piele poate aparea sub forma unor alunite ciudate, umflaturi rosii sau decolorare a pielii si ar trebui investigat de un dermatolog. Tratamentul cuprinde de la interventii chirugicale minore pana la chimio si radioterapie. O forma de cancer, numita Sarcomul lui Kaposi este forma cea mai des intalnita la persoanele cu nivel CD4 mic. In acest caz cea mai eficienta forma de tratament este insusi tratamentul ARV pentru a creste imunitatea, totusi unele cazuri necesita chimio sau radioterapie sau unele geluri topice.

-Psoriazisul este cauzat de un sistem imun hiperactiv, care determina aparitia unor pete rosii solzoase localizate cel mai des la nivelul articulatiilor, se trateaza de obicei cu medicamente steroidiene, pastile sau creme. O forma similara, numita eczema, de obicei se trateaza cu creme, insa leziunile cronice care determina descuamarea pielii si caderea parului necesita unele lotiuni speciale si preparate folosite la baie.

Medicamentele ARV pot cauza probleme ale pielii?

Urticaria este un efect secundar des intalnit la persoanele care iau inhibitori non-nucleozidici ai revers-transcriptazei de genul nevirapine (Viramune), efavirenz (din Sustiva/Stocrin si Atripla) si etravirine (Intelence). Urticaria de obicei nu e periculoasa si dispare singura dupa cateva saptamani fara a necesita tratament.
Dintre inhibitorii nucleosidici ai revers-transcriptazei, abacavir (gasit in Ziagen, Epzicom si Trizivir) este cunoscut ca da urticarie. Ea apare in mod caracteristic la scurt timp de la inceperea tratamentului cu abacavir si face parte dintr-o reactie alergica mai serioasa care apare la aproximativ 5 procente din persoanele care folosesc medicamentul. Daca abacavir este intrerupt din cauza unei reactii alergice, nu trebuie repornit niciodata, simptomele pot reaparea rapid si pot deveni amenintatoare de viata. Din fericire, acum exista un simplu test de sange care ajuta persoanele HIV pozitive sa determine daca sunt sau nu supuse unui risc de reactii alergice la abacavir, inainte de a incepe tratamentul.

Unele inhibitoare de proteaza (PIs) pot sa dea urticarie, incluzand tipranavir (Aptivus), darunavir (Prezista) si fosamprenavir (Lexiva). Alte PIs, cum ar fi atazanavir (Reyataz) si indinavir (Crixivan) pot sa afecteze o enzima hepatica numita bilirubina, care poate da icter, o ingalbenire inofensiva a pielii, unghiilor si a conjuctivei ochilor. Din moment ce icterul poate fi un semn de afectare hepatica, ar trebui investigat in toate cazurile de medic.
Hiperpigmentarea si/sau decolorarea pielii si unghiilor au fost observate la unele persoane tratate cu zidovudine (gasit in Retrovir, Combivir si Trizivir) si emtricitabine (gasit in Emtriva, Truvada si Atripla). De obicei apar la indivizii cu tenul inchis.

SFATURI UTILE

Nu poti sa fii prea amabil cu pielea ta.

¦ Leucoplastul
Acoperiti ranile si taieturile cu bandaje pentru a le ajuta sa se vindece si sa preveniti infectarea.

¦ Luati-va tratamentul

Mentineti sistemul imunitar puternic si nivelul CD4 mare pentru a preveni multe din problemele pielii.

¦ Nu atingeti
Nu atingeti cu pielea goala podelele, bancile si echipamentul din salile de gimnastica si sauna.

¦ Protejati pielea
Folositi crema de protectie cu un factor de protectie solara (FPS) de 30 sau mai mare si nu stati la soare cand este foarte puternic. Nu stati la soare daca luati unele medicamente care cresc sensibilitatea pielii la valori ingrijoratoare (intrebati medicul daca nu sunteti lamuriti).

¦ Discutati cu medicul
Spuneti medicului despre problemele de piele pe care le aveti si puneti-l sa va urmareasca forma si dimensiunea alunitelor si zonelor decolorate de pe piele.

aceste informatii au fost preluate si traduse de pe www.poz.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu